https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-vitaji-shodu-vlady-na-terminu-konce-tezby-uhli-v-roce-2033
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace vítají shodu vlády na termínu konce těžby uhlí v roce 2033

7.1.2022 17:05 | PRAHA (ČTK)
Termín 2033 bude mít podle mluvčího Greenpeace Lukáše Hrábka dopady na konkrétní projekty uhelného průmyslu už v současnosti.
Termín 2033 bude mít podle mluvčího Greenpeace Lukáše Hrábka dopady na konkrétní projekty uhelného průmyslu už v současnosti.
Foto | MAKY.OREL / Wikimedia Commons
Ekologické organizace vítají, že se nová vláda v programovém prohlášení shodla na stanovení konkrétního roku, k němuž se má Česká republika připravit na konec uhlí. Rok 2033 by podle organizací Hnutí Duha, Greenpeace a Calla neměl být definitivním cílem, věří, že odklon od uhlí nastane v roce 2030. Organizace to uvedly ve zprávě zaslané ČTK.
 

V současnosti dává vládou zvolený termín podle aktivistů první rozumný a jasný rámec pro odklon od neudržitelného spalování nejšpinavějšího fosilního paliva. Vláda v programovém prohlášení uvedla, že bude vytvářet podmínky pro energetickou transformaci a rozvoj uhelných regionů tak, aby byl možný odklon od uhlí do roku 2033.

Uhelná komise v prosinci 2020 doporučila ukončit v Česku využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038, někteří ministři tehdejší vlády byli pro odklon od uhlí už v roce 2033. Vláda Andreje Babiše (ANO) v květnu vzala doporučení Uhelné komise na vědomí, o datu ale tehdy nehlasovala.

"Deklarace roku 2033 definitivně posílá do propadliště dějin doporučení Uhelné komise udržovat uhlí až do roku 2038. Teď je ovšem potřeba, aby nová vláda začala plán rychle realizovat. Klíčem je zejména silná a koncepční podpora rozvoje domácích čistých obnovitelných zdrojů. Je nutné upravit zákony i koncepce a rozjet modernizaci energetiky," uvedl Jiří Koželouh z Hnutí Duha.

Termín 2033 bude mít podle mluvčího Greenpeace Lukáše Hrábka dopady na konkrétní projekty uhelného průmyslu už v současnosti. "Nyní je jasné, že nemá smysl donekonečna opravovat a prodlužovat životnost starých a neefektivních uhelných elektráren, jako jsou Počerady či Chvaletice, nebo rozšiřovat těžbu uhlí na dole Bílina za územní ekologické limity. Současně je nutné usilovně pracovat na výstavbě nových obnovitelných zdrojů, které by měly v energetickém mixu vykrýt většinu výpadku uhelných zdrojů," uvedl Hrábek. Uhelné elektrárny budou podle programového prohlášení vlády odstavovány pod podmínkou zajištění dostatečných záložních kapacit.

Elektrárny skupiny Sev.en Energy budou podle mluvčí Gabriely Sáričkové Benešové k dispozici, dokud budou potřeba. "Změna energetiky v celé Evropě je v současné době nezvratná, hraje se však o to, kolik to nás všechny bude stát," řekla ČTK. Vládě chce společnost poskytnout součinnost při hledání adekvátní náhrady v podobě stabilních a dobře regulovatelných zdrojů. "Za stávající situace, kdy část EU odmítá vedle uhlí i plyn a jádro, jde bohužel o poněkud neřešitelný úkol," uvedla mluvčí. Aktuálně elektrárny podle Sáričkové pokrývají zimní nárůst potřeby energie a jedou na plný výkon.

Severočeské doly ze skupiny ČEZ loni uvedly, že přestanou těžit hnědé uhlí nejpozději do roku 2038 místo dříve plánovaného roku 2050. Vyjádření společnosti k aktuálnímu termínu ČTK zjišťuje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

8.1.2022 18:42
Já se omlouvám, ale tohle mě dostalo:
Mluvit o Green Dealu jako o příležitosti je jako říkat, že uříznout si nohy na cirkulárce je výborná příležitost k tomu naučit se jezdit na invalidním vozíku.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.1.2022 05:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
ono to jen spoustě lidí nedochází...ono na tom invalidním vozíku je v podstatě všechno...kdo to kdy člověk viděl, aby suverénní stát, co se nám snaží namluvit posílal strategické plány do Bruselu? TO JE VLÁDA PENĚZ a korupce ve tmě zájmů vlastních států
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.1.2022 12:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Co máte z toho, za komára posílali strategické plány soudruzi z Kremlu nám. Já to vidím jako pozitivní.
Hlavně proto, že tehdy to bylo dogma, dnes je to podklad pro diskusi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.1.2022 12:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
"Pustit se do výroby parních strojů je jako porazit svého štýrského valacha a tím získat příležitost tahat vůz vlastní silou."
Přítomnost, 1830, vlevo dole.
Odpovědět
DB

Darth Bane

10.1.2022 20:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, takže podle vás je OK parní stroj, nebo styrsky valach? Ten parní stroj je totiž ten fosilní, čili Hitech, a ten Štýrsko valach je to zaostale OZE, stejně jako středověká větrná turbína.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist