https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-navrhla-nove-protiruske-sankce-chce-letos-ukoncit-dovoz-ruske-ropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise navrhla nové protiruské sankce, chce letos ukončit dovoz ruské ropy Aktualizováno

4.5.2022 09:56 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise navrhuje do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do Evropské unie. Oznámila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Evropský blok podle ní v rámci šestého balíku protiruských sankcí rovněž odpojí od mezinárodního platebního systému SWIFT největší ruskou banku Sberbank a dva další bankovní domy. Evropská komise chce také potrestat představitele ruské armády odpovědné za zvěrstva proti civilistům v Buči a za útok na Mariupol. Trojice ruských státních televizí šířících kremelskou propagandu má mít zakázáno vysílat v unijních zemích.

 

Aby sankce vstoupily v platnost, musí je jednomyslně schválit členské země. Podle diplomatů se čeká diskuse o ropném embargu. Maďarsko a Slovensko, které se obávají absence ruské ropy, mají podle unijních činitelů dostat výjimku umožňující její dovoz v příštím roce. Obě země i tak daly najevo výhrady a zcela spokojeno není ani Česko.

Podle von der Leyenové je cílem sankcí stejně jako v případě předchozích postihů omezit možnosti režimu prezidenta Vladimira Putina pokračovat v agresi proti Ukrajině.

"Putin chtěl vymazat Ukrajinu z mapy. Rozhodně neuspěje. Naopak, Ukrajina povstala v jednotě. A nyní se potápí jeho země, Rusko," prohlásila von der Leyenová, podle níž má nový sankční balík dále oslabit ruskou ekonomiku a znemožnit její modernizaci.

Jeho nejdiskutovanější součástí je embargo na dovoz ruské ropy, který v minulých letech tvořil čtvrtinu veškerého ropného importu do unijních zemí a z něhož má Putinův režim značné příjmy. Komise navrhuje ukončit do šesti měsíců dovoz surové ropy a do konce roku i upravených ropných produktů.

"Nebude to lehké, některé členské země jsou silně závislé na ruské ropě. Ale my na tom jednoduše musíme pracovat," řekla šéfka unijní exekutivy.

Návrh dnes probírali velvyslanci členských zemí, kteří nedospěli k závěru a k jednání se vrátí ve čtvrtek či v pátek. Státy v této věci stejně jako v případném pozdějším embargu na ruský plyn nemají jednotný postoj. Zástupci Budapešti a Bratislavy dávají najevo, že nejsou připraveni podpořit odstřižení od ruské ropy a podle unijních zdrojů se jim má dostat výjimky z embarga pro příští rok. Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík dnes novinářům řekl, že jeho země s návrhem souhlasí, požaduje však tříleté přechodné období. Mluvčí maďarské vlády zase podle agentury AFP prohlásil, že návrh nedává "žádné záruky energetické bezpečnosti Maďarska".

O dodatečných podmínkách však chtějí jednat i vládní politici dalších zemí východního křídla unie včetně Česka. Podle českého premiéra Petra Fialy Praha sankce podporuje, požaduje ale odklad embarga do chvíle, než bude navýšena kapacita ropovodů, které mohou do ČR ropu dopravit. Záměr vyjednávat o výjimce dala dnes najevo také bulharská vláda.

Další státy zatím výhrady nevyslovily. Německý ministr hospodářství Robert Habeck, jehož země je objemově největším odběratelem ruské ropy v EU, dnes označil přechodnou dobu do konce roku za dostatečně dlouhou.

Nové sankce mají výrazně rozšířit dosavadní působnost opatření zaměřených na ruský bankovní sektor. Vedle Sberbank mají být podle diplomatů citovaných bruselským webem Politico od mezinárodního systému plateb odpojeny také Moskevská kreditní banka a Ruská zemědělská banka.

"Tím zasáhneme banky, které jsou systémově zásadní pro ruský finanční systém a pro Putinovu schopnost ničit," uvedla von der Leyenová. Mimo seznam potrestaných bankovních domů zůstává Gazprombank, na jejíž účet mají podle Putinova nařízení unijní země převádět peníze za ruský plyn.

Vedle vojenských představitelů se má podle zdroje AFP nově týkat zmrazení majetku a zákaz cest do EU například patriarchy ruské pravoslavné církve Kirilla, který veřejně podporuje ruskou invazi. Na seznam čítající přes tisíc lidí má podle dnešního návrhu přibýt 58 jmen.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

4.5.2022 11:04
A mají byrokrati z Brusele scénář, jak nahradit ten dovoz ropy, když třeba Slovensko a Maďarsko je na ruské ropě bytostně závislé?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2022 11:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Samozřejmě, jinak by to nenavrhovali.
Maďaróni a Slováci zas tak závislí nejsou, jen se jejich potentáti šílené bojí, že půjdou ceny nahoru a vlastní doblblé občanstvo je vyhodí od korýtek.
Krvavá ropa a plyn jim nevadí, pokud ta krev teče na Ukrajině.
Ale tímhle postojem přímo lákají Putina, aby to krveprolití přenesl k nim.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.5.2022 11:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Mě zaráží, že se Maďaři tak fixují na Rusko. Asi už současná generace neví nic o tom, jak tak v roce 1956 sověti jejich povstání doslova utopili v krvi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2022 14:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já si myslím, že je to kvůli Paksu.
Už v tom utopili neskutečné miliardy dolarů a pořád asi doufají, že to Rosatom dostaví.
Finové to pochopili hned a smlouvu zrušili, škody budou příšerné ale za blbost se platí. Taky zapomněli, kdo je v roce 1939 tak příšerně masakroval.
https://ekonomickydenik.cz/rosatom-prisel-o-zakazku-na-jaderny-blok-ve-finsku-kvuli-vlastni-neschopnosti/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu


Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

4.5.2022 11:44 Reaguje na Pavel Hanzl
No, Green deal taky schvalovali bez předchozích dopadových studií, tak že bych si nebyl úplně jistý.
Nicméně, když to píšete, tak to musí být pravda.
Můžete se s námi tedy podělit o faktické informace, jak to má EU naplánované?
Jak to bude zajištěno pro ČR, je dostatečná kapacita ropovodu z Terstu? Nebo se všechno přesune na železnici a silnice?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2022 14:32 Reaguje na Jaroslav Studnička
Dopadových studií green dealu se dělaly stohy, ty centrální si měly dělat státy svoje.
Ale dnes by vám to určitě řekli na Ministerstvu průmyslu a obchodu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

4.5.2022 14:56 Reaguje na Pavel Hanzl
To je ovšem pouze vaše mylná dojmologie.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.5.2022 12:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejsou jo? Hmmm ... a jakpak tu ruskou ropu nahradí, jak ji do těch rafinérií dotáhnou a jak asi jsou jejich rafinerie schopny jinou, než ruskou ropu zpracovat? To máte jako u nás Litvínov, který na rozdíl od Kralup prostě jinou ropu zpracovat neumí.
A přestavět rafinerii fakt není na měsíc, i kdybyste tam tu jinou ropu nakrásně dostal.
Nehledě na to, že si dohledejte kolik toho sem z těch slovenských a maďarských rafinerií taháme, ve výrobě pohonných hmot nejsme soběstační ani omylem.

Více máte zde ... https://faei.cz/cesku-hrozi-ze-nebude-moci-zcela-a-hned-nahradit-ruskou-ropu/ ... a nebo zde ... https://ekonomickydenik.cz/zavislost-na-ruske-rope-cesko-50-procent-rakousko-3-slovensko-skoro-100-procent/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2022 14:35 Reaguje na Svatá Prostoto
To embargo na surovou ropu má začít platit až za 6 měsíců. Síkela to u VM vysvětloval, kudy to půjde.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.5.2022 14:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Za 6 měsíců rafinérii nepostavíte/nezměníte. Navíc za 6 měsíců bude dávno hotovo ... myslím na té Ukrajině. A jestli ne, tak to tam bude vypadat jak na Marsu po bouři.
Plus nějaká sankce, co bude platit za 6 měsíců dnes Rusy fakt děsí. Asi stejně, jako je platná těm chudákům na Ukrajině, kteří přemýšlí jestli se dožijí zítřka.
Ukrajinu je potřeba primárně podporovat vojensky, tohle blbnutí je jim k ničemu a nám ke škodě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2022 19:31 Reaguje na Svatá Prostoto
Ty sankce nejsou primárně na podporu Ukrajiny. Ty mají zlikvidovat Rusku ekonomiku, aby nemělo na kvéry a agrese proti dalším zemím. Funguje to tak trvale v Severní Koreji.
To znamená, že se žádné sankce rušit nebudou, dokud se tam nezmění režim na nějakou fakt vstřícnou demokracii.
Tj. 10 let vidím jako minimum.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.5.2022 15:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebavíme se o rušení sankcí, ale o jejich přitvrzování za situace, kdy by tyto znamenaly značné ekonomické problémy min pro Evropu.
To je prostě chujovina a akorát to pomáhá tomu Rusku.

Pokud chcete z Ruska druhou KLDR, tak jste sebevrah a magor. A ony ty sankce to Rusko zase TAK nebolí, klid. Vojenské neúspěchy je bolí o hodně víc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2022 09:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Pokud nejsme schopni pomocí armády NATO vypráskat Rusy z ukrajiny (což nechápu), tak musíme Rusko zničit ekonomicky.
Ty sankce je bolí už dnes velmi výrazně a to většina ještě nezačala působit.
Pokud bude z Ruska druhá KLDR, bude to pořád ještě dobré, protože ta nikdy nikoho nanapadla.
Spíš se tam dá očekávat, že Rusko napadne Čína.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.5.2022 15:00 Reaguje na Pavel Hanzl
To je divný, že to sice nechápete, ale ještě jste jak dobrovolník nenarukoval. Takže to asi chápete sakra dobře, jen se vám nechce někde u Charkova zařvat:-).
Mít Kim takový arzenál jako Putin, tak byste něco viděl. Díky Bohu, že nemá. A koho by měla KLDR jako napadnout? Přesněji řečeno KUDY? Naklikejte si mapu.
Z valné části budou schopni Rusy vypráskat z Ukrajiny sami Ukrajinci, pokud budou mít čím. A je na nás to zajistit, ne nějaké sankce které nás buď položí, nebo začnou platit až bude game over.
Čína žádné Rusko napadat nebude, bo si chvíli počká, a pak si ekonomicky zhuntované Rusko v poho koupí i s Kremlem. Což je do budoucna podstatně větší průser, než nějaká Ukrajina.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

4.5.2022 14:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže to byla opět vaše mylná dojmologie.
EU nic vyřešené nemá.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jednani-vlady-predsednictvi-evropske-unie-povolani-vojaku-cinnost-policie.A220504_051920_domaci_kop
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2022 09:57 Reaguje na Jaroslav Studnička
EU má, jen ČR nikoliv. Až fatálně neschopná vláda nepolitiků tu za 8 let neudělala v energetice VŮBEC NIC, takže závislost na Rusku se jen zvýšila (Síkula).
My musíme dohánět především OZE, ale ORLEN slibuje, že celou ČR dokáže ropou zásobit. Tož nevím.
Odpovědět
kk

karel krasensky

4.5.2022 12:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Bez ruské ropy se bez problmu obejdeme a navíc budeme jezdit ekologický.Tak jako za německého protektorátu naštípeme bukové špalíky,zatopíme a pojedeme na dřevoplyn.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.5.2022 13:36 Reaguje na karel krasensky
Jak na sviňu mi okolo paneláku žádné buky nerostou.
Odpovědět
me

meluzína

4.5.2022 11:52
Myslím, že přichází ten dlouho slibovaný čas sharovaných elektroaut - auta na benzín zůstanou jen pro palalášos a elektro-auto/kolo/koloběžky pro mužstvo, hádám že sharingové firmy vyrostou v příštích pár letech z veletučných miliardových dotací, jako houby po dešti a budou mít žně. Heslem EU je totiž - raději pěšky a s holou zadnicí, než na ruské ropě, to je heslo dneška. A přemýšlet nad náhradou je moc složité a těžké, když se s politiky typu Leydenové a spol nikdo ve světě už nechce bavit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2022 14:37 Reaguje na meluzína
Radši pěšky a s holým zadkem, než sedět v krytu a sledovat, jak zrůda ničí celou zem.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

4.5.2022 15:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Bez ruských surovin nevyrobíme ani zbraně pro Ukrajince. A nejen zbraně. Ani hnojiva, ocel, ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2022 19:32 Reaguje na Richard Vacek
Přestaňte furt bečet, surovin je na světě něurékom.
Je potřeba to jen zmanažovat co nejdřív.
Odpovědět
ZK

Zan K.

4.5.2022 19:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Nojo. Ale většivou jsou daleko a musej se dovážet. A to něco stojí a značně zvyšuje spotřebu PHM (Plachetnice ani koně nezvládaj). A nebudeme v tom sami a tím pádem nárůst cen. Takže si to přeberte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2022 23:31 Reaguje na Zan K.
Z Ruska se musí taky dopravovat a jsou to tisíce kilometrů, tak čemu se čemu?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.5.2022 15:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Koukám, že od vodíku jste se přeorientoval na válečnou ekonomiku:-))).
A jde vám to úplně stejně dobře:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2022 09:58 Reaguje na Svatá Prostoto
Všechno jede současně. Němci v budování OZE zrychlili, u nás se intenzivněji žvaní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist