https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicti-aktiviste-pojedou-do-nemecka-na-akci-proti-tezbe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologičtí aktivisté pojedou do Německa na akci proti těžbě

24.10.2018 14:18 | PRAHA (ČTK)
Podobné akce se podle hnutí konají v Německu pravidelně několik let.  Ilustrační snímek.
Podobné akce se podle hnutí konají v Německu pravidelně několik let. Ilustrační snímek.
Hnutí Limity jsme my a další dobrovolníci ve čtvrtek odjedou zvláštním vlakem do Německa na akci proti těžbě a spalování uhlí nazvanou Ende Gelände, jež se koná poblíž hnědouhelného dolu Hambach. Na cestu se z České republiky chystá přes 80 lidí, informovalo dnes hnutí. Kvůli těžbě uhlí hrozí zánik lesu u Hambachu, uvedli aktivisté.
 

Podobné akce se podle hnutí konají v Německu pravidelně několik let. Loni několik tisíc lidí na jeden den zablokovalo důl Hambach, kde se akce nyní koná znovu. "Jsme součástí globálního hnutí za klimatickou spravedlnost, tudíž naší účast na zahraničních akcích vnímáme jako zásadní. Změny klimatu neznají hranice, spalování uhlí v Německu i České republice způsobuje nevratné škody po celé planetě," uvedla Klára Aubrechtová z hnutí.

Důl provozuje od roku 1978 německá firma RWE, těží v něm hnědé uhlí pro své elektrárny. Ekologové už dříve uvedli, že z původního pralesa zbylo za posledních 40 let deset procent plochy, kterou se společnost také chystá vykácet. Les u Hambachu, ve kterém rostou stovky let staré duby a buky a kde žijí chránění živočichově, je asi 35 kilometrů západně od Kolína nad Rýnem. V Německu se stal symbolem ochrany životního prostředí a boje proti těžbě uhlí.

Německá policie v září začala vyklízet protestní tábor v lese, v němž vzniklo 50 až 60 přístřešků v korunách stromů. Někteří aktivisté v nich bydlí už šest let, snaží se tím zabránit vykácení pralesa a dalšímu rozšíření uhelného dolu. Při zásahu policie zahynul novinář. Muž se zřítil z visutého mostu zavěšeného v korunách stromů.

Na začátku října vydal nejvyšší správní soud spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko předběžné opatření, jímž pozastavil plány RWE na vymýcení lesa. Porost zůstane pod ochranou do konečného rozhodnutí, uvedl podle agentury DPA soud. To by podle RWE mohlo padnout až na konci roku 2020.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

24.10.2018 16:21
Berou-li tito lidé ochranu klimatu opravdu vážně, měli by horovat pro jadernou energetiku a stavět se proti úmyslu německé vlády zavírat fungující jaderné elektrárny.
Odpovědět
mr

24.10.2018 17:41 Reaguje na Jiří Svoboda
Hlavně by měli horovat proti betonování a asfaltování krajiny a pro její maximální zalesnění. My jsme dnes sice střecha Evropy, ale půjde-li to tak dále, můžeme být i Palestina = betonová džungle na Sahaře.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

25.10.2018 09:28 Reaguje na
Polopouští se hlavně můžeme stát kvůli změně klimatu a jí způsobené změně dominantního vzdušného proudění doposud přinášejícím srážky.
Pokud je třeba betonovat a asfaltovat, je třeba svedenou vodu zasakovat a nikoliv svádět do vodotečí. Tak posílíme spodní vody z nichž mohou sát stromy vláhu. Stromy, stromy a stromy v suchu a bez spodní vody uhynou!
Odpovědět
mr

25.10.2018 11:32 Reaguje na Jiří Svoboda
Už naši předkové s hloupým selským rozumem věděli, že voda přitahuje vodu a kde je sucho, tam prší minimálně. Teda, že nad lesem prší více a častěji, že je tam více zamlženo, že potoky tečou leda z lesů a kde les vykáceli, přišli o mnoho vody. Aby tam i pršelo, musí se voda z plochy i odpařovat - přes stromy. Ty vaše betony tento malý vodní cyklus narušily a výsledkem je počasí v jeho extrémních variantách - sucho a povodně. Vždyť podobný problém si už lidé v minulosti u nás vytvořili tz. Moravskou Saharou. A situace se zlepšila pouze zalesněním, ne vybetonováním. A souvisí to i s prouděním vzduchu, jež vykácením lesních ploch taky změníte.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

26.10.2018 20:30 Reaguje na
Zjevně nemá význam vám váš zjednodušený pohled na globální komplexní problém jakkoli vyvracet.
Odpovědět
VW

Vladimír Wagner

25.10.2018 07:45
Problém je, že přesně tito lidé, kteří nyní demonstrují v Hambachu, v době minulé demonstrovali proti jaderným elektrárnám a způsobili, že Německo využívání jaderné energie ruší a jaderné bloky zavírá. A to je přesně ten důvod, proč musí nyní intenzivně využívat fosilní bloky, a tedy i ty hnědouhelné. A ti, kteří tam jedou od nás, jsou přesně ti, kteří u nás propagovali následování Energiewende. A stále proti jádru bojují. Nyní snad už konečně pochopí, že bez Dukovan a Temelínu, by už u nás byly, jako v Německu bourány další vesnice a káceny další lesy. A pokud se nové jaderné bloky nepostaví, je možné, že budeme opravdu následovat jimi oslavovanou německou Energiewende i v tomto.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

25.10.2018 09:20 Reaguje na Vladimír Wagner
Nepochopí! Lidská mysl možná i 90 % populace je značně manipulovatelná a tito jsou na špici.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist