https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-tilapia-laka-na-rybi-tatarsky-biftek-z-rybich-exkrementu-dela-hnojivo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma Tilapia láká na rybí tatarský biftek, z rybích exkrementů dělá hnojivo

25.2.2023 00:50 | Hroby (Táborsko) (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Firma Tilapia, která na Táborsku chová teplomilné ryby sumečky africké, boduje na trhu s rybím tatarským biftekem. Nyní nově certifikuje hnojivo z rybích exkrementů. Firma dělá rybí výrobky bez kostí pod značkou Happy Fish, zásobuje hlavně školní jídelny. Spolupracuje také s Jihočeskou univerzitou. ČTK to řekli majitelé firmy, manželé Jan a Jana Horovi. Tilapia získala mnoho cen od Potravinářské i Agrární komory.
 

Firma zkolaudovala chov v roce 2018, rok poté přistavěla zpracovnu. "Měli jsme spoustu rodinných receptů. Když jsem končil základní školu a rozhodoval se, kam půjdu, byla jedna z možností rybárna," řekl Hora, který vlastní stavební firmu. K rybám ho to ale stejně táhlo. Tilapia má teď roční produkci 160 tun, přesto ji Hora označuje za start up. Než ji založil, projel pro inspiraci rybářství v Rakousku i Polsku, pomohla mu také Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, s níž stále spolupracuje. Dosud firma do hal i technologií investovala kolem 100 milionů Kč.

Nejvíc se prodává syrová ryba. Ryby jsou vylačněné, všechny se filetují ručně, jsou bez kostí a nepáchnou rybinou. "Tím pádem jsou výborné pro děti. Jedním z našich důležitých výrobků je dětská řada, kdy z rybího masa uděláme kuličky nebo karbanátky. Je to receptura bez barviv, ale paní kuchařky jsou moc rády, protože děti nepoznají, že jedí rybu," řekla Jana Horová. Rybí směs dodává firma i jako polotovar vhodný třeba do plněných paprik.

Školní jídelny jsou pro Tilapii zásadní v Praze, Jihočeském a Plzeňském kraji a na Vysočině. Firma se zapojila i do virtuálního tržiště, jež spustil pro školní jídelny Jihočeský kraj. Vlastní prodejnu má firma v Táboře, dodává též do farmářských obchodů. Vedle syrové ryby jdou nejvíc na odbyt rybí tatarský biftek a uzený filet. Pod značkou Happy Fish nabízí firma také saláty, matjesy, pomazánky, tlačenky, rybí zauzenou šunku i rybí klobásy či párky. Všechny výrobky jsou bezlepkové.

Nově vyvíjí firma takzvané stripsy z břišní partie sumečka. Chce také začít vyrábět zavařeniny ve skle, rybí konzervy a polévky. Cílem je využít rybu celou, plánuje proto také kolagenové doplňky stravy jako tablety pro kloubní výživu. "Teď zkoušíme uvést na trh hnojivo, které bude granulované z rybích exkrementů," řekla Horová. Tilapia také experimentuje s chovem mouchy bráněnky, červi by mohli sloužit jako doplněk krmiva pro ryby.

V chovu byly původně dva druhy ryb: sumeček africký a tilápie nilská. Zůstal jen sumeček. Je to noční ryba žijící ve vodě s teplotou od 26 do 28 stupňů Celsia. Dospělá váží dva až 2,5 kilogramu. Vodu čerpá firma z vlastního vrtu a ohřívá ji díky své bioplynové stanici. Loni měla firma s 11 zaměstnanci tržby asi deset milionů Kč a skončila ve ztrátě. "Rozjeli jsme to na podzim 2019, rok potom přišel covid. Dva roky jsme se trápili s covidem, a když skoro odezněl, přišla invaze na Ukrajinu. Ani jeden rok nebyl standardní," řekl Hora.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.2.2023 08:22
Podíval jsem se na : https://www.rybybezkosti.cz/ , a klobouk dolů !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.2.2023 13:56
Paradoxně rybí druh, po kterém se firma jmenuje, se neosvědčil a museli s jeho chovem skončit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist