https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dovoz-rezanych-kvetin-do-ceska-loni-vzrostl-na-rekordni-2-3-miliardy-kc?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dovoz řezaných květin do Česka loni vzrostl na rekordní 2,3 miliardy korun

24.4.2022 01:16 | OLOMOUC (ČTK)
Ceny řezaných květin, které z většiny pocházejí od zahraničních pěstitelů především z Nizozemska, Afriky a Střední Ameriky, loni na tuzemském trhu vzrostly až o několik desítek procent.
Ceny řezaných květin, které z většiny pocházejí od zahraničních pěstitelů především z Nizozemska, Afriky a Střední Ameriky, loni na tuzemském trhu vzrostly až o několik desítek procent.
Foto | T.Kiya / Flickr
Do Česka byly loni dovezeny řezané květiny v rekordní hodnotě 2,301 miliardy korun, která meziročně vzrostla o bezmála pětinu. ČTK informaci získala z údajů Českého statistického úřadu. Na posílení hodnoty importu řezaných květin se kromě vyššího množství dovezeného sortimentu podílel také růst jejich cen, který souvisel s dopady pandemie koronaviru na tento obor.
reklama

 

Hodnota dovozu řezaných květin do Česka do roku 2019 pozvolna rostla, v roce 2020 pak kvůli negativnímu vlivu nastupující epidemie na poptávku i mezinárodní obchod meziročně klesla o 6,5 procenta na 1,947 miliardy korun. Množství dovezených řezaných květin se předloni snížilo ještě výrazněji, a to o 12,6 procenta. Loni pak hodnota importovaných řezaných květin díky oživení poptávky vzrostla o 18,2 procenta na 2,301 miliardy korun a množství dovezených květin se zvýšilo o 12 procent. Naopak hodnota vývozu řezaných květin z Česka se snížila o 15 procent na necelých 103 milionů korun.

Ceny řezaných květin, které z většiny pocházejí od zahraničních pěstitelů především z Nizozemska, Afriky a Střední Ameriky, loni na tuzemském trhu vzrostly až o několik desítek procent. Růst cen byl podle místopředsedy Svazu květinářů a floristů ČR Petra Nachlingera důsledkem pandemie, kvůli níž zahraniční pěstitelé omezili plochy s řezanými květinami a nabídka zaostávala za poptávkou.

V posledních měsících navíc výrazně rostou náklady na produkci a dopravu květin od zahraničních pěstitelů, což se promítá ve spotřebitelských cenách. S vyššími náklady se potýkají i tuzemští pěstitelé. "České květináře trápí letošní nárůst cen energií, pohonných hmot, hnojiv, mladých rostlin, substrátů a dalších vstupů," upozornil Nachlinger.

Postupný cenový růst podle odborníků souvisí také s tím, že se u řezaných květin zvyšují požadavky zákazníků na kvalitu a velikost. Například u růží je příčinou růstu průměrné ceny větší podíl dražších odrůd s delšími stonky a velkými poupaty. Na úroveň cen řezaných květin má ale vliv více faktorů. Základem je však cenová hladina na nizozemských květinových burzách.

Celková hodnota českého trhu s květinami v roce 2020 po nástupu pandemie meziročně klesla o tři procenta na 12,652 miliardy korun, z toho hodnota tuzemské produkce se snížila o necelá dvě procenta na 2,315 miliardy korun. Průměrná spotřeba v prodeji květin na obyvatele v roce 2020 klesla o tři procenta na 1217 korun. V roce 2021 pak tuzemská produkce květin meziročně vzrostla o 19 procent na 2,753 miliardy korun.

Poptávku po květinách v uplynulých dvou letech negativně ovlivnila epidemie a s ní související omezení pohybu, dlouhodobě uzavřené obchody i obavy spotřebitelů. Údaje o tuzemském trhu s květinami v roce 2021 zatím nebyly zveřejněny. Letos se situace díky ústupu epidemie stabilizovala a květináři na 11. a 12. května chystají 51. ročník Děčínské kotvy - Mistrovství floristů České republiky. "Floristické práce budou do neděle 15. května vystaveny na zámku v Děčíně," podotkl Nachlinger.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DV

Daniela V.

24.4.2022 18:40
Abych pravdu řekla, suma za dovoz řezaných květin mne ohromila. Taky mne ohromilo, odkud z celé zeměkoule se dováží. Trochu mi to i připadá jako až rozmařilost. Je to už nejaký čas, kdy jsem viděla dokument, jak pěstují růže na dovoz v Keni. Sice to dává práci tamním lidem, ale když jsem uvažovala o tamním problému nedostatku vody a následně přepravě letecky, vychází mi to na velký údiv. Speciálně šlo o růže na dlouhém stonku. Tady mohou stát 70 - 100 korun. Kolik z toho dostanou tamní pracovníci ? Já nevím, letadla létají, cestují lidé i zboží, ale mně by klidně stačila růže z krajin blízkých ....jsem zvědavá, jak to vidí ostatní.
Odpovědět
JO

Jarka O.

24.4.2022 20:23 Reaguje na Daniela V.

Je otázka, jestli je výhodnější doprava z Afriky nebo vyhřívané skleníky v Holandsku třeba...? Já bych se také uskromnila a spokojila se s domácími květinami, protože je mi líto usychajicích, a někdy na můj vkus i nečekaných, divně barevných vázaných kytic v supermarketech, čekajících na kupce. Z dřívějška si pamatuji květiny ze zahradnictví a byl vždycky zážitek pro ně jít, zahradnictví krásně voněla, ale to už není pravda... jsou ještě vůbec domácí zahradnictví? To, které jsem znala, kde se pestovaly karafiáty, frézie, už dávno není.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.4.2022 22:19 Reaguje na Jarka O.
Nějaká menší tuzemská zahradnictví jsou, ale nedokáží konkurovat gigantům z Holandska. Začalo to upadat po uvolnění trhu. Holanďané sem začali dovážet řezané kytky za dumpingové ceny a v podstatě skoro celou domácí produkci zlikvidovali. Jenom v mém okruhu to byly Rekultivace Havířov, Květena Opava a velké skleníky v Paskově. Když totiž místní vyprodukovali karafiát za pět korun a z Holandska byl o dvě koruny levnější, všechna květinářství nakupovala ty dovozové. Přitom třeba Rekultivace Havířov tady jako jedny z prvních množily in vitro orchideje a gerbery. Jenže ekonomika je rozhodující.Možná nějaké řezané kytky v malém produkují nějaká menší venkovská zahradnictví, ale masová produkce u nás není.
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.4.2022 09:51 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zdravím pana Šeděnka.Psaní o květinách to máme vhodné neškodné téma vzhledem k tomu co nám tady vrchnost nastolila.Dbejme ostražitě autocenzury píšme o poskakujících zajíčcích,pasoucích se srnkach a tak.Bo skončíme oba v Heřmanicích.At se vede.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.4.2022 10:29 Reaguje na karel krasensky
Heřmanice nehrozí. Oba jsme lidé obezřetní, takže víme, čemu se vyhnout. A jinak - plastové kytky nebrat. Jednak jsou dovezené z Číny a kromě toho na slunku časem vyšisují a vypadají děsně. To radši nějakou méně náročnou pokojovku, která kvete opakovaně a pokaždé udělá radost.
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.4.2022 08:56 Reaguje na Jarka O.
paní Jarko nejhezčí je at už ruže,tulipán,frézie květina z umělé hmoty.Sice nevoní,ale vydrží a nesežere vám ji koza.Symbolický vám jednu na vysočinu posílám a zdravím z Beskyd.
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.4.2022 09:17 Reaguje na karel krasensky
P. krasenský, no jo, ale ta bude z Číny a ne domácí, a z Číny dovoz nebrat …co kdybyste mi radši u vás na pouti vystřelil růži z papíru… symbolicky, jako správný myslivec :-). Mějte se pěkně.
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.4.2022 18:30 Reaguje na karel krasensky
Jejda, zapomněla jsem napsat, že děkuji i za tu symbolickou kytku, a i když je z umělé hmoty:-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.4.2022 22:27 Reaguje na Daniela V.
Rozhodující je cena práce. V Keni je průměrná mzda nějakých 300 eur, přičemž pracovníci na plantážích téhle částky určitě nedosáhnou. A když si k tomu připočtete benefit, že náklady na topení jsou nulové, přičemž firma si určitě dokáže zajistit přednostní dodávku vody pro zálivku, tak proč by ty růže v Keni nepěstovali?
Odpovědět
DV

Daniela V.

25.4.2022 08:57
Dle článků z r. 2021 je pěstování růží v Africe na polemiku. Ano, vychází jejich pěstování momentálně levněji nežli v Evropě. Veškeré květiny se ale letecky dopravují do Holandska na květinovou burzu a teprve potom se rozváží po Evropě. Je tam také uvedeno, jak toto pěstování je na úkor úbytku vody, za cenu velkého používání chemie, tudíž velmi zatěžuje tamní prostředí. O nízkých mzdách či pěstování květin na úkor hospodářských plodin nemluvě.
Odpovědět
va

vaber

25.4.2022 09:05
no vida ,už máme udržitelný zdroj biometanu ,jen je potřeba ty uschlé květiny zpět vykupovat
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.4.2022 12:23
V minulosti jsem to tu už psal. U věznice třídírnu směsného odpadu a třídit
na x surovin. Bioodpad kompostovat a ve sklenících produkovat na tom kompostu květiny. Skleníky a věznici vytápět teplem ze spalovny nevytříděných zbytků a jsou zabité všechny mouchy odpadového hospodářství jednou ranou. Třídění zajistí nudící se trestanci, vydělají si na pobyt
v "hotelu", na jeho provoz a na škody způsobené trestnou činností. Odpad
bude tříděn nepřetržitě a na x surovin. Skleníky vyprodukují dovozové
květiny bez nároků na dovoz z Afriky a Střední Ameriky a nároků na
hnojiva, které nahradí hodnotný kompost. Díky příměsím odpadů v tom
kompostu nakonec projde spalovnou a nezatíží životní prostředí ani
těmi nadrcenými zapomenutými plasty atd. Jednoduché, účinné a mohou
zpracovávat i některé separanty už rovnou za zdmi věznice bez toho,
aby je někam vozili pracovat pod dozorem.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist