https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vinari-se-snazi-snizovat-uhlikovou-stopu-ve-vinohradech-i-ve-sklepich
reklama
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vinaři se snaží snižovat uhlíkovou stopu ve vinohradech i ve sklepích

23.3.2025 00:52 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejen zodpovědné nakládání s půdou, ale i snaha o snižování uhlíkové stopy je mezi vinaři v Česku stále častější. Vysazování zelených pásů v řádcích vinohradů či zachycování a opakované používání kvasných plynů se stává součástí práce ve vinohradech i ve sklepích, informoval Vinařský fond. Vinaři také víc pracují s biouhlem, tedy zuhelnatělou biomasou, která prospívá půdě.
 
Vysázením zelených pruhů mezi řádky vinohradu pomáhají vinohradníci snižovat půdní erozi a také zadržovat vodu v půdě. Směs bylin s mohutným kořenovým systémem ve svých vinohradech vysazuje například skupina Bohemia Sekt, pro Vinařství Holánek z Ivaně na Brněnsku je tento postup cestou ke snižování uhlíkové stopy. "Na vinicích vyséváme směs 18 druhů bylin, které zachytávají uhlík v půdě a zároveň zlepšují mikroklima vinice. Tento přístup pomáhá vytvářet trvalý humus, schopný uchovat uhlík po stovky let," uvedl majitel vinařství Hynek Holánek.

Vinné sklepy Kutná Hora pracují s takzvaným biouhlem, který pomáhá zlepšovat kvalitu půdy a snižuje množství CO2 uvolňovaného do atmosféry. "Spalujeme organický materiál, který není vhodný ke kompostování, a přeměňujeme ho na biouhel. Ten pak smícháme s kompostem, což zvyšuje úrodnost půdy a zároveň dlouhodobě váže uhlík,“ dodala Soňa Podholová, výrobní ředitelka vinařství.

Stále rozšířenější je také technologie zachycování kvasného CO2, který vzniká při kvašení hroznového moštu. Na této technologii spolupracovala Mendelova univerzita v Brně s firmou M-ex, vinařství Vinný dům z Bzence si pořídilo vlastní zařízení a plyn pak znovu využívá například při výrobě perlivých vín.

Vinařský fond plánuje využití kvasného plynu podpořit i při rozvoji národní značky perlivých vín "bublinky". "Čeští vinaři mají skvělé podmínky pro výrobu perlivých vín, ale dosud jim chyběla silnější identita na trhu. Pokud dokážeme nabídnout ekologičtější alternativu k tradičním šumivým vínům, můžeme vytvořit nový trend a zároveň snížit dopady na životní prostředí," podotkl ředitel fondu Zbyněk Vičar.

Do budoucna by cestou k větší udržitelnosti vinařství v Česku mohla přispět i změna v balení vína. "Skleněné lahve tvoří až 50 procent celkových emisí vína, protože jejich výroba a přeprava jsou energeticky náročné. Řešením může být přechod na lehčí lahve. Alternativně se nabízí využití obalů, jako jsou bag-in-boxy nebo plechovky, jež jsou lehčí a méně zatěžují dopravu, a to zejména pro vína nižší jakosti," uvedl Jakub Humaj z Mendelovy univerzity v Brně, který se zabývá inovacemi ve vinařství a vinohradnictví.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

23.3.2025 07:08
Biouhel je vysoce důležitý postup zvyšování úrodnosti, akumulace vody a živin, stejně jako zelené pásy zejména pestré květnaté pásy. Naopak omezování skleněných lahví je nesmysl. Jsou plně recyklovatelné, na rozdíl od plastů a krabic. Hliník je sice recyklovatelný, ale vysoce energeticky náročný a návratnost nízká, jak vidíme u pivo, limo...
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

23.3.2025 10:40 Reaguje na Slavomil Vinkler
Sklářství je energeticky hodně náročná výroba.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.3.2025 07:00 Reaguje na Emil Bernardy
Sklo však velmi dobře recyklovatelné,
na rozdíl od plastu i hliníku, že !
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

25.3.2025 07:39 Reaguje na smějící se bestie
Je řeč o energetické náročnosti recyklace skla.Sklářství.Neznáte sklárnu???
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.3.2025 08:02
Komu se chtějí zalíbit, no !
Odpovědět
va

vaber

23.3.2025 08:24
Spalujeme organický materiál, který není vhodný ke kompostování?
Každý organický materiál je vhodný ke kompostování. Jen některý není vhodný k průmyslové výrobě kompostu. Tak se pálí a vyrábí se CO2 .
Co asi je lepší nechat ,organický materiál v půdě nebo jej spalovat a někde pohazovat zuhelnatělé zbytky .

Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.3.2025 08:41 Reaguje na vaber
nevím proč se nedrtí A NEMULČUJE odpad větví po ostříhání. Nicméně zuhelnatění je taky dobrá metoda.
Odpovědět
va

vaber

24.3.2025 08:37 Reaguje na Slavomil Vinkler
Rostliny potřebují uhlík vázaný v organických sloučeninách a ty se samozřejmě zuhelnatěním téměř všechny rozloží a zničí.
Samotná uhlík je uhlí nebo tuha a tím nic nepohnohíš a rostlinám je takový uhlík k ničemu.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

24.3.2025 12:46 Reaguje na Slavomil Vinkler
Leckterá firma už před léty to réví v meziřadí drtila. Docela snadno - diskováním během letního kypření půdy. Ovšem jiné firmy réví spalovaly na krajích vinic.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

23.3.2025 10:41 Reaguje na vaber
Vyrábí se CO2 a teplo.
Odpovědět

Radek Čuda

24.3.2025 14:54
Já myslel, že bezďáci pijí krabčák kvůli ceně, a oni kvůli klimatu!!!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist