https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-emisni-povolenky-maji-slouzit-vsem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace: Emisní povolenky mají sloužit všem

6.3.2019 23:10 (ČTK)
Ekologické organizace navrhují zvýšit poplatky za těžbu a ty pak v postižených regionech využít na jejich přeměnu po těžbě uhlí. Na ilustračním snímku důl Bílina.
Ekologické organizace navrhují zvýšit poplatky za těžbu a ty pak v postižených regionech využít na jejich přeměnu po těžbě uhlí. Na ilustračním snímku důl Bílina.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Ekologické organizace Duha a Greenpeace nesouhlasí se záměrem, aby se výtěžek státu z emisních povolenek, které platí firmy ve strukturálně postižených krajích, použil přednostně na jejich obnovu. Měly by sloužit stejně pro všechny regiony, míní. Navrhují ale zvýšit poplatky za těžbu a ty pak v postižených regionech využít na jejich přeměnu po těžbě uhlí, uvedly v tiskovém prohlášení.
 

Reagují tak na snahu, kterou iniciovala Sokolovská uhelná a k níž se přidali představitelé Karlovarského kraje i poslanci a senátoři z Karlovarského a Ústeckého kraje a další. Požadují, aby miliardy korun, které z postižených krajů odcházejí na emisních povolenkách, byly vázány na náklady na řešení problémů v době po ukončení těžební činnosti, zejména na přípravu nových pracovních míst.

"Peníze z emisních povolenek, které platí v ceně elektřiny či tepla spotřebitelé v celé ČR, by nadále měly plynout do úspěšných programů, jako je Nová zelená úsporám. Tedy pomáhat po celé republice (včetně Ústeckého a Karlovarského kraje) se zateplováním domů a čistými zdroji energie pro vlastní potřebu," uvádí hnutí Duha a Greenpeace v prohlášení.

Snahu, aby stát nechal alespoň část z výnosu z povolenek na pomoc postiženým regionům, zpochybnil minulý týden i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), podle něhož by tyto peníze měly jít podle pravidel Evropské unie na ekologické účely.

Podle senátora za Sokolovsko Miroslava Balatky (STAN) to ale není úplně pravda. "Směrnice Evropského parlamentu uvádí, že by ne ekologické účely mělo jít alespoň 50 procent z výtěžku. Zbytek může stát dát i na jiné účely. Určitě by ale i část z těch 50 procent na ekologii našlo uplatnění v krajích, které čeká útlum těžby," řekl ČTK Balatka.

Podle něj iniciativa, kterou má podpořit i petice, poukazuje hlavně na to, že na rozdíl například od Německa, z postižených krajů odcházejí pro stát miliardy korun, ale stát zatím nechystá žádná opatření ke zmírnění dopadů, které útlum a ztráta tisíců pracovních míst bude mít.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist