https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ep-podporil-zakaz-vybranych-plastovych-vyrobku-na-jedno-pouziti-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropský parlament podpořil zákaz vybraných plastových výrobků na jedno použití

25.10.2018 01:37 | ŠTRASBURK (ČTK)
Nejvýrazněji by směrnice dopadla na plastové nádobí, příbory, brčka, tyčinky do uší nebo tyčky k balonkům.
Nejvýrazněji by směrnice dopadla na plastové nádobí, příbory, brčka, tyčinky do uší nebo tyčky k balonkům.
Evropský parlament (EP) včera jednoznačně podpořil sadu opatření, která tvoří první evropskou strategii boje proti plastovému odpadu. Směrnice schválená v plénu EP se týká deseti skupin plastových výrobků na jedno použití a rybářského vybavení; tyto předměty podle Evropské komise tvoří většinu odpadků nalezených na evropských plážích.
 

Nejvýrazněji by směrnice dopadla na plastové nádobí, příbory, brčka, tyčinky do uší nebo tyčky k balonkům. U těchto předmětů chce Evropská komise od roku 2021 zabránit tomu, aby se dostaly na trh, neboť se domnívá, že pro ně existují cenově přijatelné alternativy v ekologičtějším provedení. Europoslanci dnes schválili rozšíření seznamu zakázaných výrobků o nádoby na jídlo a pití z expandovaného polystyrenu a výrobky z takzvaných oxo-rozložitelných plastů.

Například u jiných typů krabic na jídlo nebo u nápojových kelímků EU dále požaduje po členských zemích "výrazné snížení" spotřeby. Europoslanci navíc chtějí razantní snížení množství odpadu v podobě cigaretových nedopalků, které rovněž obsahují plasty. Státy by mohly požadavky naplnit vytyčením národních cílů, zpřístupněním šetrnějších alternativ zákazníkům nebo zajištěním toho, že jednorázové plastové výrobky nebudou poskytovány zdarma.

Český europoslanec Stanislav Polčák (Starostové a nezávislí) v rozhovoru s ČTK označil nastolené cíle za ambiciózní, ale dosažitelné. "Jsem přesvědčen, že ta směrnice jde dobrým směrem, že skutečně musíme změnit vzorce svého chování," uvedl. Také podle něj nemůže být řešení současných problémů s plastovým odpadem pouze na obcích a městech, ale musejí se na něm podílet i výrobci.

Právě s rozšířením odpovědností výrobců počítá směrnice u celé řady produktů od vlhčených utěrek po rybářské vybavení. Pro plastové lahve navrhuje mimo jiné zavedení systémů samostatného sběru a požaduje míru jejich sběru na úrovni 90 procent k roku 2025. Dosáhnout tohoto cíle by státy EU mohly například zavedením vratné zálohy, uvádí text návrhu.

Ačkoli jednotlivé členské země už v různém rozsahu zavádějí, nebo alespoň zvažují podobná v této oblasti, projednávaná směrnice představuje první celounijní snahu bojovat proti plastovému odpadu. "Věřím, že jsme dnes zahájili cestu k celkové změně našich neudržitelných společenských návyků. O naše oblíbené výrobky nepřijdeme, jen dáme přednost šetrnějším alternativám. Evropská unie sice není hlavním znečišťovatelem, ale může stát v čele při jeho řešení," uvedl člen výboru EP pro životní prostředí Pavel Poc (ČSSD).

České europoslankyně Dita Charanzová a Martina Dlabajová (obě ANO) z Aliance liberálů a demokratů ve svých prohlášeních rovněž vyjadřují podporu snahám o snižování spotřeby plastových výrobků, při dnešním hlasování se ale zdržely, protože směrnice podle nich neposkytuje trhu dostatečný čas na přizpůsobení se novým pravidlům.

Impulsem k ambicióznímu plánu byl mimo jiné výzkum Evropské komise, podle něhož plasty tvoří přes 80 procent odpadků na evropských plážích. Co do počtu předmětů pak údajně kolem 70 procent odpadků na plážích tvoří právě rybářské vybavení a deset typů výrobků vyčleněných v navrhované směrnici. Podle Komise dává opatření smysl i z ekonomického hlediska: Ekonomiku Unie údajně odpad v mořích a na plážích stojí ročně v přepočtu stovky miliard korun.

Návrh na společnou strategii boje proti jednorázovým plastům postupuje unijním legislativním řízením poměrně rychle. Komise s návrhem přišla v květnu a už příští měsíc by mohly začít rozhovory s Evropskou radou o finální podobě opatření. Podle europoslance Polčáka je tempo způsobeno tím, že Čína v únoru přestala přijímat plastový odpad z EU. Polčák se domnívá, že nová směrnice o plastech nabude platnosti ještě v první polovině příštího roku.

Naopak další členka výboru životního prostředí Kateřina Konečná (KSČM) je vzhledem ke klíčovým vyjednáváním s členskými zeměmi "velmi skeptická". "ČR v této věci bude bezpochyby stát na druhé straně barikády i z toho důvodu, že nám ujel v odpadové legislativě vlak, když nezvládáme implementovat ani předchozí povinnosti z balíčku oběhového hospodářství," napsala Konečná.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

25.10.2018 09:26
Docela dobrý "nápad", i když nevím jaký podíl má evropa na celosvětové spotřebě plastů??? Jestli to není jenom populistický, ale ve skutečnosti problém neřešící výstřel? Ale co mně zaráží je trvalý rozvoj plastového "hospodářství" a to nejen potravinových pytlíků, ale především široká škála potřeb pro domácnost,zdravotnoctví,školy, ale např. i rozvoj plastových rozvodů pitné i hospodářské vody. Lze očekávat že, dojde doba, přijde nápad a zjistí se, že jsou tyto plastové výrobky a rozvody škodlivé pro zdraví a budou se muset obměnit??? Tahle houpačka nápadů, zákazu, buzerací a regulací se mi vůbec nelíbí. Evidentně v tom páni politici nemají jasno.
Odpovědět
ig

25.10.2018 21:07 Reaguje na Milan Milan
Plastové rozvody jsou taky špatně? Já měl doteď dojem, že HDPE trubky jsou něco na pokraji hospodářského zázraku, díky nim se rozvody všeho možného zlevnily snad řádově :-)
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

25.10.2018 10:19
Všichni politici řeknou a schválí vše o čem si myslí, že to jejich posluchači chtějí slyšet. Rozum jde stranou, hlavně, že politik mediálně vypadá, tak že zachraňuje svět.

Zaplať pánbůh, že ty jejich dobroserské aktivity neplatí 100%, hezký příklad nám přináší zákaz žárovek. I když jsem se předzásobil, tak stále nemám problém žárovku koupit, pravda je trochu dražší, což mi dává odpověď, kdo ty dobrosery zmanipuloval, asi výrobci žárovek.
Kdopak asi ty loutky nyní vede, ale snad se to dozvíme (škoda, že až asi tak za 10 let).
Dále se také dovídáme k čemu, tak ten evropský parlament, tak asi je, když brčka, igelitky, žárovky jsou jejich hlavní náplní.
Odpovědět
LB

Lukas B.

25.10.2018 10:38
v jednorázových plastech se jede tam, kde je relativně bohato a kde se doma vlastně nevaří a jede se ve fástfůdu/strýtfůdu. což není typicky úplně případ české republiky, by furt tak nějak jedeme v omyvatelném nádobí a většina z nás vaří ze základních surovin nebo přijatelných konveniencí (sušené těstoviny například). to, že emeryka jede ve fástfůdu a asie ve strýtfůdu a doma si pomalu neuvaří ani kafe způsobí to, že nebudu moct jednou za dva měsíce koupit dětem balíček brček aby tím cucali sirup (s přídělem brčko na osobu na tři dny). no pěkně děkuju.
Odpovědět
ig

25.10.2018 21:10
Nemůžu najít jak je to myšleno s těmi rybářskými potřebami. Nemyslí se tím náhodou potřeby pro rybolov (což je něco naprosto jiného)? Aspoň z vlastní zkušenosti u vody pozůstatky rybářských potřeb nenácházím, jen potápěči se občas někde zamotají do vlasců, ale to mi nepřipadá jako stav ekologické katastrofy :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist