https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eea-dusicnanu-ve-vode-ubyva-prachu-ve-vzduchu-nikoliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EEA: Dusičnanů ve vodě ubývá, prachu ve vzduchu nikoliv

23.6.2004 12:03 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Kvalita ovzduší a vody v Evropě se mírně zlepšuje, ale vděčíme za to hlavně legislativě Evropské komise. Říká to Evropská agentura pro životní prostředí ve své zprávě EEA Signals 2004. Také apeluje na členské země, aby zpřísňovaly limity pro znečištění automobily v reakci na množící se vědecké důkazy o jejich nebezpečí pro lidské zdraví.
 

Emise látek, z nichž vzniká přízemní ozón, se snížily v patnáctce o 30 % a v nových zemích o 43 %. Napomohlo tomu rozšíření automobilů s katalyzátory, což znamenalo nižší produkci oxidů dusíku, a zavedení směrnice o rozpouštědlech, omezující únik nemetanových těkavých organických složek z průmyslové výroby do ovzduší. V případě automobilů se limity na vypouštění škodlivin z výfuků každým rokem zpřísňují.

Přesto jsou lidé ve městech a u rušných silnic vystaveni velkému množství škodlivin v ovzduší. V ČR jsou to hlavně jemné prachové částice, které mohou obsahovat těžké kovy, stejně jako v Polsku, na Slovensku, v Portugalsku, Řecku či Itálii. V posledně jmenovaných dvou zemích se však potýkají i s velkým množstvím přízemního ozónu, taktéž v Rakousku a Švýcarsku. Zatímco ozón je problémem jen v letních měsících, prach se vyskytuje po celý rok.

Podle odborníků z EEA se stále objevují další důkazy o negativních účincích prachových částic na lidské zdraví, a to už na úrovních, které jsou níže než aktuálně stanovené limity pro jejich emise. Proto se vedou diskuse o přehodnocení a zpřísnění těchto limitů.

Znečištění řek dusičnany je vyšší v patnáctce starých zemí než v desítce nových členů (nejnižší je ale v severských zemích). Nejlépe je na tom Dánsko, které zavedlo ke konci 80.let doporučení farmářům, kolik by měl být jejich roční "rozpočet" užitých dusičnanů, a pravidelně pole kontrolovalo. V letech 2000 - 2001 byly vyšší koncentrace dusičnanů podle Směrnice o pitné vodě řeky ve 14 zemích ze 24, které dodaly podklady. Obecně koncentrace od roku 1992 v Evropě klesají. Asi 15 procent měřicích stanic však zaznamenalo ve stejném období rostoucí množství dusičnanů v říční vodě.

Koncentrace dusičnanů v podzemních vodách zůstávají na evropské úrovni stabilní, na některých místech však stouply. Liší se lokalita od lokality. Nejvíce stouply v Maďarsku, Finsku, Švédsku a Německu. Stoupající hodnoty mohou odrážet časový posun mezi změnami zemědělské praxe a jejími dopady na kvalitu podzemní vody, protože ten se může lišit v závislosti na typu půdy a hydrogeologických podmínkách podzemního zdroje vody a nadloží. Podzemní voda používaná dnes jako pitná je v průměru 40 let stará, proto současná zemědělská praxe má dopad i na příští generace.

Náklady na snížení množství dusičnanů ve vodě činí 50-150 euro na hektar za rok, ale předpokládá se, že je to 5krát až 10krát méně než náklady na zbavování odpadních vod od dusičnanů. Studie z roku 2002 odhaduje, že odstranění dusičnanů z pitné vody stojí jen v Británii 19 milionů liber ročně. A celkové náklady na dosažení standardů pro stolní vodu příštích 20 let dosáhnou dokonce 199 milionů liber. Spíše než znečišťovatelé stále platí většinu těchto nákladů spotřebitelé.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist