https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eurochambres-energeticka-krize-se-musi-resit-i-zastropovanim-cen-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Eurochambres: Energetická krize se musí řešit i zastropováním cen energie

8.9.2022 02:01 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zástupci evropských hospodářských a obchodních komor se shodli na nutnosti řešení energetické krize pomocí cílených finančních kompenzací firmám, vybalancované politiky energetických úspor a přesně zacílených dočasných tržních intervencí, tedy zastropováním cen energie. Na brífinku to po zasedání prezidia asociace evropských obchodních a průmyslových komor Eurochambres řekl její prezident Luc Frieden. Hlavním poselstvím je, že jako při každé krizi potřebujeme nyní evropskou koordinovanou akci, dodal.
 

"Evropská komise nyní navrhuje zastropování cen takzvaných inframarginálních výrobců, tedy výrobců energie z jádra, uhlí a některých obnovitelných zdrojů. Nejsou tam ty nejdražší elektrárny, tedy plynové. My se domníváme, že by měly být zastropovány ceny veškeré elektřiny," doplnil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Ani v rámci Eurochambres na to podle něj ale nejsou shodné názory.

Šéfové evropských hospodářských a obchodních komor v Praze vyzvali k okamžitým opatřením, které pomůžou firmám s vyrovnáním se s rostoucími cenami elektřiny a plynu. Extrémně vysoké ceny energií mohou vést ke snížení výroby, což by mohlo znamenat katastrofální důsledky pro evropskou ekonomiku, její konkurenceschopnost a pracovní trh, uvedl Frieden. Vyjádřil ve střednědobém horizontu potřebu mixu energetických zdrojů, jejich diverzifikaci.

Komory volají podle Friedena po solidaritě a celoevropském řešení, které by zajistilo dostupnou energii pro firmy i zákazníky. Domácnosti a veřejný sektor mají v šetření energiemi značné rezervy, zatímco podniky už v mnoha ohledech vyčerpaly všechny možnosti úspor, upozornil Frieden.

Návrh připravený pro páteční mimořádné jednání ministrů energetiky členských zemí EU představila předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. EK navrhuje zavést cenový strop na plyn dovážený z Ruska. Vedle toho unijní exekutiva počítá i s využitím neočekávaných zisků energetických firem na pomoc ohroženým spotřebitelům či s povinným omezením spotřeby elektřiny v nejvytíženějších hodinách.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) včera při jednání senátního výboru pro hospodářství řekl, že Česko se pokusí otázku možného zastropování cen plynu z Ruska z programu jednání vyjmout. Podle něj jde spíše o politický nástroj, nikoliv o řešení současné energetické krize v Evropě. V pátek chce jednat například o oddělení cen elektřiny a plynu, daňových změnách pro výrobce a distributory energií nebo o emisních povolenkách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (37)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.9.2022 06:44
Zastropování cen je akt zoufalosti , který na podstatě problému neřeší vůbec nic.
Vadný je systém a je nutno provést systémovou opravu. Což by ovšem vedlo k tomu, že bychom museli přiznat, že dosavadní cesta k dekarbonizaci byla zvolena špatně. Ale této sebereflexe nejvyšší bruselská vrstva i národní eurohujeři , nejsou schopni.

V r. 2000 činila globální závislost na fosilní energii 86%.
Po dvaceti letech obrovských výdajů na OZE, úložiště energií a elektromobility , klesla tato závislost na 83%.

Kdo z vás si myslí, že jsme schopni v r. 2050 snížit využívání fosilní energie na 0% ,podle hrdého gryndýlu, ať se přihlásí.
Naši zelení hrdinové si prostě troufli sestrojit kulatý čtverec, což skutečně nejde.

P.S.
Před několika týdny Čína oznámila využití dalších 300 milionů tun nové produkce uhlí pro rok 2022 a Indie dalších 400 milionů tun uhlí do konce roku 2023, pro své energetické potřeby.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 07:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, vadný není systém, vadný je soudruh Vladimir Vladimirovič.
Pokud dodával do Evropy nasmlouvané množství plynu, bylo vše v pořádku. Jak začal loni škrtit, vyvolal nedostatek a tím se to začalo podělávat.
Množství spáleného uhlí v Číně a Indii s naší cenou elektřiny nemá VŮBEC NIC SPOLEČNÉHO, ty okruhy nejsou nijak propojené.

A dotaz zbytečný, na který nejste schopen odpovědět: jak to má teda vypadat správně?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.9.2022 07:56 Reaguje na Pavel Hanzl
kecy v kleci
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.9.2022 08:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Energetický historik, který říká, že rychlá dekarbonizace je fantazie
Los Angeles Times, 5. září 2022

"Nejsem optimista ani pesimista." Jsem vědec,“ říká Václav Smil, který se celý život věnuje studiu historie energetiky.
V. Smil, 79let, strávil celý život studiem historie energie – od dřeva přes uhlí, ropu, plyn a jadernou energii až po větrnou a solární energii – a napsal desítky odborných knih.
Je to velmi uznávaný a často citovaný vědec v akademických kruzích a Bill Gates patří mezi jeho nejslavnější fanoušky.

Nejistota a nepředvídatelnost vždy zůstanou nejzákladnějšími atributy lidské existence.
Při řízení našich energetických záležitostí bychom měli neustále upřednostňovat proveditelné kroky.
Není to otázka víry. Rozhodující je velikost globálního energetického systému, jeho ekonomická a infrastrukturní setrvačnost.
Alternativní, neuhlíkové způsoby výroby jsou známy – ale žádný není dostupný pro okamžité komerční nasazení ve velkém měřítku. Dekarbonizaci této masivní poptávky nelze provést během několika let.
Místo toho pokračujeme a rozšiřujeme své marnotratné způsoby, zatímco se snažíme přijít se zázračnými – a v blízké budoucnosti velmi nepravděpodobnými – řešeními, od provozu na vodík až po řízenou fúzi. Hodně štěstí.


Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 08:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Místo toho pokračujeme a rozšiřujeme své marnotratné způsoby.
To je to vaše bečení, že Evropa díky grýndýlu ztratí konkurenceschopnost a začne chudnout, tj. nebude kupovat pořád více plastových krámů z Číny.
Odpovědět
DB

Darth Bane

10.9.2022 18:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Hunžlingu, jak jste přišel na to, že chudnout rovná se nekupovat plastové krámy z Číny? A druhák, co si představit pod plastovými krámy? Třeba drony, notebooky nebo mobilní telefony?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 08:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste navrhnout vlastní řešení. Tady je taky jen kritika, jak z toho - nic.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.9.2022 08:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle , spěcháte a nevstřebáváte informace.
Ten chlápek je pro dekarbonizaci, stejně jako vy i já , ale říká, že takhle to nejde.
Tím má namysli, že není reálné to revolučně srovnat teď a hned.
Tvrdí :
"Někteří by mohli souhlasit s vašimi závěry a pak by ztratili naději ohledně schopnosti lidstva řešit změnu klimatu jakýmkoliv smysluplným způsobem. Co byste jim řekli?

Staří Římané to dobře věděli: Tam, kde jsou v sázce velké věci, je změna nejlépe dosažena pomalým, ale neúprosným pokrokem.

Evoluce jsou vždy lepší než revoluce a gutta cavat lapidem, non vi sed saepe cadendo. [Kapka vody vyhloubí kámen neustálým padáním.] Měli bychom vytrvat v mnoha malých věcech, které se nakonec sečtou.

Snad vám to postačí takto. Jak jistě oba chápeme je zde rozpor mezi šibeniční lhůtou danou Zprávami IPCC na provedení změny a přírodními a ekonomickými zákony z nichž ,dle V. Smila vyplývá, že toho prostě nejsme tak rychle schopni. A paradoxně ,politický tlak na rychlou změnu postavení společnosti spíše zhoršuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 09:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tady je klíčovým problém čas. Pokud bychom nechali působit kapku cha cha, uvaříme se do 50. let natvrdo.
Šestá zpráva IPCC do definovala zcela jednoznačně, taky tam jasně sdělila, jak se bude vyvíjet klima ve třech případech chování lidstva. My jedeme neomylně v tom nejhorším.
Ale nepleťte si Evropu a svět.
Evropa dělá stále "proveditelné kroky" a dost jich taky už provedla, ale nestačí to.
V grýndýlu je jen popsáno, jaké kroky by bylo potřeba udělat, aby se ta katastrofa oddálila.
A to je klíč, oddálení znamená pro nás záchranu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.9.2022 11:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Evropa dělá "lehce proveditelné kroky", které budou brzy vyčerpány a pak to bude stagnovat a jen se budou obnovovat dosluhující OZE. Vy však s chválou takového přístupu založeném na planých slibech a fantazmagoriích nepřestanete. Grýnýl nic neoddálí, je to jen klimatické divadlo za strašně moc peněz a další obrovská ztráta šíleně drahocenného času.

Bezprecedentně náročný úkol globální dekarbonizace je třeba předat globálně fungujícím tržním nástrojům, které budou s jasným výhledem šroub pro dekarbonizaci postupně utahovat a ze kterého se nedá vykroutit. To je evidentně nutná a pravděpodobně i postačující podmínka pro úspěch v globální dekarbonizaci. Jen tak se do globální dekarbonizace dostanou privátní peníze, které jsou obecně využívány mnohem nefektivněji než veřejné. Politici mají v podstatě jen zájem pod rouškou "ochrany klimatu" cpát veřejné peníze do nastavených kapes "zelených" firem s tím, že z toho taktéž profitují. Kdo by to tak nedělal, že?

Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.9.2022 11:17 Reaguje na Jiří Svoboda
1+ !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 12:56 Reaguje na Jiří Svoboda
Samozřejmě jak dycky. To celosvětové řešení je podle vás ta nesmyslná uhlíková daň, na kterou se 3/4 zemí totálně vymastí. Uvažuje se s ní jen v Evropě, ale je to složité jak žebř, místo toho fungují emisní povolenky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 12:59 Reaguje na Jiří Svoboda
Nic vyčerpaného není, pořád OZE dělají jen 35% evropské energie. Ty vaše "klimatická divadla", zatím vysušily jihoevropské řeky, zničily třetinu našich lesů, ničí Kalifornii i Čínu.
Odpovědět
DB

Darth Bane

8.9.2022 16:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč tady takhle smrdutě lžete, prolhaný Hanzle? OZE se v EU podílí na energetických tocích do 10 procent, a to i když se započítá hydroenergie a biomasa.
Odpovědět
DB

Darth Bane

8.9.2022 16:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy tím grýndýlem tlučete okolo sebe jako Ajatolláh Koránem.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.9.2022 07:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 09:10
Celou dobu vývoje naší civilizace bylo dominantní náboženství.
Každý člověk, především panovníci, si stále kladli otázku, jestli je jejich konání v souladu s vůlí Boží.
Výsledek nebyl vždy ideální, ale celkové vyznění je jednoznačně kladné.
A právě dnes by byla asi jediná možnost se vykroutit s té klimatické tragédie tahle víra - Gaia.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.9.2022 11:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, takže váš mdlý rozum transformoval k víře.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.9.2022 11:47 Reaguje na Jiří Svoboda
K víře těžko, zato k těžké ideologii.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 13:03 Reaguje na Jaroslav Studnička
Studničky vy trubo, i do ideologíí se vám zachtělo?? A co kachňál, furt nic?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.9.2022 13:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Nechápete psaný text politruku Hanzle?

S kachňálem jste tu několikrát totálně vybouchnul, to chcete připomínat? To už je nějaká vaše úchylka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 13:29 Reaguje na Jaroslav Studnička
Když vidím zrovna vás, jak řešíte náboženství versus ideologii, tak mi to prostě nedalo.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.9.2022 13:33 Reaguje na Pavel Hanzl
To nebylo žádné řešení, ale holý fakt.
Stačí číst vaše nekonečné ideologické příspěvky, které s vírou nemají zcela nic společného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 14:10 Reaguje na Jaroslav Studnička
To vy ovšem nepoznáte.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.9.2022 14:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Vztekat se můžete jak chcete.

Realitu jsem popsal zcela jednoznačně.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

8.9.2022 12:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Víra-náboženství (jediná možná pravda) zabrzdilo vývoj evropské společnosti o několik staletí, ale dnešní progresivisté nato zapoměli a tak se to zřejmě bude opakovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 13:02 Reaguje na Milan Dostál
Přesně naopak, právě náboženství je naprosto nutný základ každé civilizace. Důkazem je, že NIKDY ŽÁDNÁ civilizace nebyla ateistická. Zato ideologie nacismu a komunismu ateistické byly a jak dopadly.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

8.9.2022 14:20 Reaguje na Pavel Hanzl
1.Náboženství vždy sloužilo k snadnějšímu ovládání lidí (zbožštění panovníka, nebou vládce z vůle boží). 2.Pouze jedno náboženství nahradilo jiné. Dnes Green deal.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 14:24 Reaguje na Milan Dostál
Náboženství je základem každé civilizace, samozřejmě bandu opic je potřeba nějak ovládat a donutit je, aby dělaly něco rozumnějšího, než se mlátit klacky po hlavách.
Grýndýl je jen příručka na udržení života na planetě, nic víc. Hlupáci tomu nevěří, rozumní ano, ale nikdo nic pořádného nedělá. A kdo dělá, na toho hloupí ropáci plivou.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.9.2022 13:22
Ruský prezident Vladimir Putin na středečním Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku hrozil úplným zastavením dodávek plynu, pokud nebudou plně dodržovány podmínky kontraktu. Reagoval tak na možnost zastropování cen ruského plynu.
----------------

A je vymalováno.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 13:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je vymalováno dávno. VŠICHNI normální lidi už dávno ví, že plyn do Evropy na podzim zavře a nejlépe i ropu.
A zkuste vymudrova PROČ?
A) kvůli grýndýlu
B) kvůli totálně nemožné Lyenové
C) kvůli tomu, že česká vláda nic nedělá
D) kvůli tomu že Vinkler pořád netuší, která bije
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.9.2022 13:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Za normální lidi považujete, jak jsem seznal, zejména sebe.

Upusťte páru a vzpomeňte si, že EU uvalila na RF embargo na fosilní paliva jako odpověď za ruskou agresi na UA.

Rusko fosilní paliva nabízí za levnou cenu, ale EU je odmítá.
Tak ze sebe nedělejte blba na diskuzním fóru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 14:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Máte to blbý.
EU žádná embarga na zemní plyn neuvalila a na ropu má začít platit až v prosinci. OHí skončilo před měsícem, ale to je drobnost.
Vy ale zkuste vymudrovat, proč Putin vyškrtil Evropu na plynu už loni, dávno před válkou a sankcemi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 14:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
Muhehehhe co proboha nabízí za jakou levnou cenu? Leda tak Číně, ale Evropu vyškrtil tak, že spolíhá, že řachne.
Že zrůda a neskutečný plácalista něco plácá do médií, je úplně fuk.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.9.2022 17:41
Je to marné, je to marné, je to marné...
Počkáme do pátku a pak dostanete první signální.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2022 07:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je pátek ráno a Putin nepustil ani kubík (nějak nečekaně nikdo žádné sankce nezrušil). Přitom cena plynu jde dolů.
Jak je to možné? Spustili ten holadský terminál (který jsem tu avizoval dávno) a Evropa má blízko k jednotnému postupu v řešení cen energií.
Tohle je Putinova noční můra, protože i o ví, že jednotnou Evropu dostat nemůže. Teď má už jen poslední trumf a to jsou ty páté kolony svých vohnoutů, jenže ti taky nedělají nic moc.
U nás sice udělali megademonstranci, ale požadavky měli natolik debilní, že se jim všichni vysmáli.
Odboráře za měsíc chci vidět, ulízaný trapák Středula taky není žádný lumen, asi to bude fiasko.
Vidím to optimisticky, i když čert nikdy nespí.
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

13.4.2023 06:21
Mě fascinovalo, kolik času měl stát na to, než přišli s nějakým řešením. Člověk si prostě musí umět poradit sám a ne čekat na to, co ti ze shora vymyslí. My bydlíme na vesnici a snažíme se být co nejvíc samostatní. V dnešní době jsem ještě víc ráda za to, že topíme dřevem v akumulačních kamnech z https://www.flamen.cz/product-brands/norsk-kleber/ , díky kterým nás topení stojí nula nula nic a máme tu pořád příjemné teplo. Žádné snižování teploty doma nebude :-D .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist