https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-schvalila-podminky-pro-oznaceni-jadra-a-plynu-za-zelene-investice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise schválila podmínky pro označení jádra a plynu za zelené investice

2.2.2022 14:15 | BRUSEL (ČTK)
Konečná podoba taxonomie se proti původnímu návrhu z přelomu roku dočkala několika změn. Komise například odstranila dílčí termíny pro přechod k čistému plynu a ponechala jen konečný rok 2035,.
Konečná podoba taxonomie se proti původnímu návrhu z přelomu roku dočkala několika změn. Komise například odstranila dílčí termíny pro přechod k čistému plynu a ponechala jen konečný rok 2035,.
Evropská komise schválila dočasné zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie, na něž mají členské země Evropské unie zásadně odlišné názory. Komise v takzvané taxonomii vyšla vstříc zemím jako Francie, Polsko či Česko, které chtějí na jádro a plyn sázet při odstavování elektráren či tepláren využívajících uhlí nebo ropu. Pravidla, jejichž cílem je přesvědčit soukromé investory k podpoře zmíněných zdrojů v příštích dvou desítkách let, kritizuje skupina dalších států a Rakousko komisi hrozí žalobou.
 

Konečná podoba taxonomie se proti původnímu návrhu z přelomu roku dočkala několika změn. Komise například odstranila dílčí termíny pro přechod k čistému plynu a ponechala jen konečný rok 2035, kdy budou muset zelenými investicemi podpořené podniky využívat pouze nízkoemisní plyny. Už v současnosti se však budou muset vejít do maximálních povolených hodnot produkce oxidu uhličitého. U jádra se zásadní podmínky nezměnily, státy tedy budou muset mimo jiné mít hlubinná úložiště vyhořelého paliva od roku 2050. Zelený status budou mít pouze ty nové jaderné bloky, které získají stavební povolení do roku 2045. Každé tři roky přitom bude moci komise na základě nových vědeckých poznatků pravidla přehodnotit a navrhnout změnu podmínek.

"Posílení soukromých investic v přechodu k čistým energiím je klíčem pro dosažení našich klimatických cílů. Proto přicházíme se striktními pravidly, která pomohou získat finance pro podporu tohoto přechodu od zdrojů jako je uhlí způsobujících větší škody," řekla dnes eurokomisařka pro finanční služby Mairead McGuinnessová, podle níž se v EU zhruba 15 procent energie stále vyrábí z uhlí, což chce Brusel co nejrychleji změnit.

Komise zdůrazňuje, že pravidla mají být pouze návodem pro investory, kteří budou chtít své peníze vložit do udržitelných projektů. Nijak však nijak neomezují členské státy v tom, jaký energetický mix si zvolí, mají pouze urychlit přechod k nízkouhlíkovému hospodářství a dosažení klimatické neutrality do poloviny století.

"Taxonomie přinese předvídatelnost pro trh a v dlouhodobějším měřítku také levnější energii vyrobenou v Evropě. A tak pomůže nezávislosti Evropy na geopolitické mocenské hře," uvedla místopředsedkyně komise Věra Jourová s odkazem na současnou energetickou závislost řady unijních zemí na Rusku. Výsledná podoba pravidel je podle ní "zdravý evropský kompromis a dobrá dohoda pro Česko".

Státy a Evropský parlament přenesly na komisi mandát ke schválení taxonomie, proto do její podoby po dnešku již nemohou zasahovat. Mají ale možnost ji odmítnout jako celek. Muselo by se však pro to nejdéle do půl roku vyslovit alespoň 20 z 27 členských zemí či většina europoslanců. To je podle dosavadních vyjádření politiků nepravděpodobné, ačkoli evropští zákonodárci z řad zelených již začali pro zamítnutí pravidel hledat spojence. Stejně jako další kritici poukazují na fakt, že jádro ani plyn podle nich nejsou udržitelnými zdroji.

"Stále je šance to zastavit," prohlásil německý zelený europoslanec Michael Bloss, k jehož frakci se dnes s kritikou konečné podoby návrhu přidala druhá početně nejsilnější skupina socialistů. Naopak nejsilnější lidovci taxonomii ocenili a nehodlají hlasovat proti ní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.2.2022 14:24
Zase paskvil, stejné jakoby pravidla libovolné hry byla prohlášena za nestálá, podle toho jak se rozhodčímu (EK) budou v budoucnu líbit dresy sportovců.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2022 15:52 Reaguje na Miroslav Vinkler

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
kk

karel krasensky

2.2.2022 14:53
Evropská unie a evropská komise nebyla vytvořená na řešení problému,ale na jejích vytvařeení
Odpovědět
kk

karel krasensky

2.2.2022 15:19
S odstupem nějakých třiceti dvou roku od převratu mi začíná tehdejší RVHP připadát oproti EU a evropské komisi jako spolek inteligentních lídí.Ještě si uvařím kafe a popřemyšlím jestli i ten Brežněv nebyl chytřejší než Leyenová.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2022 15:59 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.2.2022 17:02 Reaguje na karel krasensky
1*
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.2.2022 17:28 Reaguje na karel krasensky
To já zas při poslechu jednoho českého nebo evropského státníka, teď nevím, možná vystrčil nebo podobná veličina, zůstala jak Hogofogo při pohledu na živého Lim. Joe, a vzpomněla si na kůl v plotě, a málem jsem slzu uronila.
Odpovědět
kk

karel krasensky

2.2.2022 17:39 Reaguje na Jarka O.
projevy Vystrčila raději neposlouchejte mohou u psychický slabších jedincu zpusobovát vážné duševní poruchy
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.2.2022 15:25
Jsem jak kolovrátek, ale s tím topením fakt nevím ... https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-vodik-miri-do-plynovodu-zmena-ale-casem-ceka-i-vas-kotel-sporak-a-komin-187229#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=qgieFiFTDo1-202202020905&dop_id=187229&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.2.2022 15:50 Reaguje na Svatá Prostoto
" Babičko nebojte se , to vy už tady nebudete .", tak je třeba brát tento zelený výkřik do tmy. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2022 15:57
Připadá mi to dost super, žádné termíny v roce 25 na podíl vodíku a podobné nereálné nesmysly, ale problém vidím v jednom. Jsme skutečně schopni sehnat stavební povolení na jaderku do roku 45??
To je za necelých 24 let a při našem švunku (jen tendr si vypisujeme už asi 12 let a pořád ne a ne) to nemusíme stihnout.
To by chtělo zvolit nějakou vládu (nejlépe nepolitiků), která fakt "maká".
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.2.2022 16:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Vám se vláda nelíbí? Vždyť měla program ANTIBABIŠ! To vám nestačí, vždyť prý makají a čím vás tedy zklamala, že chcete nestraníky ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2022 17:46 Reaguje na Břetislav Machaček
Nezklamala, zatím. Ale obávám se, že to není jen záležitost vlády. Expozitura Kgb na Hradě stále funguje a já se obávám, že když v tendru nebude Rosatom, hodí to toho vidle.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.2.2022 18:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Jaképak vidle může hodit prezident do rozhodnutí
vlády a nebo rovnou do zákona? Pokud vetuje zákon,
tak ho parlament znovu schválí a zákon vyjde ve
sbírce zákonů pouze bez podpisu prezidenta. Máme
parlamentní a nikoliv prezidentský systém jako
v některých "demokraciích", kde prezident nařídí
třeba válku a nečeká na schválení parlamentu.
Tato vláda se nemá už na co vymlouvat, protože
má na své straně sněmovnu i senát s pohodlnou
většinou. Záleží pouze na ní, co schválí a taky
za to bude odpovědna.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2022 23:11 Reaguje na Břetislav Machaček
Nebuďte naivní, hybridní válka se nevede v parlamentu, ale v zákulisí.
"Promořenost našeho státu ruskými agenty je už téměř na hranici svépravnosti". Ze zprávy BIS.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.2.2022 08:52 Reaguje na Pavel Hanzl
S těmi agenty máte pravdu. Včera jsem viděl
dva v žumpě, jednoho na hnoji a dnes kouknu
do WC mísy a tam taky jeden. U svéprávnosti
je ta zpráva o vás? Takové zprávy si mohu
vycucat z palce pravé nohy a dokažte mi to,
že jsem si to nevymyslel !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2022 18:36 Reaguje na Břetislav Machaček
"BIS – jak vyplývá ze zprávy – jasně říká, že hlavní hrozbou je Rusko a jeho tajné služby. A nezakrývá, že Rusové umí všechna ostatní rizika, která tu jsou, využít ve svůj prospěch. Nedůvěru v Evropskou unii, NATO, antiislamismus, fake news, korupci i organizovaný zločin. Analýzu hrozeb ze strany BIS je třeba brát vážně – bez náznaků o nich mluví oficiální instituce státu, která má sledování rizik v popisu práce. Už tedy nejde o zákulisní spekulace, ale o fakty podepřené a veřejně publikované zjištění".
https://www.respekt.cz/politika/bis-otevrene-varuje-pred-promorenosti-ceska-ruskymi-spiony?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=Feed%3A+respekt-clanky+%28T%C3%BDden%C3%ADk+Respekt+%E2%80%A2+V%C5%A1echny+%C4%8Dl%C3%A1nky%29
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.2.2022 16:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Vláda tvrdí, že tendr do konce roku bude.
Tak si prostě počkejte, toho se ještě dožijete:-))).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.2.2022 16:58 Reaguje na Svatá Prostoto
Omluva, vy píšete o SP. Zrovna o to bych se ale v případě dostavby bloků v areálech stávajících JE až tak nebál, na tom se to myslím fakt nezasekne.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.2.2022 16:53 Reaguje na Pavel Hanzl
SÚJB povolení stavby v lokalitě Dukovany schválil loni v březnu.

Žádost na územní řízení pro 2 bloky o čistém elektrickém výkonu do 2400 MWe byla podána loni v červnu na příslušný stavební úřad.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2022 17:49 Reaguje na Jaroslav Studnička
Já vím, byrokraticky se to dá zmáknout, ale skutečně netuším, jak chtějí naši energetici sehnat potřebný výkon do toho roku, když uhlí prokazatelně skončí.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.2.2022 18:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Řeč byla o stavebním povolení...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.2.2022 23:12 Reaguje na Jaroslav Studnička
Stavební povolení žádnou elktřinu nevyrobí.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

3.2.2022 08:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Opakuji, řeč byla o stavebním povolení, kdy jste zpochybnil získání stavebního povolení do roku 2045.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist