https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/expertka-obaly-hraji-dulezitou-roli-v-plytvani-potravinami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Expertka: Obaly hrají důležitou roli v plýtvání potravinami

27.6.2024 12:09 | PRAHA (ČTK)
Je také na spotřebiteli, jakou cestu zvolí. Kupříkladu plastový obal u okurky je sice neekologický, avšak prodlužuje její trvanlivost, uvedla Werbynská.
Je také na spotřebiteli, jakou cestu zvolí. Kupříkladu plastový obal u okurky je sice neekologický, avšak prodlužuje její trvanlivost, uvedla Werbynská.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | mulevich / Depositphotos
Obaly hrají důležitou roli v plýtvání potravinami, některé mohou prodloužit trvanlivost nebo ukazují, jak potravinami neplýtvat. Řekla to Iva Werbynská z Obalového institut SYBA na Evropském obalovém sympoziu. Podle ní je důležité přemýšlet, zda je dodavatelský řetězec v Česku otevřený k požadavkům lidí v otázce plýtvání jídlem.
 
"Celkově v Evropě stoupá počet tun vyhozeného jídla, tedy takového, kterým se plýtvá. V Česku se ale za poslední tři roky čísla zlepšila. V roce 2020 jsme vyhodili 743 000 tun potravin, v roce 2023 400 000 tun. Ačkoliv se jedná o rapidní pokles, číslo je stále velké. Zároveň chybí data, proč k tomu dochází, neboť v západní Evropě je trend obrácený," řekla Werbynská.

Každý Čech ročně vyhodí 91 kilogramů potravin, v celém ČR je to 1,9 milionu tun ročně, vyplývá z dat ministerstva životního prostředí. V Evropě vzniká největší množství potravinového odpadu v domácnostech, na plýtvání jídlem se podílí z 53 procent.

Podle Werbynské je důležitá spolupráce dodavatelského řetězce. "Optimalizovat účinnost materiálu, mít dobrý design pro otevíratelnost, zlepšit efektivitu přepravy nebo dobře chránit bezpečnost potravin jsou vlastnosti, které mohou u obalu podpořit neplýtvání," uvedla Werbynská.

Werbynská míní, že je zároveň ale také na spotřebiteli, jakou cestu zvolí. Kupříkladu plastový obal u okurky je sice neekologický, avšak prodlužuje její trvanlivost. V Austrálii jsou nyní nadšení z plastového obalu na čtvrtku melounu, neboť vydrží o několik dní déle a zároveň samotná porce je ideální. Podle výrobce by měl být i recyklovatelný. "Technologie proti plýtvání jsou různé, řešením mohou být třeba chytré obaly s indikátorem čerstvosti," řekla Werbynská.

S plýtváním jídlem bojují v Česku i různé platformy. Například Nesnězeno propojuje pomocí aplikace podniky a zákazníky, kteří si mohou se slevou koupit jídlo, které by se muselo nadcházející den vyhodit. Zachraň jídlo se zaměřuje na praktické informace a recepty pro spotřebitele a usiluje i o systémové změny a řešení. Projekt Smart Food učí děti jak správně zacházet s potravinami.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Petr Brok

28.6.2024 08:30
To, co nesním, zkrmím praseti. To, co nejím z prasete, zkrmím kuřatům. To , co zbyde z kuřat, dostanou prasata. Samozřejmě při dodržení hygieny.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

28.6.2024 13:53 Reaguje na Petr Brok
Přesně tak, jen prase plýtvá potravinami :-)
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

28.6.2024 13:14
Ano, v zájmu prodejce, obaly často pod svým, nejen barevným provedením a velkoplošnými etiketami, často ukrývají i méně kvalitní kusy prodávaného zboží, které jsou pak po přinesení nákupu a po vybalení, vhodné již jen k vyhození. Typicky, potlučené a mechanicky poškozené brambory, na které ještě dlouho v prodejně svítí halogeny, a snad proto jsou i nazelenalé, zvadlé a pod igelitem zapařené okurky na konci životnosti, pytlíky s cibulí, kde některé kusy již začínají znova klíčit, nebo jsou již pod slupkou napadené hnilobou, nebo rajčata balené v dózách, kde se již u některých kusů vespod, začíná projevovat napadení plísní. No jo, prodejce však zajímá peněženka zákazníka, nikoliv kvalita zboží při prodeji. Hlavně vše se ziskem ještě včas prodat a nenést ztráty vyřazením nekvalitního zboží z regálu a platit jeho likvidaci jako odpadu...
Pak se to kritizuje domácnosti, za vyhazování potravin!
Odpovědět
Pe

Petr

28.6.2024 14:21 Reaguje na Tonda Selektoda
A ač to zákazník dobře ví, příště si to ochotně koupí znovu. Takže ano, to vyhazování je pak na něm. Neměl to kupovat.
Nicméně vyhazování řešení nemá. Spotřební nakupovací společnost tak prostě funguje. Něco se prodá, něco ne, něco obě strany vyhodí. Vlastně je to součástí ekonomiky. Všechny články řetězce s tím počítají a je to jejich profit (výrobce prodá vše, prodejce se zbaví všeho, a kupující to má levnější, než kdyby měl tříděnou vyšší kvalitu)
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

28.6.2024 15:56 Reaguje na Petr
Ono zákazníkovi nic jiného, než koupit i nekvalitu nezbývá - pokud nechce hladovět. Trh potravin ovládly nadnárodní řetězce a drobné krámky zanikly. Pokud nekoupíte v jednom, ve druhém je to obvykle to samé.
Odpovědět
Pe

Petr

28.6.2024 16:45 Reaguje na Tonda Selektoda
Jenže to si udělal zákazník taky sám - a sobě. Trh ovládly znamená, že místo do těch krámků běžel do velkého marketu. Tak ať si to teď kupuje.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist