https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-schvalili-posileni-ochrany-kriticke-infrastruktury-v-eu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci schválili posílení ochrany kritické infrastruktury v EU

23.11.2022 00:58 | ŠTRASBURK (ČTK)
Europoslanci podpořili větší ochranu kritické infrastruktury v Evropské unii. Nově schválená unijní pravidla se mají týkat například zásobování potravinami a vodou.
Europoslanci podpořili větší ochranu kritické infrastruktury v Evropské unii. Nově schválená unijní pravidla se mají týkat například zásobování potravinami a vodou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Europoslanci podpořili větší ochranu kritické infrastruktury v Evropské unii. Nově schválená unijní pravidla se mají týkat například zásobování potravinami a vodou, kybernetické infrastruktury či finančního sektoru. Cílem směrnice je předejít roztříštěnosti národních pravidel a zajistit lepší koordinaci mezi státy. Eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová vyzvala členské státy, aby začaly ihned pracovat na větší ochraně zásadní infrastruktury pro fungování společnosti.
reklama

 

Legislativní proces začal před dvěma roky, nová pravidla ale získala na aktuálnosti po ruském útoku na Ukrajinu. "Od té doby Evropská unie čelí bezprecedentnímu růstu sabotážních operací na kritickou infrastrukturu, na energetiku a dopravu," řekl slovenský europoslanec Milan Šimečka. Podle něj unijní směrnice umožní poskytnout "efektivní odpověď na přírodní katastrofy i útoky".

Eurokomisařka Johanssonová zmínila v rozpravě činy sabotáže, které se staly v poslední době. Zmínila například výbuchy, které vyřadily z provozu plynovod Nord Stream, či porušení komunikačních kabelů, které způsobilo problémy na německé železnici. "Vzkaz je jasný - víme, kde jste zranitelní," řekla Johanssonová, která dala tyto činy do souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině. Členské státy budou mít dva roky, aby upravily svou národní legislativu podle nové směrnice. Johanssonová je vyzvala, aby začaly hned pracovat na zajištění své infrastruktury.

Nová pravidla se budou týkat 11 oblastí, například energetiky, finančního sektoru, zásobování potravinami a vodou, zdravotnictví či kybernetické infrastruktury. Předchozí směrnice se týkala jen dopravy a energetiky. Nová legislativa má zlepšit komunikaci a koordinaci mezi členskými státy či harmonizovat některá pravidla v ochraně infrastruktury a prevenci útoků. Členské státy budou muset také vypracovat národní strategie na posílení odolnosti kritické infrastruktury vůči útokům. Dalším cílem je podle Šimečky předejít roztříštěnosti pravidel na úrovni jednotlivých členských států.

Aby nová směrnice vstoupila v platnost, musí s ní ještě vyjádřit souhlas Rada Evropské unie.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

23.11.2022 18:09
Dobrý fór. EU si nechá s klidem vyhodit před zimou do vzduchu klíčový plynovod a pak něco povídá o ochraně kritické infrastruktury. Normální stát by okamžitě zajistil své okolí tak, aby tam něco takového nebylo možné. A samozřejmě by zajistil náhradu poškozené infrastruktury.
Takto ze sebe EU dělá onuci, s kterou si kdekdo dělá, co se mu zachce. Ale ono to možná odpovídá vlivu, který současná EU má.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.12.2022 16:23 Reaguje na Richard Vacek
Proboha jaký cha cha "klíčový" plynovod?? Od léta tím nešel ani kubík, Putin do něho krvavý plyn nechtěl tlačit a Evropa ho už ani nechce kupovat.Jak si chcete proboha muheheheh "zajistit své okolí"??? To ke každé trúbě a drátu postavíte cajta s kvérem??
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist