https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eea-za-kazdym-desatym-onemocnenim-rakovinou-v-evrope-je-vnejsi-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EEA: Za každým desátým onemocněním rakovinou v Evropě je vnější prostředí

29.6.2022 01:09 | BRUSEL (ČTK)
"Rakovinná rizika podmíněná životním prostředím a povoláním jsou v zásadě odvratitelná a jejich snížení je klíčem ke snížení zátěže rakovinou v Evropě," uzavírá EEA.
"Rakovinná rizika podmíněná životním prostředím a povoláním jsou v zásadě odvratitelná a jejich snížení je klíčem ke snížení zátěže rakovinou v Evropě," uzavírá EEA.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Za zhruba každým desátým onemocněním rakovinou v Evropě stojí vnější faktory jako například škodliviny z ovzduší. Uvedla to ve své zprávě Evropská agentura pro životní prostředí (EEA), která ve své studii podle agentury DPA poprvé zkoumala souvislost mezi rakovinou a životním prostředím.
 

Znečištění ovzduší, rakovinotvorné chemické látky, ultrafialové záření nebo pasivní kouření jsou odpovědné odhadem za deset procent všech onemocnění rakovinou. Pravděpodobně je ale tento podíl mnohem vyšší, upozorňuje zpráva, kterou tento týden zveřejnila EEA. Kouření, konzumace alkoholu nebo vlastní stravování do této analýzy nebyly zahrnuty.

Dobrou zprávou podle expertů je, že rizika vzniku rakoviny podmíněná životním prostředím nebo zaměstnáním lze snížit bojem proti znečišťování životního prostředí a změnou chování. Jde o účinnou a nenákladnou možnost, jak snížit počet onemocnění rakovinou a souvisejících úmrtí.

"Rakovinná rizika podmíněná životním prostředím a povoláním jsou v zásadě odvratitelná a jejich snížení je klíčem ke snížení zátěže rakovinou v Evropě," uzavírá EEA.

Redukce zatížení škodlivinami prostřednictvím unijního akčního plánu Zero Pollution, strategie udržitelnosti v oblasti chemikálií a důsledné uplatňování stávajících unijních opatření by výrazně přispěly ke snížení počtu případů rakoviny, vysvětlil výkonný ředitel EEA Hans Bruyninckx. "Byla by to účinná investice do zdraví a blaha našich občanů," dodal Bruyninckx.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DA

DAG

29.6.2022 07:47
Vždycky, když chce někdo pečovat o moje blaho, tak zpozorním. Já teda nechci být hnidopich, ale předválečná generace, která třičtvrtě života házela uhlí do kamínek v místnosti se teď dožívá devadesáti let a z generace našich otců jsou u nás v dědině všichni po smrti.
Jestli to není spíš o životním stylu a jestli by odborníci neměli vyměřit povinnou denní stravu a její množství. To by se některým jedincům a organizacím moc líbilo :(
Tím samozřejmě neříkám, že by se nemělo bojovat proti vypouštění škodlivin do ovzduší. Dle mého se v tom udělalo skutečně hodně a normy na domácí topeniště už bych nějak nezpřísňoval, četně topení uhlím. Každopádně staré kotle dovyměnit.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.6.2022 08:44 Reaguje na DAG
To není ani tak v těch starých kotlech, jako v tom, že spousta lidí se za celý život nenaučila správně topit.
Odpovědět
DA

DAG

29.6.2022 11:59 Reaguje na pavel peregrin
Jasně. Ale na druhou stranu v automatu na uhlí, toho moc nepoděláte a zplynovací kotle jsou taky celkem blbuvzdorné.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.6.2022 11:25 Reaguje na DAG
Ono je to i o složení potravin, které konzumujeme. Zkuste si zajít do obchodu a podívat se na složení čehokoliv. Myslíte si, že kdysi pekař, řezník, mlékař, případně nějaký další potravinář, měl zapotřebí cpát do svých výtvorů tolik chemie? Pak se jeden diví, že je dneska tolik alergiků a tolik nejrůznějších chorob.
Odpovědět
DA

DAG

29.6.2022 12:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
I já si to myslím.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.6.2022 08:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Plné regály zboží vyžadují prodlouženou trvanlivost a tak
se není co divit tomu kvantu konzervantů. Šunty potřebují
ochutit, navonět a hezky zabalit, aby byly prodejné a jsme
u té kvality. Kvalitní jsou ČERSTVÉ potraviny a nikoliv
ty s dlouhou trvanlivostí díky chemii. Bohužel zákazník
upřednostňuje plné regály šuntů před kvalitou a mnohým
ani nic jiného nezbývá. Nepláču po prázdných hácích
v řeznictví, ale tehdy nemuseli do salámů cpát éčka,
aby mohly týdny ležet v regále jako nyní. Tehdy se po
nich jen zaprášilo a v sobotu ráno byl krám prázdný.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.6.2022 09:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No ono to s tou chemií nebylo v minulosti tak slavné. Takové kontroly potravin jako jsou nyní v minulosti nebyly. Některé potraviny by jen stěží prošly přes současné kontroly. Ano, existovaly normy, ale často nebylo z čeho vyrábět a proto se šidilo. Nebo se o některých látkách vůbec nevědělo.

Do potravin se dostávaly šmakulády mnohem horší než dnes. Nejznámější případ je asi PCB. Zásilku šunky nám tehdy USA vrátili protože obsahovala vysoké množství PCB. Ukázalo se, že nešlo o nějakou protistátní akci západních imperialistů, ale že velká část potravin živočišného původu byla zamořena PCB. A samozřejmě - spotřebitel se to v Československu vůbec nedozvěděl.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.6.2022 14:16
Je taky fér dodat, že dřív se té rakoviny spousta lidí nedožila, prostředí neprostředí.

A ne že by nebylo na kvalitě žp co vylepšovat, to bude vždy, ale prostě jak tu jsme v průměru déle a déle, což se vcelku daří, tak chátráme a chátráme, což se změnit zatím moc nedaří. A samozřejmě se jednak tak "nálož" za ty vysoké desítky let musí v tom těle projevit, plus se naše rozpadající se tělo nedokáže vypořádat s tím, co kdysi celkem v poho dávalo.
Odpovědět
LB

Lukas B.

29.6.2022 16:14 Reaguje na Svatá Prostoto
dožít se rakoviny při těžké práci na poli (notabene nějaké manufaktuře), podvýživě, hladu, primitivnímu dymníku nad otevřeným ohništěm a ledovém vzduchu na cemr bývalo docela terno. zhruba od přelomu 18. a 19. století se během pár málo generací zvedlo průměrné dožití skoro dvojnásobně, a to zásluhou tří dobrých víl - komínu, okennímu sklu a petroleji ve (skoro) každé chalupě.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist