https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekoturismus-pro-navstevniky-ma-vetsi-hodnotu-hezke-selfie-nez-poslani-rezervace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekoturismus? Pro návštěvníky má větší hodnotu hezké selfie než poslání rezervace

18.11.2020 00:46 | PRAHA (Ekolist.cz)
Když někdo sdílí na sociálních sítích fotografie z návštěvy ekoturistické destinace, je pak přesvědčivě vnímám jako někdo, komu záleží na udržitelnosti. Jenže průzkum naznačuje, že tyto fotky a jejich společenský efekt v okruhu sdílejících a lajkujících má pro toho, kdo je pořídil a prezentoval, větší význam než ona návštěva ekoturistické destinace.
Když někdo sdílí na sociálních sítích fotografie z návštěvy ekoturistické destinace, je pak přesvědčivě vnímám jako někdo, komu záleží na udržitelnosti. Jenže průzkum naznačuje, že tyto fotky a jejich společenský efekt v okruhu sdílejících a lajkujících má pro toho, kdo je pořídil a prezentoval, větší význam než ona návštěva ekoturistické destinace.
Ekoturistika nabízí velmi specifický zážitek z cestování. Cílí na přírodu, vzdělávání, udržitelnost. Návštěva destinací ekocestovního ruchu je často spojena s poznáním významu a příčin ohrožení vzácných druhů, motivuje výletníky k budoucím odpovědnějším volbám, činí je více uvědomělé. Jenže možná tohle všechno už vůbec není pravda, píše Phys.org.
 

To, že si většina z nás pojem ekoturistiky nějak škatulkuje spolu s vyšší udržitelností a ochranou druhů, nemusí nutně odpovídat realitě. Upozorňují na to výzkumníci z Univerzity v Georgii, kteří fenomén účastníků ekoturistiky podrobili analýze. Povšimli si, že původní význam altruistické vzdělávací a ochranářské atrakce dnes nejspíš přehlušil osobní prospěch účastníků a ve své podstatě další fenomén doby: sociální sítě a sdílení fotografií z dovolené.

Nechci papírová brčka, jen hezkou fotku!

V krátkosti řečeno, stále větší část návštěvníků ekoturistických destinací se čerta starého zajímá o ochranu přírody, misi záchranné stanice, poslání terénních pracovníků ochrany přírody nebo reálné příčiny pohnutých osudů ohrožených druhů živočichů. Chtějí mít jen hezké fotky a spoustu lajků, být viděni a chváleni za to, že se vydali mimo vyjeté koleje dovolených, za ekoturistikou. I když její význam je jim ve své ryzí podobě ukradený.

„Naše studie háže do stroje ekoturistiky klíč, který zasekává jeho rozjeté soukolí,“ připouští Justin Beall, hlavní autor studie. „Protože poukazuje na to, že současní návštěvníci si už dávno necení ekoturistických destinacích jen pro jejich přímé environmentální hodnoty, ale stále výrazněji je vnímají jako zdroje líbivých fotografií, prostředků vlastní sebeprezentace.“

Pochvalte mě, že jsem v lese

Když někdo sdílí na sociálních sítích fotografie z návštěvy ekoturistické destinace, je pak přesvědčivě vnímám jako někdo, komu záleží na lokálních komunitách obyvatel, vzdělání a udržitelnosti. „Tedy vlastně na všech komponentech ekoturistiky,“ dodává Beall. „Jenže náš průzkum naznačuje, že tyto fotky a jejich společenský efekt v okruhu sdílejících a lajkujících má pro toho, kdo je pořídil a prezentoval, větší význam než ona návštěva ekoturistické destinace a její environmentální poselství.“

Není to prý zase až tak překvapivé. Lidé proto, aby uměle nadzvedli svůj společenský statut a sociální potenciál, aby ukázali, jak moc jsou cool, udělají ledacos. S masovostí ekoturistiky pochopitelně začala převládat podíl těch, kteří nejsou úplně „eko“. Komplikace z toho vybývají především pro správu ekoturistických destinací, které ne vždy mají kapacitu pro práci s takto jednostranně zacílenými návštěvníky.

„S dobře nastaveným ekoturismem to samozřejmě může fungovat dál, jako dvě oddělené formy, v podání nízko a vysocezájmové ekoturistiky,“ říká Beall. Někomu bude stačit hezké selfie, jiní si budou žádat víc. „Chce to ale pochopit, z jaké motivace vzniká potřeba výletníků k návštěvě ekoturistické destinace.“ Jen tak zůstanou turisté přínosem, který do lokality přináší peníze a přitom nesnižují její environmentální hodnotu.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.11.2020 06:09
"V krátkosti řečeno, stále větší část návštěvníků ekoturistických destinací se čerta starého zajímá o ochranu přírody,...nebo reálné příčiny pohnutých osudů ohrožených druhů živočichů. Chtějí mít jen hezké fotky a spoustu lajků, být viděni a chváleni za to, že se vydali mimo vyjeté koleje dovolených, za ekoturistikou. I když její význam je jim ve své ryzí podobě ukradený."


Naprostá pravda , ale to už každý z nás který občas vyjde ven dávno ví.
Pokrok nezastavíš . -:)

Proto bych navrhoval zákaz všech staveb na umístění do NP a CHKO - myšleny zóny přísné ochrany, ne okrajové části.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

18.11.2020 11:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
CHKO a NP je podstatný rozdíl. V CHKO by lidé měli bydlet a podnikat, byť za zpřísněných podmínek kvůli ochraně přírody a krajiny, proto jim nemůžete plošně zakazovat stavět.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

18.11.2020 08:18
a proto je třeba vstupy do NP nechat tvrdě cálovat, milovník přírody si to klidně zaplatí, selfíčkář ať se fotí a lajkuje před parkem
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.11.2020 08:38
Autor zapomněl zmínit, že celá řada rezervací z turistiky částečně či úplně žije. V leckterých rezervacích se platí poplatek za vstup, prodávají se turistům nejrůznější suvenýry, což je příjem, který by bez turistů nebyl. Kromě toho autor brečí sice hezky, ale na špatném hrobě. Současná společnost vychovává konzumního člověka, takže to, že si prioritně z návštěvy chce odnést selfie, je přesně v duchu konzumu. Takže nejdříve se bude muset změnit postoj společnosti.
P.S. Těmi poplatky jsem myslel rezervace obecně na celém světě, nejenom u nás. To pro upřesnění, abych nebyl pranýřován.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.11.2020 09:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jj, nakonec tak asi dopadnou všichni, jako ti turisti-"pohřebáčci", kteří s mobilem na hůlce valí jedno selvíčko za druhým. Aneb selfíčky k sebestřednosti a sobeckosti.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.11.2020 10:05 Reaguje na Karel Zvářal
Pak vás pozvou na prohlídku fotek z výletu a vidíte pouze
vytlemené ksichty s rozmazanou krajinou v pozadí. Už jsem
pár takových seancí ukončil konstatováním, že na podobné
fotky jsem tam nepřišel a ať ukážou opravdu nějaké hezké
snímky. Těmto lidem poznávání přírodních krás říká pouze
to, že TAM BYLI a jinak nic. Těmito blby se tak zaplní
turisticky zprofanovaná místa a nám ostatním alespoň
zůstane větší díl té nezprofanované krajiny. Těch míst,
kde je hlava na hlavě je mi sice líto, ale je lépe, než
by se podobní magoři rozlezli všude po přírodě. Proto
jsem kritický k nějakému dalšímu zpřístupňování krajiny
široké veřejnosti. Nejde mi o uzurpaci přírody pro mne
a mi podobné, ale hlavně o klid pro zvířata a méně smetí
po těch magorech.
Odpovědět
LB

Lukas B.

18.11.2020 11:24 Reaguje na Břetislav Machaček
Nihil novi sub sole. už před mnoha lety se ortodoxní spolky (ovšem tenkrát to byl problém turisticky extrémně zatížených památek v centech měst) domáhaly vstupního testu, zda turista přichází s opravdovým zájmem a po předchozím studiu, s otázkami typu správně chronologicky seřadit pět náhodně vybraných panovníků.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.11.2020 11:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Dneska to jsou selfíčkáři, dříve to byli polykači kilometrů. Zastavili se na tůře v bufetu, vyžáhli rychle čaj, dali si do sešítku razítko, že tam byli a utíkali dále. Příroda kolem je nezaujala, nebo ji spíše ani nevnímali. Akorát dneska pohorky vyměnili za elektrokola.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.11.2020 19:22 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ta povrchnost a masovost (konzum) je lidem vtloukána snad za všech režimů. Vzpomínám si na ukázku koncertu Stounů po sametu, kdy Mik Jager pozdravil publikum Hello Čeolovakia! Ticho... Hello!! Ticho... Jen pár z první řady volá polohlasitě helou, helou. Zoufalý Jager do třetice Hello!!!... opět ticho...

Udělal si obrázek a došlo mu, že tato masa chtěla vidět naživo legentární kapelu, zasvíjet se na parketu, točit hlavou s hárem a o obsah písní jim nejde vůbec. Anglicky v tu dobu uměl dobře málokdo, ale že se do Prahy sjede taková "elita", to asi čekal málokdo... Ale "byli jsme při tom"!
Odpovědět

Jirka Černý

18.11.2020 11:30
Na jednu stranu jsou selfíčkáři obdivuhodní, sápat se dvě hodiny na kopec pak vycenit zuby, blejsknout a jít zase zpět. Než se tam hnát jen kvůli jedné fotce sebe sama, to už bych si jí raději složil v počítači.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist