https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/experti-zemedelska-puda-je-povazovana-za-dobrou-protiinflacni-investici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Experti: Zemědělská půda je považována za dobrou protiinflační investici

21.2.2022 10:58 | PRAHA (ČTK)
Za zemědělskou půdu se považují orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady a trvalé travní porosty.
Za zemědělskou půdu se považují orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady a trvalé travní porosty.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | pxhere
Poptávka po zemědělské půdě podle expertů v uplynulém roce vzrostla. Větší zájem byl hlavně mezi nezemědělskými a drobnými investory, kteří půdu považují za dobrou ochranu svého kapitálu před inflací. V uplynulém roce také rostly ceny zemědělské půdy, a to nejrychleji za poslední roky. Společnost Farmy.cz uvádí růst o 16,1 procenta na 294 326 korun za hektar, podle konkurenční firmy Agro 21 se cena loni meziročně zvýšila o 23,3 procenta.
 

Vzhledem k vývoji inflace lze i letos předpokládat vyšší zájem stejně jako další růst cen zemědělské půdy, vyplývá dál z informací Farmy.cz a Agro 21.

Podíl nezemědělských investorů na převodech půdy za tržní cenu loni podle Farmy.cz činil 48 procent, což bylo meziročně o sedm procent více. Jejich podíl přitom soustavně od roku 2014 do roku 2019 klesal ve prospěch zemědělců. Nabídka zemědělské půdy byla přitom meziročně mírně nižší.

"Vzhledem k vysoké poptávce jsou pozemky nabízené za akceptovatelné ceny prodávány rychleji než v minulosti. Výběr pozemků průběžně nabízených k prodeji je tak výrazně omezenější. Na realitních portálech pak obvykle zůstávají nabídky pozemků nabízených za přehnaně vysoké ceny," uvedly Farmy.cz.

Zvláště ve druhé polovině minulého roku se podle Agro 21 objevilo mnoho investorů, včetně drobnějších okolo jednoho milionu korun, kteří hledali jednorázovou investici do půdy. "Pozorujeme přelití části poptávky po rezidenčních nemovitostech, které jsou již v mnohých lokalitách velice drahé, do poptávky po zemědělských pozemcích," řekl Miroslav Rytíř z Agro 21.

Nejdražší půda byla v okolí Prahy, kde lidé museli zaplatit až 40 korun za metr čtvereční. Cen přes 30 korun za metr čtvereční dosahovaly oblasti s velmi úrodnou půdou, například okresy Olomouc nebo Hradec Králové. Vysoké ceny byly také tradičně v lokalitách na hranicích s Bavorskem a Rakouskem, kde má na cenu podle Rytíře vliv poptávka rakouských a německých zemědělců.

Struktura zahraničích investorů se loni podle Farmy.cz příliš nezměnila, převažovali zájemci z Německa. "Významnější zájem o nákup půdy investory ze zemí mimo EU nebyl zaznamenán. Přesto je vhodné, zejména v době zvýšené globální nestability, opakovaně upozorňovat na minimální bariéry pro působení jakýchkoliv zahraničních investorů na trhu nemovitostí v ČR," dodala společnost.

Za zemědělskou půdu se považují orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady a trvalé travní porosty.

Společnost Farmy.cz se specializuje na prodej farem a zemědělských nemovitostí, Agro21 se zabývá především nákupem půdy pro zemědělce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VP

Vít Prokop

21.2.2022 14:45
Já jsem z Vysočiny a u menšího města v našem katastru OP nebo TTP pod 70Kč nekoupím. Maximálně neplodnou půdu s křovím. Vloni jsem kupoval za 100Kč m2 blízko naší zem. usedlosti, tak jsem musel :) a byl jsem rád, že mi prodávající vyšel vstříc, protože věděl, že na ní budu hospodařit. Nejhorší jsou investiční fondy, ty koupí prostě všechno i tu neplodnou půdu :) a potom to pronajímají jako balíček agroholdikům a menší hospodář (sedlák) se nechytá. Hold nám tu vzniká nová šlechta tzv. agrobaroni....
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.2.2022 14:59 Reaguje na Vít Prokop
A to začalo hned po r.1989, kdy dostávali přednost při koupi všelijací překupníci a podnikavci, místo sedláků všech typů. Mnohdy za pomoci státní správy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist