https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dvorskou-zoo-pri-tydnu-duchu-zaplni-pres-deset-tun-dyni-ukaze-mlade-levharty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvorskou zoo při Týdnu duchů zaplní přes deset tun dýní, ukáže mladé levharty

22.10.2022 00:18 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Foto | Aaron Burden / Unsplash
Safari Park Dvůr Králové nad Labem zaplní od soboty při tradičním Týdnu duchů rekordních více než deset tun dýní. Lidé si z nich budou moci do neděle 30. října vydlabat dýňová strašidla. V pondělí 24. října návštěvníci zoo budou moci poprvé vidět dva levharty perské narozené v srpnu. Vzácné šelmy chovatelé vypustí do venkovního výběhu, řekla ČTK mluvčí zoo Zuzana Boučková.
 

Vrcholem Týdne duchů, který je inspirovaný anglosaskou halloweenskou tradicí, bude v sobotu 29. října strašidelná stezka. Akce každoročně do zoo přiláká tisíce lidí, loni jich bylo přes 20 000. V roce 2020 se kvůli covidovým restrikcím nekonala.

Dýně budou pracovníci zoo na tři místa určená k dlabání navážet podle potřeby. "Dýní máme letos připraveno nejvíc v historii. Jsou určené k ozdobení safari parku. Prosíme návštěvníky, aby dýni po vydlabání umístili na nějaké hezké místo v areálu," uvedla koordinátorka akce Jana Hudcová. K dlabání by si lidé měli přinést vlastní nástroje.

Lidé budou moci ochutnat i dýňová jídla, která připraví kuchaři restaurace Lemur. Dýně budou dostávat i zvířata, například sloni, šimpanzi nebo hyeny.

Levharti perští by měli v Týdnu duchů začít pravidelně vycházet do venkovního výběhu. "Přístup do expozice budou mít malí samci s matkou každý den. Závisí ovšem pouze na nich, zda z tepla zázemí vylezou. Lepší šance je spatřit bude za pěkného počasí v odpoledních hodinách," uvedla zooložka Gabriela Linhart.

Dvorská zoo, jejímž majitelem je Královéhradecký kraj, se specializuje na Afriku. Velmi úspěšná je v chovu nosorožců či žiraf. Patří v kraji k nejnavštěvovanějším turistickým cílům, loni do zoo přišlo 544 000 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist