https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekvador-potvrdil-ze-na-galapagach-byla-objevena-zelva-z-vymreleho-druhu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Galapágách byla objevena želva druhu považovaného za vyhynulý

26.5.2021 16:38 | QUITO (ČTK)
DNA želvy žijící na Galapágách se vzorky dalšího exempláře tohoto druhu želvy z roku 1906, který je ve sbírkách akademie věd v Kalifornii.
DNA želvy žijící na Galapágách se vzorky dalšího exempláře tohoto druhu želvy z roku 1906, který je ve sbírkách akademie věd v Kalifornii.
Foto | jdegenhardt / Flickr.com
Ekvádor potvrdil, že na Galapágách byla objevena obří želva z druhu, který byl více než 100 let považován za vyhynulý. Domněnku prokázaly testy DNA, které provedli vědci z americké Yaleovy univerzity, uvedla agentura AFP. Správci národního parku na Galapágách chystají průzkumnou expedici, která má zjistit, zda na ostrovech žijí další exempláře tohoto druhu želvy.
reklama

 

"Více než 100 let jsme si mysleli, že vyhynula, ale nyní jsme potvrdili její existenci," uvedl o želvě ekvádorský ministr životního prostředí Gustavo Marique.

V roce 2019 průzkumná expedice nalezla samičku obří želvy druhu Chelonoidis phantasticus, který byl považován za vyhynulý. To, že se opravdu jednalo o exemplář tohoto druhu, se ale podařilo plně prokázat jen díky výzkumu Yaleovy univerzity. Vědci srovnali DNA želvy žijící na Galapágách se vzorky dalšího exempláře tohoto druhu želvy z roku 1906, který je ve sbírkách akademie věd v Kalifornii.

Druh želvy Chelonoidis phantasticus žil na ostrově Fernandina, který není trvale obydlený. Patřil k 15 druhům obří želvy, které se na Galapágách vyskytovaly. Počet obřích želv na souostroví výrazně klesl v 19. století kvůli rybolovu. Dva druhy jsou dnes považovány za vyhynulé.

Samička, kterou vědci nalezli před dvěma roky, se nyní nachází ve středisku na ochranu obřích želv. Podle ošetřovatelů se jí daří dobře. Dali jí jméno Fernanda, a to podle ostrovu, kde se její druh vyskytuje. Nejistota panuje jen kolem jejího věku. Ředitel organizace Galapagos Conservancy Washington Tapia se domnívá, že jí může být 60 až 100 let.

Ředitel národního parku na Galapágách Danny Rueda uvedl, že na druhou polovinu letošního roku park chystá velkou průzkumnou misi na ostrově Fernandina. Jejím cílem bude objevit další želvy druhu Chelonoidis phantasticus. Ochranáři se totiž obávají, že Fernandu potká stejný osud jako želvu George v roce 2012. George byl posledním známým exemplářem druhu Chelonoidis abingdon. Kvůli tomu, že se odmítal pářit s ostatními želvami, s ním vyhynul i celý jeho druh.

Galapágy, které leží 900 kilometrů západně od Ekvádoru, jsou pro svou jedinečnou faunu a flóru zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Souostroví, které protíná rovník, tvoří zhruba 20 větších a stovky menších ostrovů sopečného původu. Jen pět z nich je trvale obydleno. Objeveny byly v 16. století.

V roce 1835 na ostrovech strávil šest týdnů pozorováním živočichů britský přírodovědec Charles Darwin. Zřejmě právě na základě výsledků těchto pozorování vytvořil svou základní koncepci přirozeného vzniku a vývoje druhů evolucí, jejíž hlavní hybnou silou je přírodní výběr.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist