https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-predstavi-navrhy-na-podporu-zelene-ekonomiky-a-sobestacnosti-eu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU má produkovat více surovin klíčových pro zelené technologie, navrhla Evropská komise Aktualizováno

16.3.2023 19:20 | BRUSEL (ČTK)
Vlajky EU před sídlem Evropské komise v Bruselu
Vlajky EU před sídlem Evropské komise v Bruselu
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Evropská unie by měla na svém území do konce desetiletí vyrábět nejméně 40 procent technologií klíčových k produkci obnovitelné energie. Plánuje také začít těžit, zpracovávat a recyklovat více strategických surovin, aby omezila svou závislost na Číně a dalších mimoevropských dodavatelích. Počítají s tím dnes zveřejněné návrhy Evropské komise (EK), které mají zajistit větší soběstačnost EU a posílit její konkurenceschopnost v reakci na masivní zelené subvence USA. Aby návrhy vstoupily v platnost, musí je schválit členské státy a Evropský parlament. Někteří politici i zástupci průmyslu dali najevo, že jsou podle nich plány komise málo konkrétní.
reklama

 

Návrh pravidel určených k podpoře čistého průmyslu (Net Zero Industry Act) stanovuje seznam technologií, jejichž domácí produkci hodlá EU usnadnit s cílem, aby do roku 2030 dosahovala 40 procent celkového využívaného množství. Jsou mezi nimi solární panely, tepelná čerpadla, větrné turbíny či obnovitelný vodík. Unie by měla u těchto projektů usnadnit schvalovací procesy, aby se staly atraktivnějšími pro investory. Vybrané strategické projekty mají získat výhodu v podobě zkrácených povolovacích lhůt.

Podle místopředsedkyně EK Věry Jourové se nová pravidla nijak nedotknou toho, že si jednotlivé členské státy mohou stanovit svůj energetický mix, a umožňují podporu jaderné energie. "Budeme rozvíjet čisté nízkouhlíkové technologie, včetně moderních jaderných technologií," uvedla k návrhu Jourová. Na výrobu energie z jádra se orientuje například Francie nebo Česko.

Související norma o kritických surovinách (Critical Raw Materials Act) počítá s rozšířením produkce lithia, kobaltu, titanu a dalších materiálů využívaných v zelených či digitálních technologiích. Komise navrhuje, aby EU produkovala desetinu, zpracovávala 40 procent a recyklovala 15 procent své každoroční spotřeby strategických materiálů. K tomu má pomoci usnadnění administrativních procesů. Povolování strategických těžebních projektů by mělo podle návrhu trvat nejdéle dva roky, u zpracování a recyklace významných surovin to má být nejvýše rok.

"Chceme být lídry v produkci zelených technologií budoucnosti. K tomu potřebujeme kritické suroviny, po nichž v příštích letech poroste poptávka," řekl dnes místopředseda EK Valdis Dombrovskis. Komise očekává, že poptávka po lithiu, které je klíčové při výrobě autobaterií, vzroste do konce desetiletí dvanáctkrát. Kovů ze vzácných zemin využívaných pro větrné elektrárny bude ve stejném časovém období potřeba až šestkrát více než dnes. Podle Dombrovskise je EU v dovozu řady z nich závislá pouze na jediném dodavateli, což není žádoucí.

Největším vývozcem kritických surovin do Evropy je Čína, která dodává například okolo 90 procent vzácných zemin i většinu spotřeby některých dalších kovů. Komise navrhuje, aby z jediné mimoevropské země mohlo pocházet nejvýše 65 procent dodávek konkrétního materiálu.

O návrzích budou v příštích měsících vyjednávat členské státy a europoslanci. Ti v prvních reakcích plán komise většinou na obecné rovině uvítali, někteří však hovořili o nedostatku konkrétních cest k podpoře evropské výroby. "Pokud budeme těžit v Evropě suroviny, musí to být za přísných sociálních a ekologických podmínek," upozornil na obavy z urychlování povolení k těžbě místopředseda druhé nejpočetnější europarlamentní frakce socialistů Mohammed Chahim.

Zástupci průmyslových podniků většinou hovoří o krocích pozitivním směrem, někteří však dávají najevo, že zcela nesplňují jejich očekávání. Například organizace WIndEurope uvedla, že návrhy obsahují málo podrobností o případné finanční podpoře investic do výroby obnovitelných technologií.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (46)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.3.2023 11:32
Jé , tak to si pamatuji za bolševika. Pětileté plány vždy zaměřené na další rozvoj socialistické společnosti, které nás měly katapultovat na vrchol rozvoje homo sapiens před prohnilým Západem.

Jejich problémem vždy bylo, že pomíjely principy tržního hospodářství a silně regulovaly veškerý život v zemi.
Jak vidno historie se opakuje , normy už nepíší bolševici , ale bruselští ekomagoři reprezentovaní Evropskou komisí. Tedy nikým nevoleným orgánem s nulovou odpovědností za dosažené výsledky.

Kdo uteče, ten vyhraje !
Odpovědět

Viktor Šedivý

16.3.2023 20:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
No, nemyslel jsem si před třiceti lety, že to zažiju znovu ...

Blbý je, že i ti komouši své plány přece jen stavěli na trochu solidnějších základech. To na straně jedné. Na straně druhé měli mnohem méně prostředků na kontrolu a ovládání občanů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2023 22:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Á jé, zase zlevnili naftu, oni to vám dělají snad napotvoru!! Už jsme měli být v rozvalu, Unie rozpadlá a tvrdé boje mezi Evropskýmni státy o kubík plynu, nebo barel ropy!!
Dobře, teď se nepodařilo. Ale zkuste dát další termín, EU vede ekonomiku totálně do dupy a euro 7 a zákaz dýzlů ji pohřbí. Teď už totálně, makáte na tom. Zkuste dát termín......já vím, už to dávno nastalo, ale reálně ... termín...
https://www.garaz.cz/clanek/novinky-nafty-je-na-svete-vic-nez-dost-jeji-cena-klesla-na-nejnizsi-hodnotu-za-13-mesicu-21009941#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=autoweb.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest217_krokovy_redesign_feedu_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

16.3.2023 12:58
Zjevně se nám tu stále více rozevírají nůžky - mezi přáními a realitou.

Lék: zavřít oči, ucpat uši a ještě více rozevřít nůžky.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.3.2023 15:46
Abraka-dabra a máme vlastní kritické suroviny pro zelenou transformaci. Hlavně bych se nesnažil EK vysvětlit, proč je téměř vše z Číny. A kdo za to může, že v EU se nevyplatí téměř nic vyrábět.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

16.3.2023 16:49 Reaguje na Richard Vacek
Možná bychom mohli EK přejmenovat na Evropský institut pro řešení neřešitelných úloh.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2023 22:09 Reaguje na Richard Vacek
Jistě, nevyplatí. Bo Evropani mají x násobní platy a všechny blbé a špinavé výroby dělat prostě nebudou. Taky proč? Když si všecho můžou koupit z Číny za pár šupek? Evropan bude prodávat hi-tech, know - how, práci hlavy a inovací a ať hlupáci hážou lopatou, to pro mě není.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.3.2023 06:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Však se na ty platy můžete podívat.
Ročně průměr v Číně 106837 CNY * kurz 3.28 Kč/CNY = 350 tis. Kč/rok = 29 tic. Kč/měsíc
U nás to je 43 tis. Kč/měsíc
V Bulharsku 24 tis. Kč/měsíc
https://tradingeconomics.com/china/wages
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.3.2023 09:35 Reaguje na Richard Vacek
jednak komunisti lžou a jednak se do statistiky většina pracujících vůbec nedostane.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.3.2023 10:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Doporučuji podívat se jak jsou na tom čínští komunisté ve srovnání se světem - třeba s USA v klíčových oblastech. A daný souhrn není dílem čínských komunistů, kteří lžou, ale jedná se o práci australských odborníků, kteří sledovali řadu parametrů.
Pokud se chcete nasmát, tak si tam dejte, jak si vedou státy EU:
https://techtracker.aspi.org.au/tech/all/?c1=us&c2=cn
Odpovědět
sv

sv

17.3.2023 11:35 Reaguje na Richard Vacek
Fakt jsem se nasmál, a to tomu co místní čínomilové a volksrusáci jsou sto brát vážně a by podpořili svoje dojmy. Doporučuji se podívat z čeho jsou ta srovnání vyrobená. Projekt, který začal předloni třeba srovnává počty postgraduálních studentů, počty citací a podobná hausnumera - průměr, z průměrů, z průměrů. O úrovni reálných technologií v daných zemích tam není ani ň. Nemluvě samozřejmě o tom, že na téma "čínských komunistů" se tam rovněž nic nedozvíme. Když už tak o čínských vědcích a studentech. Téma čínských komoušů by muselo být rozebráno jinde. Třeba v tabulce srovnávající úroveň korupce, útěku zahraničních investorů, perzekuce vlastních podnikatelů, neschopnosti poradit si s epidemií, fyzické likvidace menšin a obecně totalitarismu.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.3.2023 12:02 Reaguje na sv
Doporučuji nezůstávat u jediného zdroje informací, ale rozšířit si obzor. Člověk tak získá objektivnější pohled na svět.
Odpovědět
sv

sv

17.3.2023 14:34 Reaguje na Richard Vacek
Tak proč se svou radou neřídíš, vacku? Na druhou stranu oceňuji, že se nadále neztrapňuješ šířením dojmu, že počet studentů (notabene v zemi která má více než miliardu obyvatel) cokoliv vypovídá o úrovni technologie a výzkumu v dané zemi.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.3.2023 17:26 Reaguje na sv
Možná těm datům v odkazu nerozumíte. Tam jsou nejen počty odborníků, ale hlavně počty publikací a počty publikací v top 10%. A školy/instituce, které jsou v daném oboru nejlepší. Čína není nejlepší ve všech klíčových oblastech, ale snad už ve 3/4 zaujímá první místo. Dnes. Máte tam naznačen i vývoj a ten ukazuje, že snad brzy bude Čína číslem jedna ve všech klíčových oblastech.
Odpovědět
sv

sv

17.3.2023 18:34 Reaguje na Richard Vacek
ALe rozumím, vacku ... rozumím tomu, že díky ideologickému výplachu z dob bolševismu, který u tebe přetrvává, chceš vidět technologie tam, kde jsou jen popsané papíry a počty studentů. Evidentně ti nedochází další statistický jev, tedy to, že stát s miliardou obyvatel bude mít víc studentů než stát se sto miliony občanů jaksi s principu. O "naznačování vývoje" by jistě mohli vyprávět investoři do různých bublin, například ti, kteří nainvestovali do čínského nemovitostního trhu a teď žerou hlínu.
Odpovědět
sv

sv

17.3.2023 11:39 Reaguje na Richard Vacek
Víš co je na průměru kouzelného, vacku? To, že smotá dohromady příjem miliardářského člena ksč, který se napakoval na otrocké práci, a příjem toho otroka, který na toho komoušského čínského miliardáře v lágru pro Ujguru v západní Číně robotuje za 0 Kč/měsíc.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.3.2023 17:28 Reaguje na sv
Máte pravdu, že do průměru se počítá jak příjem těch, kteří pracují za minimální mzdu, tak třeba našich poslanců, kteří jsou díky své pracovitosti ohodnoceni násobně lépe. Ale to je už vlastností průměru, který ukazuje, že v průměru si Číňan vydělá více, než Bulhar.
Odpovědět
sv

sv

17.3.2023 18:23 Reaguje na Richard Vacek
Tak, tak, čínský komunistický miliardář si na ujgurských otrocích vydělá víc než bulharský miliardář na exportu munice na Ukrajinu. O raketově rostoucím počtu čínských miliardářů (prakticky kopírující členství v ksč) nemluvě. Jinými slovy, evidentě vacku nechápeš co to jsou enormní příjmové rozdíly a to jak průměr takové rozdíly dokáže pěkně zamaskovat.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

19.3.2023 18:49 Reaguje na Richard Vacek
Platy ústavních činitelů se do průměru NEZAPOČÍTAVAJÍ. A i kdyby, tak toho s tím moc nesvedou.
Odpovědět

Viktor Šedivý

17.3.2023 09:50 Reaguje na Pavel Hanzl
A to hi-tech a know-how se vyrábí pomocí bruselských směrnic?

Podívejte se, kde jsou nejlepší vysoké školy, kde je nejvíc patentů, ...

Už dávno může Evropa vyvážet leda howno, svět je jinde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.3.2023 10:23 Reaguje na Viktor Šedivý
Důležité je, že za to houno dostává ty stamiliardy? bilióny? eur, což je asi její roční vývoz.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

18.3.2023 20:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Nechci Vám kopat do báboviček, ale čínští inženýři jsou na tom stejně, jako EU, a to i kurzovým přepočtem. Kupní silou jsou samozřejmě výše. Pravda, Evropská nekvalifikovaná spodina, sociálníci a komunálníci mají násobky těch čínských. Na nich ale rozvoj ekonomiky nestojí.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

19.3.2023 18:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Jwké Hi-tech Evropa vyváží, a jinde ve světě se nevyrábí? Poprosil bych konkrétně, ne svazácké zvratky.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.3.2023 17:52
Tak to je hezká pohádka. Surovinová základna téměř nulová(vytěžená) a
k tomu drahé energie a drahá pracovní síla ke zpracování. Přesně podle
údernického hesla, že s ideovým nadšením rozdojíme i kozla. Když k tomu
přidám odpor ochranářů a místních k zahájení jakékoliv těžby surovin
a jejich zpracoven, tak to vidím na první cenu za POHÁDKU ROKU!
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

17.3.2023 08:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Evropa suroviny má, jen je netěží. Doufám, že naše vláda, protože strategické suroviny máme na našem území, z toho pro nás vytříská, co půjde. Ne, že naše suroviny nechá vytěžit a odvézt nějakou nadnárodní firmou se sídlem v daňovém ráji a my budeme řešit jen ekologické škody.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

17.3.2023 08:59 Reaguje na Marcela Jezberová
Jen nechme ty suroviny v zemi a dokud jsou levné, dovážejme je.
Odpovědět

Viktor Šedivý

16.3.2023 20:38
"Pokud budeme těžit v Evropě suroviny, musí to být za přísných sociálních a ekologických podmínek,"

takže jedinou těžitelnou surovinou budou bruselské kydy a hraběcí rady.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2023 22:11 Reaguje na Viktor Šedivý
Zajímavé je, že za ty bruselské kydy musí někdo dobře zaplatit, bo vám chodí důchod každý měsíc.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.3.2023 23:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Říká se tomu prožírání budoucnosti. Spotřebovává se to, co předchozí generace vytvořily. A fungovat to bude tak dlouho, dokud nám bude někdo ochoten půjčit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.3.2023 09:36 Reaguje na Richard Vacek
A kdo nám půjčuje dnes, když žádný stát ty dluhy splatit ani nemůže?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.3.2023 18:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Třeba i vy - stát vám vysokou inflací vytáhne vaše peníze z kapsy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.3.2023 18:19 Reaguje na Richard Vacek
Na to jsem se neptal. Kdo státu půjčuje, tj. kdo kupuje státní obligace.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

18.3.2023 20:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Třeba banky, kde mají lidé úspory. Až se z dluhopisů stanou bezcenné papírky, tak banka zkrachuje.
Odpovědět
VN

Vilém N

17.3.2023 08:46
Budeme uhlíkově neutrální, i kdybysme si měli zničit přírodu v celé Evropě.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

17.3.2023 08:54 Reaguje na Vilém N
Aspoň to bude spravedlivé. Donedávna chtěla být EU uhlíkově neutrální a ničit tím přírodu v Asii a Jižní Americe. Když budeme uhlíkově neutrální na vlastní triko, možná se najde nějaká rozumná a skutečně udržitelná cesta.
Odpovědět
va

vaber

17.3.2023 09:22
takové prohlášení komise, vypadá jako by měli opravdu strach ,že EU ujíždí vlak a snaží se to administrativně dohnat a tak nám možná nařídí těžbu lithia
paní Jourová řekla ,že Česko se orientuje na výrobu el energie z jádra , nějak si to popletla ,orientovalo, nyní se nedělá nic,
no dělá se něco, ten SMR nás zachrání,to je asi ta orientace,
myslím ,že Dukovany se stavěly někdy v polovině 80tých let a Temelín se začal stavět někdy ke konci 80tých let , to už je přes 30let a zásluha minulého režimu, od té doby se mnoho našich firem ,co měly zkušenosti s výrobou zařízení pro JE, přeorientovalo nebo zaniklo, tak kdo se vlastě v Česku dnes orientuje na jádro, Jourová?
neví co říká ,ale je svkělá v hlásání modních termínů a vět, ale co jiného můžeme čekat od EK, když její místopředsedkyně je kapacita kalibru, p. Jourová
Odpovědět
sv

sv

17.3.2023 14:39 Reaguje na vaber
"Nic" Česko nedělalo od roku 2014 do posledních sněmovních voleb, vaberku. NEbo lépe řečeno, tehdejší diletantský a zlodějský ministr financí a následně předseda vlády dělal VŠE proto, aby se zde žádná nová jaderný blok nepostavil. To naštěstí skončilo.
Odpovědět
va

vaber

17.3.2023 18:48 Reaguje na sv
jsi zmatený, jak vždy
proč Česko nezačalo před rokem 2014, asi nepamatuješ ty diskuse o tom ,že další blok není třeba stavět, protože el energie bude dost, vše nahradí plyn a elektrárny budou na paroplynový cyklus,
Odpovědět
sv

sv

19.3.2023 00:45 Reaguje na vaber
Jsme zmatený z toho, že si nepamatuješ, vaberku, že tohle jsme slyšeli od tvého guru zločince bureše, když zařízl tendr na nový blok v Temelíně, který ČEZ rozjel zásluhou ODS a Nečase.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.3.2023 19:57 Reaguje na vaber
Nezačalo se jen proto, že loupeživý estébák zrušil už dobře rozjetý tendr na dostavbu Temelína.
Fakt ale je, že tam byly tehdy silné tlaky (hlavně z Hradu), aby se to dalo Rosatomu. Což by byla ještě větší katastrofa, než že se to zrušilo.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

18.3.2023 20:09 Reaguje na vaber
Dukovany se začaly stavět tuším v roce 1974, v polovině 80. let už běžely.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.3.2023 09:51
EU prostě kráčí do p...e ! Je to sice vulgární, ale krátké a výstižné.
V životě by mě nenapadlo, že během 16 let od vstupu ČR do EU , budou v Evropě vládnout ekofašisti a zelení fanatici. Mezi námi , tyto dvě sorty lidí nemají se skutečnou ochranou životního prostředí zbla společného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.3.2023 10:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je zvláštní, to jste tvrdil loni celý rok a radoval jste se, že je to už na spadnutí, bo se bez ruského plynu neobejdeme.
tak kdymáte naplánovaný druhý pokus?
Zatím se Evropa dobře zmotává z krize a jde slušně nahoru.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.3.2023 12:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Vtipálku, počtěte si :
Společnost ČEPS státu i veřejnosti představila energetický scénář země.
Pes baskervilský je proti tomu nudné čtení !

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-do-prace-v-nedeli-ctvrtek-volno-nedostatek-elektriny-muze-prepsat-tyden-227859#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest217_krokovy_redesign_feedu_varDD&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.3.2023 18:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nebavíme se o ropáckém čecháčkistánu, ale o EU. A ta buduje energetické zdroje velmi svižně, na rozdíl od nás.
Odpovědět
Homo Destruktor

Homo Destruktor

17.3.2023 10:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tihlety politici a komisaři maj skvělou práci, když zavřou hubu, maj uklizený cajky.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist