https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-uvolni-mimoradnou-podporu-pro-zemedelce-cr-dostane-270-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise uvolní mimořádnou podporu pro zemědělce, ČR dostane 270 milionů korun

22.3.2022 16:57 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na pomoc zemědělcům, kteří se kvůli ruské invazi na Ukrajinu potýkají s rostoucími náklady a cenami zemědělských produktů, Evropská komise uvolní mimořádných 500 milionů eur (12,5 miliardy korun). Po jednání ministrů zemědělství zemí Evropské unie to řekl český ministr Zdeněk Nekula, podle něhož Česko svými 270 miliony korun podpoří zejména producenty vepřového a jablek. Farmáři budou také v rámci mimořádných opatření moci osívat část ploch, které až dosud museli nechávat ležet ladem.
 

Ukrajina patří k zásadním světovým exportérům pšenice, kukuřice či slunečnic a kvůli ruskému útoku nemůže svou produkci vyvážet, což výrazně zvyšuje ceny a ohrožuje zásobování zejména mimoevropských států. Unijní farmáři se navíc musejí potýkat s prudce rostoucími náklady na paliva a další vstupy. Komise proto vyslyšela volání řady zemí a rozhodla se sáhnout do mimořádné rezervy.

"Jednotlivé země si určí, kde pomůžeme, ve kterých sektorech máme největší problém," řekl českým novinářům v Bruselu Nekula. Peníze by podle něj měly být k dispozici během několika měsíců a detaily jejich využití se ještě budou dolaďovat, klíčová ovšem v Česku bude podpora chovatelů prasat a pěstitelů jablek.

Nekula zdůraznil, že v Česku ani v celé EU v souvislosti s válkou na Ukrajině nehrozí nedostatek potravin. Hůře postižené výpadkem ukrajinské pšenice či dalších obilnin jsou státy Blízkého východu či severní Afriky, jimž se bude unie snažit pomoci.

Ministři také podle Nekuly jednali o tom, jak podpořit ukrajinské zemědělce, kteří kvůli zablokování přístavů v zemi nemohou vyvážet svou produkci. Problém mají rovněž s nedostatkem nafty, kterou přednostně využívá armáda.

"Budeme hledat řešení, jak pomoci ukrajinským zemědělcům, aby mohli vypěstovat alespoň část té zemědělské produkce, na kterou byli zvyklí," řekl český ministr. Konkrétní požadavky podle něj během dnešního jednání ministrům sdělil jejich ukrajinský kolega. Týkají se hlavně financování zemědělské výroby, dodal Nekula.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist