https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/expert-snizovat-emise-ze-zemedelstvi-lze-i-jinak-nez-vybijenim-skotu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Expert: Snižovat emise ze zemědělství lze i jinak než vybíjením skotu

4.3.2024 11:12 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Redukovat stav skotu kvůli snižování emisí skleníkových plynů a konkrétně metanu je nesmyslné. Způsobem, jak řešit produkované množství metanu u hospodářských zvířat, je strava. Pokud je krmení kvalitní, tak metanu produkují mnohem méně, řekl ČTK Miloslav Šimek z Ústavu půdní biologie Akademie věd ČR. Na výživově chudém krmení musí mikroflóra, která tráví potravu, mnohem víc pracovat, tudíž metanu vzniká víc. Podle Šimka je změna potravy u dobytka poměrně jednoduché a efektivní řešení. Problematické emise v zemědělství vznikají spíše u průmyslových hnojiv. Skot naopak naše půda potřebuje, uvedl.
 

"Vybíjet skot je nesmyslné. Potřebujeme chlévský hnůj, který je nutný na hnojení půd. Navíc toho hnoje už teď nemáme dostatek. Pokud mluvíme pouze o péči o půdu, tak by bylo třeba mít skotu dvakrát více, abychom měli dostatek hnoje," řekl Šimek.

Metan u krav vzniká přirozeně v trávicím ústrojí. Ty ho pak krkají, vydechují a nebo se anaerobními reakcemi vytváří ve zvířecím hnoji. "U nás Kalifornii chovatelé dávají výkaly do takzvaných lagun, které poté uzavřou. Zamezují tak nejen úniku metanu, ale zároveň mají možnost tento bioplyn sbírat a dále s ním nakládat," uvedl minulý týden v Praze při diskusi organizované Agrární komorou zootechnik Frank Mitloehner.

Extrahovaný metan podle něj mohou chovatelé prodávat, neboť se využívá například jako palivo pro autobusy a nákladní vozy. "Tímto způsobem se redukují emise nejen farmářů, ale také v dopravě," dodal. Metan z hnoje umí čeští farmáři, obdobně jako v Kalifornii, využívat v bioplynových stanicích. V Česku je jich přes 500.

Za posledních 30 let klesl počet krav v Česku na méně než polovinu, ale užitkovost vzrostla na dvojnásobek. "Mléčná produkce mírně vzrůstá a z toho by se dalo usoudit, že Česká republika přispívá k redukci metanu," řekl Josef Diviš, předsedu Svazu chovatelů holštýnského skotu.

Podle Jaromíra Ducháčka z České zemědělské univerzity (ČZU) se řešení nabízí genetickým pokrokem. "V roce 1990 jsme měli v ČR přibližně 1,5 milionů dojnic. V současnosti jich máme kolem 355 000 a produkce mléka zůstala přibližně stejná. Můžeme tedy pozorovat výrazné zvýšení efektivity krav, a tím pádem snížení emisí metanu na litr vyprodukovaného mléka díky genetickému šlechtění," uvedl.

Hospodářská zvířata jsou odpovědná za zhruba 30 procent globálních emisí metanu z lidské činnosti, odhaduje Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Mnohem horší skleníkový plyn než metan je podle Šimka oxid dusný. "Vzniká například z průmyslových hnojiv, kterých se u nás používá 100 kilogramů na hektar zemědělské půdy, ale je to příliš. Mnohem elegantnější metoda, jak v ČR snížit emise skleníkových plynů ze zemědělství než vybíjet skot, je omezit dusíkaté hnojení," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

4.3.2024 12:16
Co vybít konzumenty hovězího a mléka, to by nepomohlo?
Po gulášku nebo steaku to jsou teprve prdy
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.3.2024 12:18
Ano, lze.
" Vybíjením " těch zelenejch fanatiků a všech jim nakloněnejch politiků v EU/Bruseli především !
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

4.3.2024 13:51
Stačilo by pro eurohujery nakoupit kola třeba elektrická, to se vyplatí. Vrchnost z Bruselu by snížila rázem svou uhlíkovou stopu na minimum a měli bychom vystaráno.

1. Bez emisní cesta do práce by jim trvala tak dlouho, že by jim na práci zbylo pár minut to by ještě mohli přiměřeně odpočívat. Minimalizovali by napáchané škody na minimum.
2. Snížili by emise z dopravy (tryskáče, auta).
3. Ušetřily by se nemalé finanční náklady na vozový park a osobní řidiče.

Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

4.3.2024 13:57 Reaguje na Alena Lyskova
Našla jste si nepřítele, který za všechno může nebo se snažíte být vtipná?
Nějak to z toho příspěvku nemůžu rozpoznat.
Byrokracie je zlo už od R-U a nikdo s tím za hodně let nikdy nic neudělal, proč?
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

5.3.2024 12:43 Reaguje na Michal Uhrovič
Pochopil jste to dobře. Já už si z toho dělám legraci nic jiného nemá cenu. Nevím, která je to fáze ale rezignaci už mám za sebou. Jako vtip dobré ne.
Když oni můžou vymýšlet další nesmysly proč já nemůžu povolit uzdu fantazii. V budoucnu to tak dopadne, možná dostanou kola obyčejná, protože nebude elektřina. Kdysi se dotoval odběr plynu dnes je to pomalu hřích to slovo vyslovit. Takže jaképak štráchy.
Odpovědět
kk

karel krasensky

4.3.2024 14:47
Všechno hovězí na uzemí ČR vybít a v kravínech zavest za pomocí dotaci velkochovy kralíku nejlíp belgických obru.
Odpovědět
FD

František Dvořák

4.3.2024 18:15
To teda je objev. Toto tady tvrdím ve svých příspěvcích roky. Že je třeba oprášit učebnice z let, kdy jsem studoval na zemědělských školách(1962 - 1971). Tam se dnešní vědci dozví všechno.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

5.3.2024 09:24 Reaguje na František Dvořák
Zlatá slova, pane Dvořáku!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist