https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/emise-z-letecke-dopravy-se-vloni-v-evrope-snizily-o-polovinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Emise z letecké dopravy se vloni v Evropě snížily o polovinu

5.1.2021 02:56 | BRUSEL (ČTK)
Česká republika je přitom po Chorvatsku druhou zemí EU, kde se emise snížily nejvíce, konkrétně o více než 70 procent.
Česká republika je přitom po Chorvatsku druhou zemí EU, kde se emise snížily nejvíce, konkrétně o více než 70 procent.
Licence | Volné dílo (public domain)
Emise oxidu uhličitého (CO2) v letecké dopravě loni do konce listopadu v Evropě klesly o více než polovinu. Oznámil to evropský úřad pro řízení letového provozu Eurocontrol. Je to výsledek propadu leteckého provozu, který způsobila epidemie nemoci covid-19, uvedla agentura AFP. Česká republika je přitom po Chorvatsku druhou zemí EU, kde se emise snížily nejvíce, konkrétně o více než 70 procent.
 

Od ledna do konce listopadu se emise z letecké dopravy v Evropě snížily téměř o 57 procent. Počet letů se ve stejném období propadl o 54 procent. Zatímco v roce 2019 se uskutečnilo 11,1 milionu letů, v roce následujícím to bylo o šest milionů letů méně.

Emise klesaly rychleji než počet letů díky menšímu provozu na letištích a dalším důvodům. Letecké společnosti na spoje nasazovaly častěji moderní letadla s nižší spotřebou a pokles spojů se dotkl výrazněji mezikontinentálních letů.

Snížení emisí z letecké dopravy zaznamenaly všechny evropské země, které Eurocontrol sleduje. O 52 procent emise klesly v Německu, o 55 procent ve Francii a o 71 procent v České republice. Počet letů v Česku klesl o 62 procent, což je po Irsku druhý nejsilnější propad v Evropské unii.

Snížení leteckého provozu způsobilo podle úřadu Eurocontrol celkovou ztrátu 56,2 miliardy eur (zhruba 1,5 bilionu Kč) a zánik přibližně 191 000 pracovních míst.

Situace by se podle úřadu neměla výrazněji změnit ani v letošním roce. Eurocontrol odhaduje, že letecká doprava letos zůstane zhruba na poloviční úrovni roku 2019. Na čísla před epidemií způsobené šířením koronaviru se letecké spoje dostanou podle odhadu v letech 2024 až 2026.

Zpráva Eurocontrolu popisuje všechny evropské země s výjimkou Běloruska, Ruska a Ukrajiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

5.1.2021 07:12
Jena z mála pozitivních zpráv. Bohužel u automobilové dopravy to neplatí.
Odpovědět

Viktor Šedivý

5.1.2021 20:52 Reaguje na Zan K.
No, to je asi tak pozitivní zpráva, jako kdybych se zlomenýma nohama radostně zjišťoval, že jsem vůbec neošoupal podrážky bot.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

5.1.2021 08:26
Nejčastější pasažéři letadel jsou dle průzkumu statistiků voliči strany Zelených.
Uplně nejlepší byli ti, co se na demonstraci Fridays for future na Staromáku mediím přiznali, že se právě letecky vrátili z dovolené.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist