https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/franceinfo-uzivatele-letni-sjezdovky-u-madridu-pocit-viny-nemaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

FranceInfo: Uživatelé letní sjezdovky u Madridu pocit viny nemají

7.9.2024 00:53 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
V Madridu se dá lyžovat i uprostřed léta. Stačí dojet do obchodního centra v obci Arroyomolinos, které se nachází asi 30 minut cesty autem z centra španělské metropole. V jedné z budov se nachází sjezdovka, která měří 250 metrů. Funguje, ačkoliv venku je 36 stupňů, píše server francouzské stanice FranceInfo.
 
Vlek, sníh a teploty kolem tří stupňů pod nulou. To vše je v hangáru na jihu u Madridu. Místo se nazývá SnoZone a v okolí jsou i restaurace či kino. Mezi návštěvníky je i Javier, kterému je zhruba 40 let. Sjezdovku přijel vyzkoušet se svými přáteli a míní, že je to dobrá příležitost pro ukojení své vášně. "Lyžujeme rádi a s horkem venku je to způsob, jak strávit trochu času v chladu. A využijeme toho ke sportování, což je dobře," řekl francouzské stanici.

Nabíledni je však otázka emisí a a dopadu na životní prostředí takového zařízení. Správce sjezdovky nechal nainstalovat na střechu solární panely a na svých stránkách SnoZone tvrdí, že má uzavřenou dohodu s nevládní organizací, která sází stromy, aby kompenzovalo vypuštěné emise CO2.

Sedmadvacetiletý Jésus tvrdí, že mu na životním prostředí záleží, lyžování v létě ho však moc netrápí. "Nemyslím si, že by mělo nějaký dopad sem jít (lyžovat) párkrát v létě," říká. "Každý týden vyrážím do hor a vracím se s pytlem naplněným plasty odhozenými u turistických stezek. Chodit sem mi nečiní žádné problémy," uvedl.

Dvaatřicetiletý Juan Carlos si sice otázky klade, ale mezi cestou do zahraničí, kde není jistota sněhu, a návštěvou sjezdovky u Madridu je snadná volba. "Je to jediný způsob, jak si udržet (lyžařskou) formu v létě. Před tím tu byly ledovce, ty se ale rozpouští. Situace už není taková jako před deseti lety, když (ledovce) byly otevřené celý srpen s kvalitním sněhem," uvádí.

Podle provozovatele zařízení každoročně navštěvuje na 200 000 lidí. Pro jedny je oázou chladu v oblasti, kde mnoho týdnů je přes den 30 stupňů. Jiní v něm vidí ekologickou katastrofu. Je však jasné, že tato sjezdovka nenechává nikoho chladným.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

7.9.2024 13:46
Pocit viny? Trpí snad pocitem viny politik, letící tryskáčem na klimatickou konferenci? Pocit viny je potřeba vyvolat v "hříšnících" aby se tak nezdráhali, když jim daný politik šahá do peněženky. A pokud se ve slabších povahách podaří vyvolat klimatický žal, tak se peníze jen sypou.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.9.2024 18:06 Reaguje na Richard Vacek
1**
Odpovědět
LB

Lukas B.

9.9.2024 09:51
neměli by mít pocit viny taky hokejisti v létě? plavci bazénu v zimě? ti co chodí do tělocvičen a posiloven, kde se v zimě topí a v létě klimatizuje?

mimochodem, i kdybychom na tu grotesku přistoupili, vypustíme víc bublinek v hale, nebo cestou na hory?
Odpovědět
Anyr

Anyr

9.9.2024 14:37 Reaguje na Lukas B.
Samozřejmě, že by pocit viny mít měli. Sport produkuje obrovské množství emisí (a plastů a zastavěné půdy etc.), nehledě ke (imho) zbytečně prožitým, sebestředným životům.
Docela by mě btw zajímalo, jestli někdo spočítal uhlíkovou stopu letošních OH... to musela být pěkná pecka. :)

Jenže lidé jsou ve své podstatě hloupí a zlí, víme? :)
Dobro stojí velké úsilí, zlo ne. Rozhodně je lehčí spokojeně chrochtat u zážitků a požitků, a u toho ničit sebe i celý svět, než prožít život naplněný úsilím o správné věci a odříkáním.
Takže, modlím se: Bože, dej nám sílu k tomu, abychom dělali to, co je správné, a ne (zejména) to, co je snadné.

Celoroční sjezdovka ve Španělsku je zhůvěřilost a návštěvníci by zasloužili - podle tradiční české kultury, založené našimi ctěnými předky! - seřezat.
A následně dovzdělat (což, bohužel, primární součástí české lidové kultury není).
Odpovědět
LB

Lukas B.

9.9.2024 14:53 Reaguje na Anyr
v názoru na olympijské hry bychom se asi shodli.
mimochodem, energetická náročnost zimního stadionu (moderního tréningového, tj. bez tribun) není zas tak dramatická a předpokládám, že u sjezdovky to bude nejinak.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist