https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/farmari-budou-muset-vest-evidenci-hnojiv-i-sklizne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Farmáři budou muset vést evidenci hnojiv i sklizně

15.5.2020 00:11 | PRAHA (ČTK)
Zemědělci budou muset vést evidenci hnojiv i sklizně. / Ilustrační foto
Zemědělci budou muset vést evidenci hnojiv i sklizně. / Ilustrační foto
Farmáři asi budou muset vést nejen evidenci hnojiv, ale i výnosů sklizených plodin. Pokud hospodaří na více než 200 hektarech, budou muset evidenci vést v elektronické podobě. Sedmiletá lhůta na uchovávání evidence se nemění. Novinky zavede od roku 2022 novela o hnojivech, kterou doporučil Sněmovně schválit její zemědělský výbor.
 

Údaje z jednotné elektronické evidence budou mít k dispozici Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Státní zemědělský a intervenční fond a Český statistický úřad. Podle vlády se tak kontroly zefektivní a zpřesní, protože odpadne přepisování papírových evidencí nebo zpracování dosavadních různých elektronických forem evidence, které už používají čtyři pětiny zemědělců.

Zemědělci po zavedení jednotné elektronické evidence hnojení už nebudou muset odevzdávat výkazy o spotřebě hnojiv, což odbourá jednu z jejich byrokratických povinností.

Novela vychází z nového unijního nařízení a má upravit seznam přípravků používaných ke hnojení. Norma zavádí pojem "rostlinný biostimulant", který nahrazuje pojem "pomocné rostlinné přípravky". Rostlinný biostimulant je výrobek, jehož funkcí je stimulovat vyživovací procesy rostliny za účelem zlepšení jedné nebo více z jejích charakteristik.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

15.5.2020 07:35
Všichni zemědělci už teď musí vést evidenci hnojiv, snad kromě těch úplně nejmenších, co ani nemají dotace. A většina velkých podniků to vede elektronicky. To jen MZe preferovalo papírový způsob, asi kvůli úředníkům.
Evidence výnosů je know-how každého podniku. A ÚZEI (Ústav zemědělské ekonomiky a informací) každoročně vydává z jejich dotazníkového šetření i nákladovost výroby jednotlivých plodin.
Nevím, jak stát donutí zemědělce, aby ukazovali každou fůru, kterou od kombajnu přivezou. Pojišťovny, když řeší škody, se také nespoléhají na realitu, ale na své odhady a propočty. Evidence výnosů pro účely statistické už existuje, toto je ale POVINNÁ evidence výnosů pro konkurenční boj.
Evidence hnojiv v elektronické podobě na Portálu farmáře funguje od 1. srpna roku 2007!
CTK se asi seklo a informuje o novele. Kdyby byli poslanci ve své činnosti zdrženlivější, nebo své produkty vyráběli na první dobrou, možná na druhou dobrou, to by se nám žilo.
Odpovědět
JS

Jiří S

15.5.2020 07:38
Co to je za nesmysl? Tomu se musím smát. ČSÚ se povinně údaje dávno o předpokladu sklizně, o sklizni, o osevních postupech již odevzdávají notnou řadu let. A evidence hnojiv? Nechápu, jak by mi to mělo usnadnit evidenci, to je opravdu k smíchu. Vzhledem k tomu, že stejně budu muset ke každému bloku přiřadit hnojiva, jak se to dělá již nyní. Ten export z programu na úkzuz trvá asi tak 30 sec. Takže mi ušetří půl minutu života :D, možná ani neušetří, protože se budu muset učit používat nový program?... Tímto se skutečně zabývají?
Odpovědět
Pa

PavelA

15.5.2020 08:21
No vidíte,já když měl ovce tak jsem musel počítak kolik za rok na venkovní pastvině vyprodukuje ovce bobků,NPK a přepočítávat na DJ,abych nepřekročil max. množství na ha.DJ nebyla stejná jako VDJ,takže jsem si hrál s tabulkama.
Úřední šiml řehtá stále stejně!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.5.2020 18:56
Já myslím, že to je krok správným směrem. Na základě něčeho se ty povinné dodávky přece spočítat musí, že? A jak to bylo dál už víme ...

Jsem opravdu rád, že myšlenka společenského vlastnictví výrobních prostředků nachází opět své zastánce, jdu se podívat, jestli tu průkazku ROH mám ještě někde schovanou (na SSM už to přece jen asi nebude:-).
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

15.5.2020 21:19 Reaguje na Svatá Prostoto
Asi jste jen zaměstnanec nebo student. Evidence spotřeby a výnosu zde byla co pamatuji. A platilo to i u socialistických záhumenkářů a drobných chovatelů za Novotného a Husáka. TAKŽE nic nového jen oprášení potěmkinovštiny 21.století. Zkuste se zeptat ekonomů v provozech jak evidují skladové pohyby ve svých firmách. Doufejme, že to přinese výsledky, i když - bude možná vyvíjen tlak chemických výrobců a dovozců na nesnižování odběrů a tedy snižování výrobních kapacit a přecházení na výrobu roušek a respirátorů.
Odpovědět
ig

15.5.2020 22:18 Reaguje na Krejcar Stanislav
No právě. Co je komu do toho, jaké mám výnosy? Vlezlému bolševickému státnímu aparátu. Bohužel jsou různá hlášení a výkazy pro státní organizace včetně staťáku vymahatelné, proto používám postupy viz níže kdekoliv je to možné.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.5.2020 21:06 Reaguje na
Ze zákona o dani z příjmu je každý občan povinnen vést evidenci svých jinak nedaněných zdanitelných příjmů.
Současná čísla přesně neznám, ale pokud tyto příjmy občana překročí částku 15 tisíc, je povinnen podat přiznání k dani z příjmu a pokud překročí 30 tisíc, už může nějakou doměřenou daň z příjmu platit.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.5.2020 21:00 Reaguje na Krejcar Stanislav
Za komunistů bylo maximálně jen sčítání slepic. A i to jenom občas, pokud byly nějaké problémy v blízkém zemědělském provozu s nemocí nebo parazitem. Jinak žádná evidence nebyla vyžadována, protože oficiálně téměř nikdo soukromě nepodnikal a neměl tak zdanitelné příjmy. A tak oficiálně nebylo co evidovat. Výjimkou , v letech cca 1975 - 89, byli pouze včelaři kočující za včelí pastvou, třeba na řepku. Jinak my jsme třeba záhumenek měli a o žádné úřední evidenci nevím.Za komunistů se evidence vyžadovala jen tak v padesátých letech, kdy pomocí nadměrných dodávek předepisovaných soukromníkům tyto lidi naháněli do družstev.
Evidence výnosů ze zemědělské činnosti pak začala po sametu 1989 kvůli jejich zdaňování daní z příjmů a po vstupu do EU nastala tvrdá evidence větších hospodářských zvířat a včelstev.
Odpovědět
ig

15.5.2020 21:01
Jen technická, až budete dělat ty statistiky výnosů pro ministerstvo, tak nepoužívejte prostou funkci random(), ale raději random()*random(), aby nemohli jednoduše poznat Benfordovým-Newcombovým testem, že je máte na háku :-)
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

16.5.2020 13:16
Pochopte přeci, že ČTK jen dělá svou práci. Informuje. Že informuje špatně, nebo spíše s křízkem po funuse, souvisí s tím, že poslanci také musí vykazovat práci. A tak udělají novelu. A novelu novely. A ještě jednou.
Odpovědět
LB

Lubor BURSÍK

22.5.2020 17:33
Tak to jste zase objevili Ameriku.... Evidence hnojiv a postriku se uz davno vede, vadi mi ale nesmyslne dotazniky CSU, proc si to nemohou stahnout z IZR?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist