https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-unie-dotuje-nelegalni-rybolov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská unie dotuje nelegální rybolov

13.4.2011 02:52 | PRAHA (Ecomonitor)
Odhaduje se, že 66 % z celkových úlovků ze Severního moře a 50 % z výlovu tuňáka a mečouna ve Středozemí pochází z nelegálních zdrojů
Odhaduje se, že 66 % z celkových úlovků ze Severního moře a 50 % z výlovu tuňáka a mečouna ve Středozemí pochází z nelegálních zdrojů
Foto | Fisherman / Wikimedia commons
Samotné Španělsko čerpá 46 % z celkových evropských dotací určených na podporu rybolovu. A to i přesto, že španělští rybáři provozují nelegální rybolov, napsal server Ecologiaverde.com. Evropská unie, která se na mezinárodním poli snaží nelegální rybolov omezit, jej tak sama dotuje.
 

Nepoctivá konkurence, pokřivení trhu ve prospěch bezohledných společností, vyčerpání rybích populací ve světě a snížení počtu pracovních míst jsou důsledky nelegálního rybolovu. V celosvětovém měřítku vytváří tento jev objem obchodu větší než deset miliard eur za rok a i v evropských vodách dosahuje velmi vysokých hodnot. Odhaduje se, že 66 % z celkových úlovků ze Severního moře a 50 % z výlovu tuňáka a mečouna ve Středozemí pochází z nelegálních zdrojů.

Jedná se tudíž o jev obrovských rozměrů, nikoliv o úsměvnou příhodu. Předseda Komise pro kontrolu rozpočtu EU Luigi de Magistrise, člen Evropského parlamentu Gerben-Jan Gerbrand svolali seminář zabývající se tímto tématem. Účastnila se také María Damanaki, evropská komisařka pro rybolov a námořní záležitosti.

Kromě Španělska se problém týká také Itálie a Francie. Předložené údaje ukazují, že rybářským lodím a společnostem z těchto zemí byly přiděleny dotace ve výši desítek milionů eur. Tyto společnosti byly ale zároveň pokutovány za porušení pravidel a v některých případech i pro hrubé porušení společné rybolovné politiky.

V případech Francie a Španělska je seznam hříšníků zveřejněný na serveru Fishsubsidy.org konkrétní, dlouhý a výmluvný. Odhaluje množství veřejných financí, které dostávají tyto země: více než 13,5 milionů eur poskytnutých 36 lodím pokutovaným pro závažná pochybení v letech 1994 až 2006. Podobná situace je i v Itálii, kde zhruba stovka plavidel, z nichž mnohá obdržela pokutu například za ilegální lov vlečnou sítí, získala 13,8 milionu eur na dotacích v letech 1999 až 2010.

Problém je, že Evropská unie začala na mezinárodním poli vyvíjet silnou aktivitu v boji proti nelegálnímu rybolovu. Sama ale zároveň dotuje z veřejných fondů (jak evropských, tak státních) společnosti, které se v Evropě nelegálního rybolovu dopouštějí. Část z těchto peněz tak končí tím, že působí ekologické, sociální a ekonomické škody.

Podle zprávy Davida Sainze „La Unión Europea subvenciona la pesca ilegal“ zveřejněné na serveru Ecologiaverde.com dne 25. března 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist