EEA: Za každým desátým onemocněním rakovinou v Evropě je vnější prostředí
Znečištění ovzduší, rakovinotvorné chemické látky, ultrafialové záření nebo pasivní kouření jsou odpovědné odhadem za deset procent všech onemocnění rakovinou. Pravděpodobně je ale tento podíl mnohem vyšší, upozorňuje zpráva, kterou tento týden zveřejnila EEA. Kouření, konzumace alkoholu nebo vlastní stravování do této analýzy nebyly zahrnuty.
Dobrou zprávou podle expertů je, že rizika vzniku rakoviny podmíněná životním prostředím nebo zaměstnáním lze snížit bojem proti znečišťování životního prostředí a změnou chování. Jde o účinnou a nenákladnou možnost, jak snížit počet onemocnění rakovinou a souvisejících úmrtí.
"Rakovinná rizika podmíněná životním prostředím a povoláním jsou v zásadě odvratitelná a jejich snížení je klíčem ke snížení zátěže rakovinou v Evropě," uzavírá EEA.
Redukce zatížení škodlivinami prostřednictvím unijního akčního plánu Zero Pollution, strategie udržitelnosti v oblasti chemikálií a důsledné uplatňování stávajících unijních opatření by výrazně přispěly ke snížení počtu případů rakoviny, vysvětlil výkonný ředitel EEA Hans Bruyninckx. "Byla by to účinná investice do zdraví a blaha našich občanů," dodal Bruyninckx.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (9)
DAG
29.6.2022 07:47Jestli to není spíš o životním stylu a jestli by odborníci neměli vyměřit povinnou denní stravu a její množství. To by se některým jedincům a organizacím moc líbilo :(
Tím samozřejmě neříkám, že by se nemělo bojovat proti vypouštění škodlivin do ovzduší. Dle mého se v tom udělalo skutečně hodně a normy na domácí topeniště už bych nějak nezpřísňoval, četně topení uhlím. Každopádně staré kotle dovyměnit.
pavel peregrin
29.6.2022 08:44 Reaguje na DAGDAG
29.6.2022 11:59 Reaguje na pavel peregrinZbyněk Šeděnka
29.6.2022 11:25 Reaguje na DAGBřetislav Machaček
30.6.2022 08:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnkase není co divit tomu kvantu konzervantů. Šunty potřebují
ochutit, navonět a hezky zabalit, aby byly prodejné a jsme
u té kvality. Kvalitní jsou ČERSTVÉ potraviny a nikoliv
ty s dlouhou trvanlivostí díky chemii. Bohužel zákazník
upřednostňuje plné regály šuntů před kvalitou a mnohým
ani nic jiného nezbývá. Nepláču po prázdných hácích
v řeznictví, ale tehdy nemuseli do salámů cpát éčka,
aby mohly týdny ležet v regále jako nyní. Tehdy se po
nich jen zaprášilo a v sobotu ráno byl krám prázdný.
Petr Eliáš
30.6.2022 09:28 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaDo potravin se dostávaly šmakulády mnohem horší než dnes. Nejznámější případ je asi PCB. Zásilku šunky nám tehdy USA vrátili protože obsahovala vysoké množství PCB. Ukázalo se, že nešlo o nějakou protistátní akci západních imperialistů, ale že velká část potravin živočišného původu byla zamořena PCB. A samozřejmě - spotřebitel se to v Československu vůbec nedozvěděl.
Svatá Prostoto
29.6.2022 14:16A ne že by nebylo na kvalitě žp co vylepšovat, to bude vždy, ale prostě jak tu jsme v průměru déle a déle, což se vcelku daří, tak chátráme a chátráme, což se změnit zatím moc nedaří. A samozřejmě se jednak tak "nálož" za ty vysoké desítky let musí v tom těle projevit, plus se naše rozpadající se tělo nedokáže vypořádat s tím, co kdysi celkem v poho dávalo.