https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/donald-trump-ziskla-anticenu-pro-nejvetsiho-ekologickeho-padoucha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Donald Trump získal anticenu pro největšího ekologického padoucha

24.2.2019 01:30 (Ekolist.cz)
„Trump ničil, otravoval a znečišťoval naše životní prostředí v míře, která nemá obdoby, od volně žijících živočichů až po klima,“ řekl Kierán Suckling, vedoucí Centra pro biologickou rozmanitost.
„Trump ničil, otravoval a znečišťoval naše životní prostředí v míře, která nemá obdoby, od volně žijících živočichů až po klima,“ řekl Kierán Suckling, vedoucí Centra pro biologickou rozmanitost.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | The White House / Wikimedia Commons
Prezident U. S. A. Donald Trump je vítězem ekologické anticeny Gumový dodo amerického Centra pro biologickou rozmanitost za rok 2018. Cena se každoročně uděluje jednotlivci nebo skupině lidí, kteří se nejvíce zasloužili o ničení amerického přírodního dědictví nebo přispěli k vyhynutí ohrožených druhů. Na svých stránkách o tom píše americké Centrum pro biologickou rozmanitost.
 
„Trump ničil, otravoval a znečišťoval naše životní prostředí v míře, která nemá obdoby, od volně žijících živočichů až po klima,“ řekl Kierán Suckling, vedoucí Centra pro biologickou rozmanitost. „Nikdy jsme neměli prezidenta s tak otřesným přístupem ke snižování ochrany kvality vody, volně žijících zvířat, země a oceánů.“

Mezi přečiny Trumpovy administrativy patří: snížení ochrany více než 800 000 hektarů národních památek Bears Ears a Grand Staircase Escalante v Utahu, otevření Aljašské národní ropné rezervace pro těžbu ropy, navýšení těžby ropy v pobřežních vodách, popírání klimatických změn, jmenování ropného lobbisty ministrem vnitra, pověření lobbisty za těžbu uhlí vedením Agentury pro ochranu životního prostředí, pokus o vykuchání zákona o ohrožených druzích a zahájení plánu na ukončení ochrany téměř všech vlků v 48 státech USA.

„Trumpova chamtivost a ignorance nemají hranic, a mají hluboký dopad na přírodní svět,“ uvedl Suckling. Trump získal anticenu Gomový dodo v online hlasování, kterého se zúčastnilo 12 000 lidí.

Cenu získali v předchozích letech například ministr vnitra Ryan Zinke (2017), Monsanto (2015), bratři Kochové (2013), popírač změny klimatu senátor James Inhofe (2012), Ministerstvo financí (2011), bývalý výkonný ředitel společnosti British Petroleum (BP) Tony Hayward (2010) nebo guvernérka Aljašky Sarah Palin (2008).

V České republice uděluje podobnou cenu od roku 1992 sdružení Děti Země. Anticenu Ropák za antiekologický čin roku získali například poslanec a místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna (za rok 2017), ministr dopravy Dan Ťok (2016), někdejší ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (cenu získal za rok 2015 i 2014), prezident Miloš Zeman (2013) nebo Václav Klaus (1993).

Příběh ptáka dodo

V roce 1598 po přistání na ostrově Mauricius v Indickém oceánu objevili holandští námořníci výjimečně přátelského, necelý metr vysokého ptáka, který neuměl létat.

Dnes nazývaný dronte mauricijský, občas také blboun nejapný, nebo právě dodo se stal asi nejslavnějším vyhynulým druhem na planetě. Samozřejmě až po dinosaurech.

Vyvinul se během miliónů let v prostředí bez jakýchkoli přírodních predátorů. Postupně ztratil schopnost létat a začal se živit ovocem, ořechy a bobulemi rostoucími při zemi. Protože nikdy nepotkal predátory, neprojevoval před lidmi a zvířaty, která je na Mauricius doprovázela, žádný strach.

Jeho důvěřivá povaha vedla k jeho rychlému vymření. Vymizel do roku 1681. Byl převálcován lovem a konkurencí lidí, psů, koček, krys, makaků a prasat. Původ jména dodo je nejasný. Pravděpodobně se odvíjí z holandského „dodoor“ znamenajícího „lenoch“, nebo portugalského slova „doudo“ pro hlupáka.

Dodova pověst jako hloupého, nemotorného ptáka pramení částečně z jeho přátelské naivity a buclatého vzhledu polapených jedinců, kteří byli předváděni jako kuriozita na různých turné napříč Evropou. Dodova pověst byla utvrzena v knize Lewise Carrolla Alenka v říši divů v roce 1865.

Na základě kosterních rekonstrukcí a nálezu kreseb ze 17. století vědci usuzují, že dodo byl mnohem elegantnějším ptákem, než jak se běžně vykresluje. Vzhled jedinců, kteří byli chováni v zajetí v Evropě, byl proměněn překrmováním.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

25.2.2019 08:29
Ach ty ceny, nebo spíše navrhovatelé. Už proběhla informace, že DJT je pro rok 2019 navržen na Nobelovu cenu. Pak se v tom vyznej?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.2.2019 13:10 Reaguje na Milan Milan
Stačí se podívat na odkaz v článku uvedený.
/americké Centrum pro biologickou rozmanitost, https://www.biologicaldiversity.org /

Trump je expert na reality, kde pohádkově zbohatl , což mu umetlo cestu do Bílého domu.
Jeho politické názory nekomentuji.
Z pohledu ekologie se jedná o mentálně retardovaného člověka.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.2.2019 16:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proč mentálně retardovaný?
Prohlédl celý ten podvod s environmentalismem a dělá podle toho. A lidi mu fandí, protože na to mají stejný nebo podobný názor.
Odpovědět

Jan Škrdla

25.2.2019 23:04 Reaguje na Jan Šimůnek
Abych to uvedl na pravou míru, jedná se o dost kontroverzní osobu.
Hodně lidí mu fandí, ale drtivá většina těch, co mu nefandí, ho přinejmenším nemá ráda.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.2.2019 18:34 Reaguje na Jan Škrdla
Když se podíváte na seznam vědeckých nobelistů (tedy ne "nobelova cena za sociální progresivitu"), tak je to přehlídka velmi kontraverzních osobností.
Odpovědět
ig

25.2.2019 22:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ano, to jsou schopnosti dobrých obchodníků. Poznají, když se je někdo (CO2 alarmisti) pokouší natáhnout a neváhají se proti tomu ohradit :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist