https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropa-vypousti-vice-nebezpecnych-sklenikovych-plynu-nez-vykazuji-statistiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropa vypouští více nebezpečných skleníkových plynů, než vykazují statistiky

15.9.2011 00:09 | PRAHA/BRUDEL (Ecomonitor)
Fluorované plyny se kromě chladicích zařízeních a klimatizacích používají také při výrobě teflonu.
Fluorované plyny se kromě chladicích zařízeních a klimatizacích používají také při výrobě teflonu.
Evropské chemičky prý vypouštějí do atmosféry více fluorovaných uhlovodíků (F-plynů), než uvádí. Tvrdí to zpráva Švédské federální laboratoře pro testování a vývoj materiálů (EMPA), kterou cituje server EurActiv. Podle studie zveřejněné v časopise Geophysical Research Letters prý Evropa do ovzduší vypouští o 60 až 140 % více skleníkového plynu HFC-23, než říkají oficiální čísla.
 

Fluorované plyny se používají v chladicích zařízeních či klimatizacích, nezbytné jsou také při výrobě polymerových hmot, jako třeba teflonu. Potenciál globálního oteplování (GWP), který určuje příspěvek toho kterého plynu ke skleníkovému efektu, je u HFC-23 asi 14 800x větší než u CO2. Navíc má HFC-23 mimořádně dlouhou životnost v atmosféře, odhadem asi 270 let.

Například Itálie prý vypouští desetkrát až dvacetkrát více HFC-23, než kolik uvádí statistiky. Více než dvojnásobek vypouští také podniky v Nizozemí a Velké Británii. Chemičky v Německu a Francii jsou podle EMPA poctivé, emise prý odpovídají statistikám. Clare Perryová zastupující nevládní organizaci Enviromental Investigations Agency řekla, že výsledky testování považuje za skandální.

V současnosti neexistuje žádná právní úprava omezující emise plynu HFC-23. Ale země zapojené do Kjótského protokolu musí shromažďovat údaje o emisích a informovat o nich OSN. Státy přitom mají k dispozici jen informace od výrobců chemikálií.

Data použití ve studii pocházejí z výzkumné stanice Jungfrauloch ve švýcarských Alpách. Vědci použili speciální měřič proudění prachových částic Medusa, který vyhodnocuje informace až o padesáti druzích derivátů uhlovodíků a je schopen určit jejich původce. Ty se ale určují poměrně snadno, HFC-23 vzniká pouze při výrobě chladicího plynu HFC-22.

Například v Itálii tak za překročení národních statistik může jediná firma - Solvay Solexis nedaleko Milána. Firma podle mluvčího Erika de Leyeho uznává, že jde o jimi vyrobený plyn. Obtížně se ale prý posuzuje, zda emise HFC-23 pronikly do atmosféry.

Podle článku „Europe emits huge unreported F-gas cloud: Report“ zveřejněného na serveru EurActiv.com dne 26. srpna 2011.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist