https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologie-tema-ktere-nekteri-francouzi-v-prezidentske-kampani-postradali
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologie, téma, které někteří Francouzi v prezidentské kampani postrádali

25.4.2022 01:45 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve druhém kole prezidentských voleb ve Francii proti sobě stáli už jen dva kandidáti, současný centristický prezident Emmanuel Macron a nacionalistka Marine Le Penová. Část voličů v předvolební kampani obou kandidátů postrádala téma ekologie, které považují za klíčové. Pro své rozhodování z toho ale vyvodili různé závěry.
 

Mladík v džínové bundě Olivier by si přál, aby politici ekologii věnovali mnohem větší pozornost. Ve volbách se rozhodoval prakticky, volil Macrona. "Nechci na vlastní oči vidět, jak by to tu mohlo vypadat, kdyby vyhrála Le Penová," řekl v Paříži ČTK.

Ekologii v projevech politiků postrádal i třicátník Sébastien. Problémem je podle něj také všeobecná chudoba a nedostupnost bydlení. U voleb měl k dispozici dva hlasy, jeden prostřednictvím plné moci, kterou mu svěřil kamarád. "Váhal jsem a tím, že jsem měl dva hlasy, jsem se nakonec nemusel rozhodovat. Jeden hlas jsem dal Macronovi a jeden jsem vhodil prázdný," řekl.

Mladý manželský pár Sophie a Paul přišel k volbám i s dcerkou v kočárku. "Ochrana životního prostředí by měla být jedním z hlavních politických témat, protože ovlivňuje výrobu, spotřebu i mnohé další aspekty společnosti," vysvětluje vášnivě Sophie, členka malé ekologicky orientované strany. V prvním kole ze strategických důvodů hlasovala pro Jeana-Luca Mélenchona, ve druhém kole "proti Le Penové". Část její rodiny volila Le Penovou, podle mladé ženy je k tomu vedly hlavně ekonomické důvody. "Chápu jejich nespokojenost, když na konci měsíce mají problém sehnat peníze na jídlo," uvedla Sophie.

"Ve Francii dneska vzniká společenský příkop, dokonce kráter. Navrhovala bych, aby všichni kandidáti na veřejnou funkci museli rok žít z minimální mzdy. Pak by opravdu pochopili, jak se žije obyčejným lidem," dodala Sophie.

Paul se vyjadřuje o poznání méně radikálně, ale i on by si přál prezidenta, který "by naslouchal lidem a měl opravdu dosažitelné cíle pro oblast životního prostředí, hospodářství a společnosti". Obálka, kterou Paul hodil do urny, byla prázdná.


reklama

 
Linda Salajková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AZ

A Z

25.4.2022 08:20
Tak naštěstí dopadla Marie jako její tatík antisemita a volby projela.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

25.4.2022 11:03 Reaguje na A Z
Proč naštěstí? Vy si myslíte, že pro Francii je Macron bůhvíjaká výhra? Vše ukáže čas.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.4.2022 12:25 Reaguje na pavel peregrin
Asi tak. Tam to byla fakt volba jestli drátem do pravýho, nebo levýho voka.
Odpovědět
sv

s v

26.4.2022 13:34 Reaguje na Svatá Prostoto
Což je samozřejmě blábol. Středový populista typu Macrona co do potenciálně spáchaných škod puťkově podržtašce a fakticky ultralevicově rozhazovačné žvanilce lepenové nesahá ani po kotníky. S jejím ekonomickým programem by Francie co nevidět dopadla jako Řecko s politikou, kterou zavedl Papandreu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.4.2022 20:50 Reaguje na s v
A tenhle blábol máš z vlastní hlavy? Lepenka je ultrapravicová, chtěla rušit daně boháčům, trošku přidat důchodcům, Řecka cesta by se nekonala nikde jinde než jen a pouze v Řecku.
Odpovědět
sv

s v

27.4.2022 00:34 Reaguje na Jarka O.
No z tvé hlavy to nemám, jaroslave. Tam bych nic nenašel. Přičemž její ultralevicovost mám z jejího volebního programu. To, že svoje vlhké dojmy zaměňuješ s echt levičáckým ekonomickým programem lepenky (např. celkově ukončit úspornou politiku, zachovat 35hodinový pracovní týden snížit věk odchodu do důchodu, snížit daně pro domácnosti a navýšit sociální pomoc pro pracující třídu, silnější ochrana francouzských podniků, tříprocentní dovozní clo) svědčí tak akorát o tom jak je ti proti srsti pojmenování faktu, že náckové byli jsou a budou do leva.
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.4.2022 09:13 Reaguje na s v
Přesně! Ty ne, protože nejsi schopný ani diskuze. Takže ne z hlavy, z nočního gúglení. Jak píšeš, 35hodinový prac. týden mají řadu let stejně jako Skandinávie, nejdelší prac. týdny i věk odchodu do důchodu mají východní státy EU. Snížení daní není levicové, ochrana tradiční (!) rodiny v současnosti taky ne, kolonialismus taky nezruší, naopak musí posílit, tak je to populistka jako Makron, programy jsou jen sliby, kterým věříš ty, a jestli si hledal levičáka a kamaráda jiných náboženství, tak to byl Melechon. Z českého pohledu měl pravdu Sv. Prostoto. A většího putinova kamoše než fr. prezidenta by si pohledal. No a taky už je to celkem jedno.
https://www.france24.com/en/europe/20220317-macron-unveils-re-election-manifesto-vows-stronger-france-in-time-of-crisis
Odpovědět
sv

s v

27.4.2022 13:59 Reaguje na Jarka O.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

s v

28.4.2022 06:37 Reaguje na Jarka O.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

s v

3.5.2022 20:54 Reaguje na Jarka O.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.4.2022 15:25 Reaguje na s v
Středový populista Macron se během covidu vybarvil tak, že by s ním šel zastupující říšský protektor na panáka. Já jsem fakt dalek toho nějak Marušku hájit, ale jak jsem psal, jeden lepší než druhej.
Odpovědět
sv

s v

28.4.2022 06:14 Reaguje na Svatá Prostoto
A to konkrétně jak?
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.4.2022 10:04

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

s v

30.4.2022 00:15 Reaguje na Jarka O.
Nevím, co je to ozzy, jaroslave. Pravděpodobně nějaký tvůj a tobě podobný genderově nevyhraněný kámoš.
Tak to ti děkuju, "mentální miniaturo" jaroslave, že mně neunavuješ svými úchlnými představami na téma historie, která se ovšem např. s odbornou literaturou neminula ani na sto kilometrů. Protože kdybys to udělal, tak bych nutně musel prasknout smíchy, stejně jak se mi to takřka stalo při čtení tvých fantasmagorií na téma GMO, jaderná energetika nebo politika. Pravice je pravice všude na světě, zlodějská, diletantská a totalitní levice je zlodějská, diletantská a totalitní levice všude na světě, od antisemitského Corbyna přes francozské a italské nácky a k eurodotačnímu penězovodu přisáté řecké komouše až po tu rusáckou totalitní zrůdnost. Každopádně platí, že tvoje fantasmagorie co říkala nebo neříkala nebo co s čím má co společného lepenka bys musel nejdřív doložit, urážejuící jaroslave. Prozatím si akorát cucáš z palce. Jediný fakt, který se počítá je ultralevičácký volební program lepenky, což jasně dokazuje levičácký 35 hodinový týden, levičácké sociální výdaje, levičácké snižování důchodového věku, levičácké rozhazování. Když nemáš dostatečné kognitivní schopnosti na to, abys to pochopil bez pomůcek tak si srovnej program lepenky a melenchona. Vím, že počítáš na prstech, takže ti garantuju, že budeš potřebovat víc než jednu ruku, aby spočítal kolik věcí mají tihle dva v programu stejné nebo velmi podobné. Dofám, že víš aspoň, kdo je to melenchon. Podporou rodiny se nejen ve francii ohání kde kdo, včetně místních komoušů. Myslíš, že kvůli tomu jsou komouši pravičáci, nedovtipný jaroslave?
Tos trefil. Fakt nevím co ti na tom není jasné. Při tom ti to tady vysvětluju horem dolem. Náckovské rovnostářství z lepenky jen teče. Když je Francie pro tebe nezajímavá, nezajímavý jaroslave, a navíc jak je opět zřejmě o ní víš kulový, proč se vůbec ztrapňuješ svými nekompetentními výlevy a reakcemi?
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.4.2022 10:25 Reaguje na s v
:-))) tomu říkám nejhorší neznalost. Na okraj, Ozzy Osborne je zpěvák a ten by tě poslal někam mnohem rychleji než já. Bohužel jsem to neudělala u tvých psychopatických vylevů hned ze začátku, kdys ani nepochopil, ze jsem psala o smlouvě NAFTA.
Francie mě zajímá, chtěla sem ti jen dát možnost ukončit tvé ztrapňováni.
:-)) český problém s levicí a pravicí je nejspíš genetický. Jak u rukou, levá a druhá levá. Nebo vlevo hleď. Nebylo to na vojně? Teda... tam tys nebyl, tak nic. Ale to je pak těžké se orientovat a to JE český problém. Aha, tak levicoví melenchonovi voliči nesměli volit Lepenku, protože je levicová? Melenchon je vyzval k volbě makaróna, protože je víc levicový, nebo střed, než Lepenka. Já ti jen chtěla pomoct udělat pořádek v tvé makovici přecpané zmatky a ideologiemi. Tak proč mi vlastně odpovídáš, když tě to nezajímá, a všechno víš líp?
Odpovědět
sv

s v

3.5.2022 20:41 Reaguje na Jarka O.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
JO

Jarka O.

4.5.2022 11:26

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

s v

5.5.2022 22:44 Reaguje na Jarka O.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
JO

Jarka O.

6.5.2022 08:20 Reaguje na s v

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

s v

10.5.2022 17:39 Reaguje na Jarka O.
Takovou míru sebekritiky, bych od tebe nečekal, špuliči jaroslave. To, že si levičáci jdou vzájemně po krku nic nemění na tom, že to jsou levičáci. Člen strany bass (tedy sociální demokracie) známý pod jménem saddám husajn neměl žádný problém s tím vyvraždit irácké komouše (tedy jen trochu jinak orientované levičáky). Tolik k tvým fantasmagoriím ohledně toho, jak spolu spolupracuje levice, chudáku jaroslave.
O tom nepochybuji pomatený bonzáku jaroslave. Alespoň se redakce zasměje při čtení tvé charakteristiky z mého pera.
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.5.2022 06:44 Reaguje na s v
:-))) Bass, opravdu.... Bass? A jsi si jistý Arnošte, rozmysli si to dobře Arnošte! Já znám Eduarda a pivovar toho jména, pak znám BASF, ti vyrábí takové ty prudce jedovaté věci - hnojiva, a pak znám stranu Baas:-)))
A co má být? V jedné zemi Evropy, Dánsku, mj. 35h prac. týden, zase mají pravicovou stranu, která se jmenuje Levice, a středovou stranu, která se jmenuje Radikální levice. Pol.boj probíhá na všechny strany, to v Ods asi neví nebo by se měli zamyslet - nad tebou. Že snášíš příklady z celé planety, abys je prekryl příště dalšími urážkami, takže se o nich nejde bavit, nemění nic na tom, že lepenka je pravicová politička, makron globalista elitář a ty truhlík. Zřejmě bývalý třídní š... Šašek. Že se redakce zasměje? Tobě? Snad nemyslíš, že jsou zvrhlí jako ty. To by mě být redakcí možná varovalo. Výplodů z tvého pera je až moc, celkem mě uráží, že ze sebe děláš š.. šaška sám, přeci si nezaslouzím bavit se s vo...m, tak nedávej už radši nové podněty.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist