https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/film-brcka-maly-kus-zbytecneho-plastu-ktery-trapi-oceany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Film Brčka. Malý kus zbytečného plastu, který trápí oceány

15.7.2018 01:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ústředním tématem filmu Brčka jsou (překvapivě) brčka. Ilustrační snímek.
Ústředním tématem filmu Brčka jsou (překvapivě) brčka. Ilustrační snímek.
Foto | Ram Yoga / Flickr
Veřejností po celém světě nyní velmi rezonuje problematika znečištění životního prostředí plastovým odpadem. Experti odhadují, že se do oceánů každý rok dostane zhruba 8 milionů tun plastu, což znamená, že by mohlo brzy vody brázdit více plastu, než ryb. Film Brčka, který se poprvé v České republice objeví v rámci festivalu dokumentárních filmů o jídle Země na talíři v listopadu 2018, se zaměřil na jeden konkrétní zbytečný kus plastu. Informuje o tom Glopolis.
 

V dohledné době budou snahy o omezení využívání jednorázových plastů taženy ze strany spotřebitelů, kteří na změnu chování vyvíjí tlak, ale také ze strany politických činitelů. Evropská komise ke konci května totiž přišla s návrhem nové směrnice, ve které navrhuje vyřazení plastových příborů, talířů, brček a dalších produktů. Pokud návrh bude schválen, výrazně se dotkne mnoha odvětví. Jen v České republice se podle údajů ministerstva životního prostředí ročně spotřebuje 20 tisíc tun plastového nádobí.

Nový snímek Brčka (Straws) namluvený oscarovým hercem Timem Robbinsem chce uvést filmový festival Země na talíři v rámci osmého ročníku v Praze od 20. – 22. listopadu v kině Aero. Na programu bude promítání celkem šesti snímků s českými titulky i debaty se zajímavými hosty – o znečištění plasty, o odpovědném zemědělství, klimatu, půdě, palmovém oleji nebo mléčném průmyslu. Festival pořádá nezávislé analytické centrum Glopolis.

K zajištění premiérového promítání filmu Brčka a dalších snímků právě probíhá crowdfundingová kampaň na portálu Hithit. Vybrané peníze podpoří nákup promítacích práv, tvorbu českých titulků, pronájmy, grafiku, propagační materiály a mnoho dalšího.

Že používání jednorázových plastů je problém, začíná doléhat i do ústředí nadnárodních společností. Řetězec kaváren Starbucks například nedávno oznámil, že během dvou let přestane ve všech svých provozovnách používat plastová brčka. navrženými tak, aby se obešla bez brček. Výjimkou bude nápoj Frappuccino, který bude prodáván s brčky z alternativních materiálů, například z papíru.

Sedm firem se v červnu letošního roku dobrovolně zavázalo, že omezí používání jednorázových plastů a zákazníkům místo nich nabídne alternativy šetrnější k životnímu prostředí. Plastové nádobí omezí firmy CrossCafe, Bageterie Boulevard, Ugo, Benzina, České dráhy, Leo Express a Dudes and Barbies.

A přidávají se k nim i řetězce Lidl a Kaufland, které v ČR vyřadí z prodeje do konce příštího roku jednorázové plastové výrobky jako brčka, kelímky, talíře a příbory na jedno použití či vatové tyčinky do uší obsahující plast. K podobnému kroku se na začátku června letošního roku přihlásil i nábytkářský řetězec IKEA.

Kromě dobrovolných závazků firem a společností se také rýsuje systémové řešení. Ve snaze lépe chránit životní prostředí navrhla koncem května 2018 Evropská komise zákaz jednorázových plastových brček, nádobí i některých dalších plastových výrobků na jedno použití. Jejich prodej má být zakázán, pokud existují dostupné a cenově přijatelné alternativy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

15.7.2018 08:01
Brčko, je mnohem užitečnější, jak tento zcela zbytečný film.

Jen více takových nesmyslů z dílny EK, aby se tato instituce historicky co nejdříve znemožnila. Velice půvabný je ten "oslí můstek" s plasty v moři pro odůvodnění jejich činnosti.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

16.7.2018 10:22 Reaguje na Vladimír Hošek
Všichni už ví, že vás vzrušuje vše co je "neekologické".
A to, že se u nás zbytečně spotřebuje 20 tis t. plastového nádobí, vám dělá dobře.

Víte co, nechtěl bych jste si pár tun vzít na zahrádku a do svého obydlí, mohl by jste v tom plastu plavat jako strýček Skrblík?
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

17.7.2018 12:50 Reaguje na Martin Jasan
Závidím Vám, jak přesně víte co je zbytečné. Jaká je definice zbytečnosti? Jak jste se dozvěděl, že se zřejmě v ČR zbytečně spotřebuje 20 tis. tun plastového nádobí.
Odpovědět
FV

Franta Vokřahlo

15.7.2018 19:18
1, Plastová brčka například na nápoje (a též kelímky, talíře, plastové sáčky a pytle do odpadkových košů a mnoho dalšího) by bylo možné vyrábět z tlustšího celofánu - je přírodní, zdravotně nezávadný, kompletně se v přírodě sám beze zbytku a škodlivin rozkládá a nenasakuje vodou ani mastnotou, anebo též z bambusu,což je druh trávy takže s nezávadností a rozložitelností v přírodě by taktéž nebyl problém.
2, U příborů by byl asi celofán příliš měkký,takže ideálně používat vratné a opakovaně použitelné příbory z nerezové oceli anebo jednorázové příbory z bambusu nebo kokosových skořápek.
3, No a když už je v článku také narážka na palmový olej, tak ten nepředstavuje velký problém pokud jsou palmy olejné (ze kterých se palmový olej získává) pěstovány udržitelně v ekologickém zemědělství, které se současně orientuje také na ochranu půdy,vod a krajiny obecně.
4, A když už jsme u krajiny jako celku bylo by užitečné v co největší možné míře zavést ekologické lesnictví certifikované FSC...kdyby tuto certifikaci například státní podnik Lesy ČR dávno používaly, velké nábytkové řetězce například ze Švédska by měly zájem též o české dřevo (o dřevo bez FSC nemají zákazníci povětšinou zájem, celkem oprávněně chtějí jistotu, že dřevo bylo získáno z udržitelně obhospodařovávaného lesa a tudíž neohrožuje klima na planetě, protože lesy, jak známo, ochlazují).
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist