https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-se-dohodla-na-zprisneni-fungovani-trhu-s-emisnimi-povolenkami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU se dohodla na zpřísnění fungování trhu s emisními povolenkami

19.12.2022 01:34 | Brusel/Berlín/Praha (ČTK)
Evropská unie se včera nad ránem předběžně dohodla na zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami. Přihlásila se tím k ústřednímu bodu své Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je učinit unijní ekonomiku do poloviny století uhlíkově neutrální. Informovalo o tom české předsednictví v Radě EU. Některé ekologické organizace ale dohodu kritizují.

 

Na změně pravidel se dohodli zástupci unijních zemí a Evropského parlamentu. Systém obchodování s povolenkami se nyní bude vztahovat i na vytápění a na silniční dopravu, neunikne mu ale ani námořní doprava. Unie zároveň zrychlí tempo, jakým firmy z různých odvětví - od výroby elektřiny až po ocelárny - budou muset snižovat škodlivé emise. Do konce desetiletí by je měly sektory zahrnuté do povolenkového systému snížit o 62 procent proti hodnotám z roku 2005, kdy evropský blok emisní obchodování zavedl. Ekonomické dopady přechodu na čistší energetiku má spotřebitelům pomoci mírnit nově zřízený klimatický fond.

Hluboké reformy tvoří plán EU na snížení emisí oxidu uhličitého (CO2) do roku 2030 minimálně o 55 procent proti úrovni z roku 1990. Do roku 2050 chce EU dosáhnout uhlíkové neutrality, což znamená, že se do ovzduší nebude vypouštět více skleníkových plynů, než kolik jich může být technicky uskladněno nebo kolik příroda může sama vstřebat.

"Je to zatím největší zákon na ochranu klimatu v Evropě, podle některých i ve světě," řekl novinářům na ránem vyjednavač Evropského parlamentu Peter Liese. "Ovzduší tím získá mnoho, ušetří se velký objem CO2, a to za nejnižší možnou cenu," dodal podle agentury Bloomberg. Vyjednávání trvalo zhruba 29 hodin. Dohodu ještě musí oficiálně potvrdit Evropský parlament a členské státy, což se ale považuje už jen za formalitu.

Pokud firmy vypouštějí CO2, musejí si teď kupovat povolenky, což je má motivovat k tomu, aby vypouštěly méně škodlivin. Do roku 2034 se nyní postupně zruší bezplatné certifikáty, jejichž omezování začne v roce 2026. K redukci emisí má zásadně přispět i postupné snižování počtu povolenek na trhu. Výrazný úbytek nastane v roce 2024, kdy bude staženo 90 milionů povolenek, o dva roky později to bude 27 milionů. Od roku 2024 by jejich počet měl klesat o 4,3 procenta ročně, od roku 2028 do roku 2030 pak o 4,4 procenta.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck označil dohodu EU na zpřísnění pravidel pro obchodování s emisními povolenkami za velký úspěch. "Z pohledu Německa je dohoda průlomem v ochraně klimatu, který zároveň zabezpečuje konkurenceschopnost evropského průmyslu a zmírnění sociálních dopadů nezbytných klimatických opatření," uvedl.

Vyjednavači českého předsednictví a Evropského parlamentu se domluvili také na termínech zavádění takzvaného uhlíkového cla, jehož parametry stanovili již v úterý. Poplatek, který mají při dovozu do EU hradit dodavatelé neekologicky vyráběného železa, oceli, hnojiv a dalších produktů, se začne postupně vybírat od roku 2026 v souladu s postupným rušením bezplatných povolenek v těchto odvětvích.

Emise z vytápění budov a silniční dopravy mají být v rámci nového povolenkového systému zpoplatněny od roku 2027, což je o rok později, než počítal původní návrh Evropské komise (EK). Pokud by nadále trvaly současné vysoké ceny energií, zavedení povolenek by se odložilo do roku 2028. Dopady reformy na spotřebitele, jako je například růst nákladů na vytápění, by měl kompenzovat klimatický sociální fond, pro který se počítá s částkou 86,7 miliardy eur (téměř 2,1 bilionu Kč). Má financovat například investice do energeticky efektivnějších budov.

Reforma emisního trhu je jádrem balíčku "Fit for 55“, který Evropská komise představila loni v létě. Podle některých expertů přinese dohoda jistotu firmám a investorům, může mít i vliv na zpoplatňování emisí v celém světě. Některé ekologické organizace kompromis kritizují jako nedostatečně ambiciózní, neboť kromě zmírnění některých návrhů komise také dává prostor pro investice do fosilních paliv. Státy a parlament tyto úpravy zdůvodnily nutností rychle nahradit energie dodávané z Ruska.

Dohodu přivítal i český vicepremiér Marian Jurečka, který v současné době řídí ministerstvo životního prostředí. Poukázal například na to, že už od roku 2025 může začít fungovat sociálně klimatický fond na pomoc domácnostem. Změny na trhu s povolenkami podle něj pomůžou také ochránit konkurenceschopnost průmyslu tím, že EU dokáže pravidla uplatnit i na zboží dovážené ze třetích zemí.

Ceny emisních povolenek v očekávání přísnějších pravidel už letos vystoupily na rekordních 99,22 eura za tunu. V pátek se cena termínových kontraktů na povolenky v Amsterodamu pohybovala těsně nad 83 eury za tunu, což je více než pětinásobek ve srovnání s cenou před pěti lety.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (61)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.12.2022 07:23
"Přihlásila se tím k ústřednímu bodu své Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je učinit unijní ekonomiku do poloviny století uhlíkově neutrální"
a z unijních domácností učinit žebráky.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

19.12.2022 08:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
V unii zůstanou bohatí bezemisní lidi, přijdou další takový bohatí ze států, kde už se nebude dát žít. A ti starousedlíci z Evropy zmizí a skončí Evropa.
O tom to je.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 09:32 Reaguje na Michal Uhrovič
A proč se tam nebude dát žít? Bo emise.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

19.12.2022 09:40 Reaguje na Pavel Hanzl
ti chudáci, co nebudou mít na krásný život v EU tam žít budou muset, i když jen krátce.
Za všechno nemůžou emise, stačí číst ekolist.cz a dojde Vám to.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 09:53 Reaguje na Michal Uhrovič
V Ekolisto se to nedočtete. To spíš má pravdu Timothy Snyder:
"......Tři týdny nato Rusko nikoli náhodou zahájilo bombardování Sýrie. V proslovu před Valným shromáždění OSN 28. září 2015 Putin navrhl "harmonizaci" Eurasií s EU. Rusko bombardováním Sýrie vyvolá vlnu uprchlíků a následně podnítí paniku mezi Evropany - což pomůže Afd a díky tomu se bude Evropa více podobat Rusku......"
"Rusko nedodávalo pouze uprchlíky, ale také jejich vyobrazení jako teroristů a pachatelů znásilnění".
Timothy Snyder: "Cesta k nesvobodě" str. 193.

A dnes? Další výrazná vlna uprchlíků pochází zrovna z Ruskem okupované Sýrie......." hybridní válka tomu říká Vladimir Veliký.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

19.12.2022 10:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Za ten spustošený svět západní průmyslovou revolucí může taky Rusko.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 10:32 Reaguje na Michal Uhrovič
Do značné míry taky. Jsou to větší prasáci, než Číňani na to, co produkují, daleko více zničí a zdupou. V Rusku (i na Kavkaze) jsem viděl takové hovadiny, které se nedějí snad ani v Indii. A to jsem nenavštívil ty skutečně zdevastované oblasti. Ale barely od nafty naházené v nádherné, horské řece se fakt jinde asi nevidí.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

19.12.2022 10:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Je otázkou, do jaké míry. Podle mého názoru určitě né víc enež západní ekonomiky.
Rusko nefandím, ale pokdu chcete žít mimo systém a lidí, v Rusku se to ještě dá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 12:03 Reaguje na Michal Uhrovič
Nedá. Na to potřebujete svobodu. Ale zešílet v divočině by se dalo snad i u nás.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 12:24 Reaguje na Michal Uhrovič
V USA žijí dost veké komunity bigotních mormonů zcela mimo systém, nepoužívají moderní nástroje (orají s koňmi) a nikdo je nešikanuje.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

19.12.2022 14:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Jen jestli si nepletete Mormony s Amiši...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 16:34 Reaguje na Galipoli Petr
asi jóó......
Odpovědět
va

vaber

19.12.2022 10:00 Reaguje na Michal Uhrovič
nemohu souhlasit s tím ,že Hanzlovi něco doje, Hanzl nemá dlouhé vedení ,Hanzl má nekonečné vedení
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 10:35 Reaguje na vaber
Vaše ruské demagogie skutečně nepochopím nikdy. Ale chápu, proč tomu tolik lidí věří. Není to nijak složité.
Odpovědět
va

vaber

19.12.2022 09:53 Reaguje na Michal Uhrovič
já včera při finále fotbalu fandil Argentině,
ti evropští afroevropané už převládají skoro ve všech evropských mančaftech a brzy, doufám, převládnou i ve státních správách,
Hanzl se předělá na muslima snadno a co se dělá s nevěřícími psy známe z historie,
světlé zítřky už jsou za humny
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

19.12.2022 10:07 Reaguje na vaber
protože liní evropští mužové na to nemají. Víte, ono to není o rase a náboženství, ale o tvrdém tréninku a vůle něco dosáhnou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 10:44 Reaguje na vaber
Nechci vypadat jako rasista, ale černoši mají skutečně lepší fyzické předpoklady, než bílí. Jejich svaly jsou trochu jinak konstruované, ale potřebují vyšší teplotu. Proto dominují ve sportu celkově a hlavně v atletice, ovšem kromě plavání, hokeje a vůbec zimních sportů.
Zase mají horší teoretické myšlení a mají horší výkony ve vědě, v politice, právu atd. atd., Afrika je toho důkazem. Ale v těch asi sedmi druhů inteligence mají výborné výsledky v umění (zvláště hudbě), pohybovém nadání - i prostorové orientaci a kombinaci, sociální inteligenci atd. horší v logice a teorii.
Vím jistě, že to rasismem ani nezávaní, ale je možné, že to někdo tak vyhodnotí a smaže mě.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.12.2022 14:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Nesmaže , vše co jste uvedl je podloženo důkazy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 16:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
Žádné důkazy nikoho nazajímají, to vidíte přece na sobě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 09:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Žebráky se snaží z nás udělat Vladimir Veliký, velký bratr a ochránce Slovanů.
Jeho útokem se nám zvedly ceny plynu na trojnásobek a elektřiny na dvojnásobek. Na jaře se to už zase srovná a ta emisní povolenka tam přidá pár procent. Takže i tak půjdou energie dolů, ovšem pohodičku, jak před válkou, už mít nebudeme.
Což není žádná trága, podpoří to šetření a budování OZE, takový boom střešních fotovoltaik nebyl ani za solárního tunely, kdy to bylo celý zdupaný a stát na tom krvácel. Dnes zaplatí jen dotaci na investici a čus lidi, starejte se sami. Proti investici do mastodonta je to výrazně levnější a hlavně to vyrábí proud hned.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

19.12.2022 11:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč to ale dělá? Protože mu EU a Něměcko k tomu umetlo cestu a dalo příležitost svoji politikou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 12:07 Reaguje na Michal Uhrovič
Přečtěte si k tomu komentář od člověka nejpovolanějšího, gen. ředitele ČEZu Daniela Beneše.
Lepší si pustit i toho Moravce, kde o tom hovoří.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-energetickou-valku-proti-evrope-zacalo-rusko-rok-pred-tou-skutecnou-rika-sef-cez-217490#dop_ab_variant=1&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest199_novy_box_firmy_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Odpovědět
HH

Honza Honza

19.12.2022 08:26
Kupte si fotovoltaiku za 400tis, ušetříte ročně 20 tis za běžnou elektřinu, na topení se nehodí, v zimě nic nevyrobí!
Kupte se k tomu elektroauto, aby fotovoltaika měla vůbec smysl, po 5 letech vyměňte baterii za 400tis Kč.
Že na to vše bude elektřina jen z atomových elektráren? Postavíme dalších 5 za miliardy, kt. si ČEZ vyúčtuje v platbě za elektřinu, úložiště na 150tis let uděláme u vás v ČR, aby to nás (ušlechtilý německý národ) ekologicky neohrožovalo!!
A k tomu vám zakážeme topit dřevem, abyste tento ekologicky progresivní úmysl snad neobcházeli – Češi jsou proradný národ, to bylo vidět už v našich německých KT!
A na socializmus zapomeňte, odzvonili jste si ho klíčema, na hranicích se tam střílelo, byla nesvoboda, nikdo si nemohl říct, co chtěl!!
A že takhle nepřežijete? To víte, to je příroda! Silnější vyhrává, to je přírodní zákon! Na nás nemáte!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 09:49 Reaguje na Honza Honza
FVE na střeše domku je nejdražší varianta, ovšem návratnost je dnes maximálně 8 let, (s tou zase nejdražší variantou) a s dotací do 4 let. Garance na baterie a střídače jsou 11 let a na panely 25. Elauto je pořád o něco dražší, ovšem baterie se už nemění (Lexus garantuje milión kilometrů.... no dobře, tak půl) a v zimě fve funguje taky, moderní panely berou i rozptýlené světlo a pokud svítí a mrzne, má to větší výkon, než v létě. Ale kvůli krátkému dnu se 3 měsíce musí normálně dokupovat, kolik, to záleží na konkrétní situaci. Na topení to jede pouze s tepelným čerpadlem a dobře zatepleným domem, ale v globálu ušetříte za energie ročně ranec.
Odpovědět
HH

Honza Honza

19.12.2022 11:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Jednou bude líp! Ale to už se zpívalo v r. 1989. To už je
33 let!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 12:12 Reaguje na Honza Honza
A vám líp není? Co jste teda celých 33 let dělal?
Já si užil půl života jako svobodný člověk (teda 40 let ženatý), procestoval jsem kus světa, vydělal nějaké kačáky a prostě mohl jsem žít bez buzerací a bez damoklovým mečem nad hlavou.

Když komár padl, zažil jsem jako jedinkrát v životě situaci, že mi "spadl kámen ze srdce".
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.12.2022 17:37 Reaguje na Honza Honza
Trochu jinak: jednou budem dál.. od spirituál kvintetu jsme řvali, a vidíte, nepomohlo to.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 20:28 Reaguje na Jarka O.
Pomohlo. Od pádu bolševismu jsme úplně někde jinde. Teda asi jak kdo. Polovina čecháčků jsou tutani, kterým je úplně fuk, jestli žijí pod bičem, nebo jako svobodní lidé. Vždy pouze pizdují, nadávají na každého, kdo vydělává o stovku víc a chovají se prostě jak poddaní svého neexistujícího Veličenstva. Své představitele od obce až po stát nazývají pouze "voni" a považují je za grázly, lháře a tuneláře.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2022 09:52 Reaguje na Honza Honza
Vašim výkřikům trochu nerozumím, ale: tehdy jsem měla hlavně radost, že nebyla škola, ubyly některé předměty a mohli jsme se víc potulovat venku. Dospělí zato doufali ve zmizení hanzlů, kteří všechno věděli za ostatní a vytvářeli nepřátele, a opravdu si svobodně vydechli. Jenže jak zde vidno, politruk je zpět v plné polní v náladě 1A, v pohádce Síleně smutná … by letěl do rybníka. Pro vás to už nehraje roli. Doba je opačná, znáte to asi jen z vyprávění, jsou problémy, které jsme fakt neměli. Spirituál Kvintet si klidně poslechněte. Nebo Až... od Katapultu.Také se zpíval Kryl a mj. Moc aktuální Modlitba, a tu by hanzlové beztak nejraději zakázali.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2022 11:02 Reaguje na Jarka O.
Když vy ani nevíte, co to byl politruk, že?
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2022 16:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasánek, a eště jedno jméno mě napadá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2022 10:09 Reaguje na Jarka O.
Jasánek je jen jméno, ale jakou funkci měl v armádě politruk?
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.12.2022 14:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Stejnou jako vy tady.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 10:10 Reaguje na Jarka O.
Čili nic.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.12.2022 14:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevzdychejte. Zkrátka jásáte jak Jásánek nevim nad čím, a to stačí. Byl to asi nejaký učitel či co a otravoval ostatní, ne.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.12.2022 10:21
Děkujeme naší vládě, že se jí za českého předsednictví podařilo prosadit to, co nám zase život o něco zdraží. Jen tak dál.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 10:48 Reaguje na Richard Vacek
Děkujeme naší vládě, že se jí za českého předsednictví podařilo prosadit to, že máme šanci vůbec přežít a že patříme k silnému společenství, které se bojí napadnout ta kremelská zrůda. Mít tu vládu dezolátů (rozumná opozice u nás neexistuje), jsme přímo v ohrožení života.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 10:49 Reaguje na Richard Vacek
"Vládě Petra Fialy se za šest měsíců povedl malý zázrak: Zajistila pro Českou republiku plyn. Zasadila se o získání kapacity a sjednání nových dodávek přes terminál na LNG v holandském Eemshavenu, dál jedná s Polskem i Německem o podílech v dalších terminálech. Napravila tak fatální selhání posledních dvou vlád, které energetickou bezpečnost vůbec neřešily."
Jaroslav Míl, bývalý vládní zmocněnec pro energetiku.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

19.12.2022 11:01 Reaguje na Pavel Hanzl
1*
Odpovědět
HH

Honza Honza

19.12.2022 11:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Tato vláda se oproti Babišovi snaží něco řešit, to je pravda, v tom máte pravdu. Babiš jen populisticky rozdával na dluh a to věčně nejde. Je třeba změnit fungování EU, aby to nebyl nefunkční moloch. Ne ji jen kritizovat (ale to dělala především dřívější ODS, tato vláda tak nevystupuje). Je třeba udělat důchodovou reformu (s nutným negativním dopadem na lidi- kdo k tomu najde odvahu?), reformu zdravotnictví (zadarmo nic fungovat nebude), reformu státní správy- máme ji nejhorší, nejméně funkční v celé EU. Ale každá vláda především musí postupovat tak, aby se nezhroutilo hospodářství. Sebelepší fotbalový trenér nemůže mít úspěch pokud mužstvo prohraje 10:0. Podaří se to této vládě? Uvidíme!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 12:19 Reaguje na Honza Honza
Tady vidím skutečný problém. Důchodovou reformu už provedl Nečas (druhý pilíř), estébák to zrušil. Nadstandard a vůbec placení ve zdravotnictví prosazovala ODS, zrušil to Paroubek. Ze státní správy Kalousek vyházel asi 30 tisíc ouředníků, estébák je nabral zpátky a ještě přidal.

Tohle všechno by šlo a ví se i jak, i s minimálním dopadem na ekonomiku a normální lidi, ale neprojde to.
PROČ? Bo čecháček je blbý jak troky, věří dezolátům a tahle vláda má podporu asi 27% voličů. A bez nich se nic udělat nedá. šlus posekáno, potácet se budeme stále, pokud nepadneme úplně.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.12.2022 12:54 Reaguje na Honza Honza
Tato vláda aktivně makala hlavně na tom, abychom měli drahé energie. Možná si myslela, že to dělá s dobrým úmyslem a že při tom i správně politicky myslela, ale výsledkem je rekordní pokles životní úrovně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 14:14 Reaguje na Richard Vacek
Zkuste vysvětlit, jak a hlavně proč by to dělala.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.12.2022 14:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Aby strčila hlavu Bruselu do řitního otvoru !

Což se jí celkem povedlo , to je česká vláda pouze podle přídavného jména "česká".

Jinak je to spolek vychcánků a prostoduchých smutných postav.

Každému mohu poslat video , jak Petr Fiala hodnotil před 8 lety Brusel a nebudete se stačit divit.
Přidám-li k tomu 13% navýšení platů politiků od 1.1. 2023 v době, kdy národu není do skoku , tak je obrázek té bandy jak ze žurnálu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 16:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste vysvětlit, jak a hlavně proč by to EU dělala.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.12.2022 17:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Platí vztah: čím více Unie, tím méně demokracie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 20:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste nějak přiblížit, co je v Unii nedemokratického. O všem se pořád jedná, hlasuje, hledá se "konsensus" a poslední potácivá země má stejná práva. Do EP se volí přímo ve všech zemích, frakce jsou definovány napříč státy (velmi rozumné) atd. atd.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.12.2022 19:54 Reaguje na Pavel Hanzl
To se musíte ptát vlády proč to dělá a co tím sleduje. Sám si myslím, že za tím není nic jiného, než hloupost. Ale třeba se u některých jedná i o úmysl, důsledek traumat z dětství, neléčených komplexů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 20:39 Reaguje na Richard Vacek
Děláte si ze mě čurinu, to není od vás hezký. Tak blbý přece být nemůžete.
Ale zkusím dotaz? Tušíte aspoň vzdáleně, jak se stanovuje cena energií, třeba plynu?
A všiml jste si, že Velký Bratr, ochránce Slovanů (hlavně Ukrajinců) nám zablokoval plyn, se kterým všichni počítali (bo ho měli nasmlouvaný) a tím brutálně vyletěla jeho cena?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.12.2022 17:04
Dosavadní Gryndýl je pro ekologisty pomalý a tak se přitvrzuje a přitvrzuje, až v EU zkrachuje průmysl a obyvatelé budou doma žít podle Markéty ve třech svetrech, s plesnivými stěnami, koupat se v ledové vodě a jíst obden, aby měli co nejnižší uhlíkovou stopu. Zbytek světa si ťuká na čelo, kam spěje ještě nedávno vzor prosperity a blahobytu. Sebemrskačství
si ale nenaordinovali pro sebe eurokomisaři a europoslanci. To naordinovali
pouze občanům v naději, že válkou lze omluvit kdejakou zhovadilost.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.12.2022 17:38 Reaguje na Břetislav Machaček
Zbytek světa se směje a je mu to jedno....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2022 10:06 Reaguje na Jarka O.
Tohle jsou ty dezolátní názory, které mají jen jeden účel: rozeštvat všechny se všemi a vytvořit u nás nestabilitu a nedůvěru v EU, což Putin potřebuje. Samozřejmě je to celý vylhaný, ale to je už poslední detail.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2022 10:08 Reaguje na Jarka O.
Tohle kdáká hlupy Macháček, který sedí doma v teple, elktřina a voda mu funguje a má plnou ledničku.
Já bych ho poslal na Ukrajinu, kde nastalo už to, co má být u nás.
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.12.2022 14:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepotřebuji vás k tomu, abych si ujasnila, kdo je tady dezolát. A neurážejte, jinak budete smazán.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.12.2022 15:38 Reaguje na Pavel Hanzl
To tady hlásá internetový hrdina Hanzl ze svého zaprděného brněnského bytu :-)))
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.12.2022 16:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Existují tři stupně inteligence:
1.Einstein
2.Blbštain
3.nejpilnější diskutér Ekolistu.

Dosaďte si tam koho chcete, ale my ostatní to víme!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 10:12 Reaguje na Břetislav Machaček
A vy jste kde? Číslo 258. Machaček, IQ 5, reaguje na světlo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 20:45
EU si konečně stanovila postup na daléch asi 15 let a místní ropáčci bečí jak stádo želv, bo vůbec netuší, že se to má začít pomalu aplikovat dávno po krizi, snad od roku 27.
Obávám se, že v té době bude ale svět v restrikcích daleko dál a celkové náklady na život to zvýší asi méně, co způsobí klimatická změna.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2022 06:13
Plnou parou vpřed špatným směrem !

Průměrná solární elektrárna potřebuje více než 2,5 MWh počáteční energie na 1 kW instalovaného výkonu (křemík, sklo, střídače, rámy...).

Solární elektrárna bude v Evropě vyrábět elektřinu rok a půl až několik let, než vyrobí tolik energie, kolik bylo nutno spotřebovat na její výrobu. Znamená to, že zvýšení produkce celosvětové energie o 1 % prostřednictvím solárních elektráren v roce X spotřebuje 1-4 % celosvětové energie v roce X-1.

Jinými slovy, energetický přechod na obnovitelné zdroje je výrazně snazší, když máme přebytek energie. A to my nemáme, mimo jiné díky podinvestování energetického sektoru, podinvestování energetické efektivity a podinvestování ekonomiky s vyšší přidanou hodnotou. Takže vlastně nám pomáhá, že svůj evropský problém (včetně emisí CO2) exportujeme do Číny.

Ale to Hanzl nevidí a vidět nechce, v jeho horečnatém snění je Brno obklopeno lány FVE a desítkami farem VE.
Sice zde už nic nežije , poslední ptáček vypreparován a vycpán před sedmi lety, a navíc z Brna odjet nelze přes tyto nové ostnaté dráty ekomagorů, ale Hanzl je spokojený. Zničil ropáky a sodovkáč.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2022 09:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Haselhuhn již v roce 2015 uvádí, že panely ze sériové produkce vroce 2009 měly EPBT (Energy Pay Back Time) dobu energetické návratnosti v jižní Evropě mezi 0,6 až 1,9 roku, vyprodukovaly při plánované životnosti 20 až 75 násobek energie. Dnes EPBT ve střední Evropě dosahuje u nejlepších technologií 100 násobek vyrobené energie oproti vynaloženým energetickým nákladům, včetně recyklace!"
To je ovšem určitý problém jen tehdy, když je ta energie fosilní.
V dalším už bude z OZE (nebo jádra?) a uhlíková stopa bude blízká nule. A o tom to celé je.
Žádné lány fve kolem Brna nebudou, jestli jste si všiml, má poslední fantazie je o pokrytí areálů Olympia - Ikea, což jsou budovy a parkoviště, možná by se dala dát i ta dálniční křižovatka. Ptáček tam stejně nežije (jen havrani u popelnic) a pokud ano, ty panely mu zavazet skutečně nebudou. To spíš ty dýzlové čmoudy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2022 09:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kolik bambiliónů energie a emisí všemožných jedů vyprodukovala už ta kremelská zrůda na Ukrajině? Proč nejdete radši bečet do Kremlu??
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist