https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-chteji-zajisteni-energetickych-potreb-bez-ruskeho-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace chtějí zajištění energetických potřeb bez ruského plynu Aktualizováno

23.3.2022 12:37 | PRAHA (ČTK)
Závislost tepláren na plynu může podle organizací zvyšovat cenu za teplo pro jejich klienty. Například teplárna v Chebu nyní podle nich kvůli vysokým cenám plynu zdražila teplo několikanásobně z původních 490 na 2050 korun za gigajoule v Chebu a na 2290 korun v Aši.
Závislost tepláren na plynu může podle organizací zvyšovat cenu za teplo pro jejich klienty. Například teplárna v Chebu nyní podle nich kvůli vysokým cenám plynu zdražila teplo několikanásobně z původních 490 na 2050 korun za gigajoule v Chebu a na 2290 korun v Aši.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekologické organizace chtějí zajištění energetických potřeb bez ruského plynu. Podle ekologů je nutné podporovat v první řadě zateplování vytápěných budov, využívání odpadního tepla z průmyslu, rozvoj velkých tepelných čerpadel, geotermálních vrtů a bioplynu z odpadů či kalů z čistíren odpadních vod a nepokračovat v původním plánu přechodu českého teplárenství na plyn. V tiskové zprávě to dnes uvedly ekologické organizace Greenpeace, Hnutí Duha a Centrum pro dopravu a energetiku. Podle Teplárenského sdružení mohou biomasa a další obnovitelné zdroje nahradit do roku 2030 maximálně polovinu využívaného uhlí.

 

"Zatímco ceny plynu se drží na velmi vysoké úrovni a Evropa řeší, jak se kvůli válce na Ukrajině zbavit dovozu fosilních paliv z Ruska, Česká republika pokračuje v původním plánu přechodu českého teplárenství na plyn. Z Modernizačního fondu nově podpoří i plynofikaci tepláren v Olomouci, Karviné a Zlíně. Ministerstvo průmyslu také navrhuje provozní podporu pro plynové teplárny, zatímco s fotovoltaickými elektrárnami nepočítá," uvedly ekologické organizace. Ekologové vyzývají vládu ke změně strategie i dotačních programů.

"Byly to ekologické organizace Hnutí Duha, Greenpeace a další, které s ohledem na ochranu klimatu prosazovaly ukončení využívání uhlí v České republice do roku 2030. Teplárenské sdružení ČR se k ukončení využívání uhlí do roku 2030 přihlásilo s tím, že v první řadě bude k jeho náhradě maximálně využita biomasa a další obnovitelné zdroje energie a odpady dostupné v ČR. Tyto přímo v teplárnách využívané zdroje však na základě dostupných informací a studií mohou do roku 2030 nahradit nejvýše polovinu uhlí využívaného pro výrobu tepla," řekl dnes ČTK ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Zbytek uhlí měl být podle Hájka nahrazen plynem dodávaným z plynárenské soustavy, což neznamená, že se musí jednat o fosilní nebo ruský plyn. "Česká republika má mimo jiné ambiciózní plány ve výrobě biometanu, který bude vtláčen do plynárenské soustavy a může nahradit většinu fosilního plynu, který by jinak byl použit k náhradě uhlí v teplárenství. Další naděje jsou vkládány do výroby a využití vodíku. Přesměrování prostředků z plynových tepláren na fotovoltaiku lidem teplo za přijatelnou cenu v žádném případě nezajistí," uvedl Hájek.

Závislost tepláren na plynu může podle ekologických organizací zvyšovat cenu za teplo pro jejich klienty. Například teplárna v Chebu nyní podle nich kvůli vysokým cenám plynu zdražila teplo několikanásobně z původních 490 na 2050 korun za gigajoule v Chebu a na 2290 korun v Aši. "To znamená, že náklady na zálohy se domácnostem zvednou o 3000 až 4000 Kč měsíčně," uvedli ekologové.

V individuálním vytápění domů je podle ekologů nutné přestat dotovat nákup plynových kotlů a zaměřit se hlavně na tepelná čerpadla. Vláda také musí zpřístupnit dotační programy na zateplování domů a instalaci solárních panelů i nízkopříjmovým rodinám, tedy platit naprostou většinu investice a poskytovat výhodné půjčky, uvedli ekologové.

"V ČR máme stovky tisíc domácností, které ohrožuje energetická chudoba. Finanční prostředky, kterými jim vláda Petra Fialy chce přispívat na energie, mají smysl, ale musejí být vynaloženy chytře a samy o sobě nejsou zázračným a dlouhodobým řešením, které by dokázalo lidem pomoci dostat se z problémů. Stát musí zajistit, aby i lidé z nízkopříjmových a sociálně zranitelných skupin mohli žít v renovovaných a dobře zateplených domech a mohli šetřit náklady na energie i díky vlastní výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů," uvedl Lukáš Hrábek z Greenpeace.

České ekologické organizace kritizovaly plány na přechod tepláren na plyn už v minulosti. Evropskou unii pak sedm mezinárodních organizací vyzvalo, aby zajistila lidem dostupné zateplování, energetické úspory a obnovitelné zdroje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

23.3.2022 12:52
Třeba nás před umrznutím zachrání globální oteplování.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.3.2022 19:28 Reaguje na Richard Vacek
A předvedou nám jaké bude to zajištění ?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

23.3.2022 13:39
A jéje, energetičtí "experti" opět předvádí své umění :-).

Ještě nedávno tu ti samí kvitovali využití zemního plynu jako přechodného paliva při dekarbonizaci.
Ohledně teplárenství se prostě bez zemního plynu neobejdeme, pokud chceme zrušit uhlí.

Odpovědět
ZK

Zan K.

23.3.2022 19:08 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jo. Zateplování vytápěných budov, využívání odpadního tepla z průmyslu, rozvoj velkých tepelných čerpadel, geotermálních vrtů a bioplynu z odpadů či kalů z čistíren odpadních vod a t.d. Ale na uskutečnění všehio toho je třeba surovin, energie i ta ropa. Či snad všecho bude z naší hlíny a kamene a pojede na elektřinu z našich elektráren? To by síť musela kleknout kolapsem. Nehledě k tomu, že podobně bude uvažovat celá západní Evropa.....
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

23.3.2022 15:13
Je na místě zeptat se, díky komu se u nás od Temelína nestavěly žádné další bloky JE.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

23.3.2022 16:58 Reaguje na Ladislav Metelka
Díky těmto organizacím rozhodně ne. Ty přece nemají na nic vliv! Pouze do toho hážou vidle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 18:54 Reaguje na Jiří Svoboda
Nevím jaké organizace myslíte, ale ekologové nemají v ruce nic, ani ty vidle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 18:53 Reaguje na Ladislav Metelka
Ta odpověď je překvapivě jednoduchá. Je to ten, který zrušil už dobře rozběhlý tendr na dostavbu Temelína v roce 2o13.
Odpovědět
ZK

Zan K.

23.3.2022 19:14 Reaguje na Pavel Hanzl
A kdo to vlastně byl?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 20:15 Reaguje na Zan K.
Ing Andrej Babiš, od ledna 2014 ministr financí ČR.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.3.2022 13:34 Reaguje na Pavel Hanzl
A to jako fakt jde? Aby jen místopředseda vlády a člen pouze jedné ze tří koaličních stran něco zrušil?

Kua drát, jsem prošvihl, že jsme měli v předminulém volebním období jinou Ústavu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 15:38 Reaguje na Svatá Prostoto
Samozřejmě k tomu měl lidi, Dluhoušek Sobotkojc byl premiér na baterky a všichni věděli, že tu vládu řídí Bureš.
Ten tendr byl silně politická záležitost a on žádný politik není. Tak chuj s tym.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.3.2022 11:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, takže na baterky byli jak socánci, tak lidovci, ale za všechno mohl Bába:-))).

Tak to jo.
Odpovědět
ZK

Zan K.

22.4.2022 18:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo. Takže vlastně je on na vině, protože jako označovanej rusofilní by to asi jistě nechal dělat rusáky a dnes po 8 letech by bloky jely naplno. Ovšem spousta lidí by to dnes asi stejně bojkotovala.
Odpovědět
JO

Jarka O.

24.3.2022 08:50 Reaguje na Ladislav Metelka
Možná kvůli strachu Rakouska, politik p. Haider proti Temelínu vystupoval, a SRN.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

23.3.2022 18:02
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/doprava/v-casti-nemecka-nejezdi-kvuli-nedostatku-elektriny-nakladni/r~cece9328aa9011ecbdb0ac1f6b220ee8/

Aby nebyla mýlka, podporuji odstřižení od ruského plynu, ale náhradou minimálně krátkodobě musí být atomové a uhelné elektrárny + max. podpora úspor (zateplení) a nepotlačování smysluplných OZE (geotermální zdroje). Blouznění o masivním nasazení bioplynu, biomasy, vodíku nebo přechodu na větrníky nás tuto ani příští zimu nespasí. Prostě nejde o stabilní zdroje nebo je jejich potenciál příliš malý na to aby nás tyhle dvě zimy udržely energeticky při životě.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

23.3.2022 20:50
Jak je vidět, všichni aktivisti bývají pěkně sjetí. Nejen Pexa nebo Kateřina Jau Jau.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.3.2022 21:29
Místní diskutující se zase potácejí v systému odzdi kezdi. Bez ruského plynu se neobejdeme, tak budem platit jak morovatí válku na Ukrajině.
Ale ono to není ajnfach.
Evropa byla závislá na ruském plynu z asi 40%, po ruském vydírání je to asi 30%, doplnění se vozí hlavně z USA.
Zbylých 70% je z jiných zdrojů, od Norska po Alžír a Kuvajt.
Takže bez těch mužiků skutečně neumrzneme, můžeme srážet jejich dodávky třeba o 30% ročně, cožreálné je a mužika to silně poškodí.

Ovšem válku na Ukrajině to nevyhraje, to by muselo nastoupit letectvo NATO, na což je příliš zbabělé.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.4.2022 10:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Ono by stačilo, kdyby ono NATO dodrželo ony smlouvy s Gorbačevem. A bylo by to bez konfliktů...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.3.2022 09:54
Je to jako chtít "modré z nebe". Nastavovat žebřík výše a výše, až se sám
zhroutí a to už se nyní stalo. Jádro fuj, uhlí fuj, spalování odpadků fuj,
ropa fuj, plyn fuj, PRÁCE FÚÚÚj !!! Výsledkem je hlava v pejru, co dál.
Rychlé řešení není a ta ostatní jsou často pouze v plenkách. Realita tak
dostihla snílky ve spodním prádle, ne-li s holým pozadím. Bohužel blbům
to stále nedochází a sní dál. Pokud se nechopí vesel veslaři a bude se
stát pouze na místě a vylévat bez ucpaní děr z lodi voda, tak potopení
uprostřed moře brzo přijde. Léto budiž prosněno, ale na podzim přijde
realita a snílci sami umlknou. Realisté na konci zimy kupují palivo na
zimu novou. Snílci čekají, že možná žádná zima nepřijde a nebo jim to
palivo spadne shůry.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2022 15:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Vám už asi spadlo. Na hlavu.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

25.3.2022 12:05
Ty nesmysly, co plácají "ekologické oreganizace" pak zaplatí občané... Rádoby "ekologové" měli by jít příkladem, odstěhovat se do jeskyně, netopit, neprodukovat CO2 a nejíst.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist