https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-strategie-vyzyva-k-prechodu-k-oze-nebo-ciste-mobilite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská strategie vyzývá k tomu, abychom začali naplňovat ambiciózní klimatické cíle. Česká vláda je zdrženlivá

27.3.2019 06:47 | PRAHA (ČTK)
Brabec v ČT zmínil, že scénář Evropské komise je nesmírně ambiciózní, podle něj jej nedosáhnou všechny evropské státy.
Brabec v ČT zmínil, že scénář Evropské komise je nesmírně ambiciózní, podle něj jej nedosáhnou všechny evropské státy.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | qimono / Pixabay
Přechod k obnovitelným zdrojům energie, čistá mobilita, oběhové hospodářství nebo zvýšení přínosu energetické účinnosti. Takové jsou podle evropské dlouhodobé strategie cesty k nízkouhlíkovému hospodářství. Vyplývá to z podkladů sněmovního výboru pro životní prostředí, které má ČTK k dispozici. Strategii dnes představil v Praze poslancům a senátorům generální ředitel pro oblast klimatu Evropské komise (EK) Raffaele Mauro Petriccione.

 

Podle Evropské komise musí Evropská unie přehodnotit své střednědobé klimatické cíle, aby mohla k roku 2050 dosáhnout nulových čistých emisí skleníkových plynů. Cíl Evropské komise před dvěma týdny prostřednictvím rezoluce přivítali europoslanci. EU by stejně jako ostatní strany pařížEU diskutujeské klimatické dohody měla do příštího roku vyjasnit strategii pro naplnění dlouhodobých ekologických cílů. Komise proto v listopadu předložila dokument s názvem Čistá planeta pro všechny, ve kterém rozebírá osm scénářů vývoje k roku 2050.

K dosažení nízkouhlíkového hospodářství je podle dokumentu důležité maximalizovat přínosy energetické účinnosti, jež by mohla snížit spotřebu energie až o polovinu oproti roku 2005. Potřeba je také přejít od fosilních paliv na obnovitelné zdroje. K dekarbonizaci dopravy pak bude podle strategie nutná elektrifikace právě za použití obnovitelných zdrojů energie a větší využití železnice. Komise také klade důraz na opětovné využití surovin a recyklaci.

Zásadní úlohu budou mít podle dokumentu také biomasa či inovace v zemědělství. Nutné bude též lépe hospodařit, zalesňovat nebo obnovovat zničené lesní porosty.

Podle Evropské komise je nutné více investovat do modernizace a dekarbonizace evropské ekonomiky. Podporován by měl být výzkum zaměřený na elektrifikaci, vodíkové a palivové články nebo skladování energie. Důležitá je podle komise i mezinárodní spolupráce a poskytování podpory třetím zemím.

Evropské komise v souvislosti s cílem pro rok 2050 nechce měnit závazky týkající se roku 2030. Europoslanci nicméně k jejich přehodnocení vyzývají. Cíl na snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent proti úrovni z roku 1990 by podle jejich rezoluce měl být aktualizován na 55procentní redukci.

Česká vláda toto stanovisko nepodporuje. Ministr životního prostředí Richard Brabec ale nedávno v České televizi (ČT) uvedl, že ČR může dosáhnout i snížení o 45 procent. Klimatická strategie ČR také v současnosti nepočítá s dosažením uhlíkové neutrality do roku 2050. Ministerstvo životního prostředí v národní politice ochrany klimatu vymodelovalo scénáře počítající s úsporou 80 až 90 procent emisí oproti roku 1990.

Brabec v ČT také zmínil, že scénář Evropské komise je nesmírně ambiciózní, podle něj jej nedosáhnou všechny evropské státy. Dokáže si to představit u severských zemí nebo Německa, naopak například u Polska nikoli. Na druhou stranu má podle něj Evropa jako jediná šanci se k cíli alespoň přiblížit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist