https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francie-by-letos-mohla-byt-znovu-nejvetsim-producentem-vina-na-svete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francie by letos mohla být znovu největším producentem vína na světě

15.10.2023 00:34 (ČTK)
Nedopomohla by jí k tomu ale dobrá sklizeň doma, jako spíš špatná úroda v Itálii.
Nedopomohla by jí k tomu ale dobrá sklizeň doma, jako spíš špatná úroda v Itálii.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Francie by letos podle odhadů mohla být znovu největším producentem vína na světě, a předstihnout tak Itálii. Nedopomohla by jí k tomu ale dobrá sklizeň doma, jako spíš špatná úroda v Itálii. Podle agentury AFP to vyplývá ze statistik francouzského ministerstva zemědělství zpracovaných na základě odhadů k 1. říjnu.
 

Francouzská produkce vína "by měla (letos) dosáhnout 46 milionů hektolitrů, což je úroveň srovnatelná s rokem 2022 a o tři procenta vyšší než průměr let 2018 až 2022", uvedli statistici z francouzského ministerstva.

Italská produkce by měla klesnout na přibližně 43 milionů hektolitrů oproti 50 milionům v předchozím roce, uvedla 2. října hlavní italská zemědělská organizace Coldiretti.

"Je to významná událost, protože je symbolická. Ale je to čistě cyklická záležitost," řekl agentuře AFP odborník na ekonomiku vína z univerzity v Bordeaux Jean-Marie Cardebat.

Podle údajů Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV) byla největším producentem vína od roku 2007 s výjimkou let 2011 a 2014 stále Itálie. Letos ale italské vinice obzvláště silně zasáhly plísně.

Ve Francii je podle ministerstva "situace na různých vinicích smíšená". V Bordeaux a na jihozápadě země "došlo ke snížení produkce v důsledku plísně révové a vlny veder a v Languedoc-Roussillonu v důsledku sucha". Jinde je situace podle něj příznivá, zejména v regionu Charente na západě země.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jarka O.

15.10.2023 22:21
Přeji jim to. Ale před měsícem tu zaměstnávali lidi zprávami o hrozivé neúrodě vína ve Francii v důsledku klimazměny a vida, opak je pravdou.
Také, k čemu slouží podobná strašení, jako že prý poroste chmel horší a horší kvality, vodní cyklus přestane fungovat atd.? K protlačení gryndýlových nesmyslů a zničení chudších států? Možná až budou některé státy neexistující, GD a klima agenda skončí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist