https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-musi-podporit-firmy-ale-neprijit-o-levne-cinske-technologie-rekl-draghi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU musí podpořit firmy, ale nepřijít o levné čínské technologie, řekl Draghi

18.9.2024 11:23 | ŠTRASBURK (ČTK)
Výroba solárních panelů.
Výroba solárních panelů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | ChinaImages / Depositphotos
Evropská unie musí masivně investovat a podpořit své firmy proti čínské konkurenci, na druhé straně ale nesmí přijít o levné klimaticky čisté technologie z Číny urychlující ekologickou transformaci evropského hospodářství. Poslancům Evropského parlamentu to řekl někdejší šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, který jim představil svou zprávu o konkurenceschopnosti EU. Většina poslanců se shodovala, že EU musí podpořit své hospodářství čelící státem subvencované konkurenci, lišili se však v názorech, jak toho docílit.
 
Někdejší italský premiér ve více než čtyřsetstránkové zprávě doporučil unii více koordinovat průmyslovou politiku, rychleji přijímat rozhodnutí a masivně investovat.

"Tuto výzvu nám nepomohou zvládnout černobílá řešení," konstatoval dnes Draghi. Doporučil vyvážený přístup ke konkurenci představované nejen Čínou, ale i Spojenými státy a jejich mohutnou podporou čistých technologií.

EU by podle něho neměla spoléhat výhradně na své firmy, aby nezbrzdila přechod ke klimaticky odpovědné ekonomice: Například využití levných čínských solárních panelů je na místě, naproti tomu třeba výrobu čipů by se měla unie snažit co nejvíce koncentrovat na svém území a investovat do ní.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která včera představila svůj tým pro nadcházející pětileté období, Draghiho zprávu zmínila při jmenování priorit komise, mezi nimiž je posílení konkurenceschopnosti.

Řada poslanců na Draghiho vystoupení reagovala souhlasně, jeho zpráva podle nich přesně identifikuje problémy evropské ekonomiky zapříčiněné mimo jiné pomalou reakcí unijních zemí na velké investice Pekingu či Washingtonu.

Poslanci se však neshodovali, jakou cestu zvolit. Draghi doporučuje dodatečné investice za 750 až 800 miliard eur ročně, což je až pět procent hrubého domácího produktu (HDP). Na ně by si sedmadvacítka měla vzít další společnou půjčku. To řada europoslanců zvláště ze zemí jako Německo, Nizozemsko či skandinávských států odmítala, neboť společný dluh EU by podle nich neměl růst. Unie si již podobně vysokou částku vypůjčila kvůli podpoře ekonomiky po pandemii covidu-19 a bude ji splácet ještě řadu let.

Namísto nové půjčky by se podle řady poslanců měla unie zbavit zbytečných regulací nebo docílit snížení ceny energií.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

18.9.2024 11:30
no, tak hodně štěstí.... Čína nás obchodně okupuje a jeho jediné aktivum je hlavně nenaštvat Čínu...
Odpovědět
HH

Honza Honza

18.9.2024 12:55
Myslet si, že jednoduše naleju miliardy do FW a elektroaut, podpořím je a tím zachytím vývoj je naivita.
Být v čele pokroku je těžká věc, musí se podporovat výzkum, vysoké školy, začínající podnikatele, kteří mají nápad, stát musí být pružný, bez složité byrokracie - nejlépe toto zvládnou USA - což si vzít příklad!
Čína také jde rozumnou cestou, podporuje školství, výzkum, neničí své hospodářství hloupými zákazy, příkazy, užívá si nerost. bohatství a masivně podporuje nové technologie. Rovněž podrobněji odborněji probrat její cestu a vzít si příklad, ne hloupě zkostnatěle tvrdit, že je to nedemokrat. země.
Myslím, že cesta je co nejsvobodnější liberální společnost s podporou jen toho nejpotřebnějšího, nejnutnějšího, nejefektivnějšího - školy a výzkum tím určitě jsou, rovněž i zde je potřebný správný podnikatel. záměr - nepodporovat hlouposti.
Prostě umět podnikat, umět zachytit vývoj umí jen někdo. U nás to uměl p. Babiš, Kelner apod. - což rovněž tento směr podchytit, podpořit, využít a ne zabedněně zkostnatěle hledat nepřítele (konkurenta).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2024 22:25 Reaguje na Honza Honza
USA je příklad a pokud se EU nestane federací, nemá šanci.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

18.9.2024 13:39
EU bere schopným aby mohla dotovat neschopné firmy. Důsledkem je, že už tady máme jen neschopné firmy, které se bez dotací neobejdou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2024 22:25 Reaguje na Richard Vacek
Například Agrofert.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2024 13:47
Klíčovým problemem EU je, že není federální stát. Potom všechny procesy musí řešit 27 států extra a celé se to šíleně komplikuje, zdržuje a prodražuje. Cesta vede tudy, podle mě:
https://www.stream.cz/kdyby/co-kdyby-se-evropska-unie-sjednotila-do-evropske-federace-64748167#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=videoportal.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest240_dop_cizich_clanku_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2024 13:48
Klíčovým problemem EU je, že není federální stát. Potom všechny procesy musí řešit 27 států extra a celé se to šíleně komplikuje, zdržuje a prodražuje. Cesta vede tudy, podle mě:
https://www.stream.cz/kdyby/co-kdyby-se-evropska-unie-sjednotila-do-evropske-federace-64748167#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=videoportal.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest240_dop_cizich_clanku_varCC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
HH

Honza Honza

18.9.2024 14:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Federální stát není možný. Rozdíly a rozpory, individuální zájmy jednotl. států, jejich kultura apod nejsou slučitelné. Z Německa prostě nelze udělat Francii. Právě proto je projekt EU hodnotný, ojedinělý, že slučuje i státy které nelze sloučit. Je to podnět pro celý svět. Byla by škoda jej zničit. Zničení může být i v dobré víře, že něco dělám správně, přitom je to neslučitelné s realitou.
Nejhorší ze všeho je socializace, odklon od liberálnosti, od svobody jednotlivce, byrokratický, nepružný stát plný zákonů, příkazů. Pak není ani čas a prostor na podporu dobrých věcí. Liberální kapitalizmus je nejlepší ze všeho.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2024 22:16 Reaguje na Honza Honza
Nebude to až tak, integrace se slušně rozjížděla i po roce 2003, kdy jsme vstoupili my, ale pak rozjel Putin hybridní válku. Pořídil si všude svoje páté kolony, to jsou všechno národovci - nacinalisté a ti to začali velmi úspěšně blokovat. V USA je ještě větší rozdíl mezi státy, ať ekonomický, nebo sociální a mentální. Evropa byla ve středověku kontinentem zemí a ne států, tohle by bylo ideální i dnes. Ale i státy fungují a jednotná federace by z nás udělala velmoc a vše by se brutálně zjednodušilo.
Hlavně bychom na tom vydělali my, Češi.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.9.2024 16:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevím zda to chápete, ale radíte udělat model CCCP.
Odpovědět
HH

Honza Honza

18.9.2024 17:00 Reaguje na Slavomil Vinkler
To je opravdu podivná logika! CCCP byl federální stát jednotně řízený z Moskvy, násilně nedemokraticky. jakmile se situace uvolnila, ihned se rozpadl. Násilný stát byla i Masarykova ČR za 1. republiky, Němci ji nechtěli, Slováci ji nechtěli, Podkarpatská Ukrajina byla přidružena násilně.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.9.2024 17:43 Reaguje na Honza Honza
Vám připadá řízení komisí paní Leynové demokratické?
Odpovědět
HH

Honza Honza

18.9.2024 22:08 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jsou to chybná rozhodnutí demokraticky zvoleného představitele. Ale i tato dmokracie je omezená, to máte pravdu, jinak by musela být EU federální. EU ovládají frakce různě vlivných nezávislých skupin.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2024 22:19 Reaguje na Slavomil Vinkler
SAMOZŘEJMĚ!! Co je na ní nedemokratického?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.9.2024 07:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdo volí komisaře? Jsou jmenováni. Ne?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2024 08:03 Reaguje na Slavomil Vinkler
To jsou ouředníci, ti jsou jmenováni vždycky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2024 22:18 Reaguje na Slavomil Vinkler
SSSR je jen přejmenovaná Čingischánova Horda, má taky jeho mentalitu. S Evropou je to nesrovantelné, s ní se dá srovnávat stejná civilizace, tj. USA.
Odpovědět

Radek Čuda

18.9.2024 16:10 Reaguje na Pavel Hanzl
A víte proč vám a vám podobným to bez toho eurosojuzu nefachčí? Protože jste levičáci posedlí centrálním řízením všeho a vaším ideálem je stát, zde tedy superstát, který se do všeho montuje, všechno chce řídit, kontrolovat, regulovat a o všem rozhodovat.
A je sranda že Draghi na jedné straně krituze EU za byrokracii a přeregulovanost, a na straně druhé je podle něj řešení sekera ve výši 800 giga EUR s tím, že tyhle peníze budou ve formě nejrůznějších dotací a pobídek centrálně pumpovány do ekonomiky. To je schýza jak prase.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2024 22:23 Reaguje na Radek Čuda
Podívejte se do USA, jakou tam mají demokracii a prosperitu. I úplný šílenec může vyhrát presidentské volby, když dostane dost hlasů!!
Svět šlape podle říší a ne států (Snyder). A svět vyvážený na USA, EU a Čínu může celkem normálně fungovat.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist