https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gazprom-dodavky-ruskeho-plynu-nord-streamem-1-do-eu-se-kvuli-udrzbe-zastavi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gazprom: Dodávky ruského plynu Nord Streamem 1 do EU se kvůli údržbě zastaví

22.8.2022 00:45 | KYJEV (ČTK)
Dodávky ruského plynu hlavním plynovodem Nord Stream 1 do Německa se kvůli údržbě opět zastaví, a to od 31. srpna do 2. září. Oznámila to ruská plynárenská společnost Gazprom, nad kterou má kontrolu Kreml. Po dokončení prací, pokud nenastanou žádné technické problémy, bude přeprava plynu obnovena na současnou sníženou úroveň 33 milionů metrů krychlových denně, dodal Gazprom.
 

Ruský podnik sdělil, že s ním na "rutinní údržbě" kompresorové stanice Portovaja, která je součástí plynovodu Nord Stream 1 a která se nachází poblíž finských hranic, bude spolupracovat německá firma Siemens Energy. Plynovod Nord Stream 1 v současnosti pracuje pouze na 20 procent své kapacity.

Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie. Německé ministerstvo hospodářství agentuře AP sdělilo, že informaci o plánovaném přerušení provozu plynovodu zaznamenalo.

"Situaci monitorujeme," uvedlo německé ministerstvo. "Dodávky prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 jsou nyní beze změny na 20 procentech," dodalo.

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Gazprom omezování dodávek plynu zdůvodňuje technickým problémy, mimo jiné chybějící turbínou ve stanici Portovaja. Evropská unie ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

V reakci na opětovné uzavření Nord Streamu 1 v sobotu cena plynu pro evropský trh opět pokořila dosavadní rekord. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září se ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku zvýšila téměř o sedm procent nad 257 eur (6333 Kč) za megawatthodinu.

"Oznámení Gazpromu z pátečního večera zřejmě bude podporovat ceny plynu také v pondělí, kdy se obchodování obnoví," uvedl podle agentury Bloomberg analytik plynárenského sektoru Tom Marzec-Manser ze společnosti ICIS. "Budou panovat obavy, že plynovod neobnoví provoz včas, nebo vůbec," upozornil. Podobné obavy panovaly také při červencové údržbě plynovodu Nord Stream 1, která nakonec trvala plánovaných deset dnů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (152)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 07:52
"Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí."

Tohle je čistá lež, nechápu, proč sem dávají nesmysly staré sotva rok, když graf vývoje cen je v každém článku a každý si to může ověřit.

"Hlavní ale je, že se potvrdily podzimní informace, že podstatným důvodem extrémního růstu cen za ruský plyn byla snaha Kremlu dostat Evropu na kolena snížením dodávek a zvyšováním cen. Navíc v podmínkách, kdy si Gazprom zakoupil velké kapacity v zásobnících v Evropě a nechal je záměrně prázdné, a tudíž Evropu bez rezerv. Americká dodávka tuto brutální vyděračskou hru utnula". Leden 2022

https://ekonomickydenik.cz/evropskou-plynovou-krizi-zavinilo-rusko-dukazem-jsou-nizsi-dodavky-i-prazdne-zasobniky/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context&dop_req_id=RQBzdjZs9uD-202201181926&dop_id=14905427


Odpovědět
ZK

Zan K.

22.8.2022 12:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Navíc v podmínkách, kdy si Gazprom zakoupil velké kapacity v zásobnících v Evropě a nechal je záměrně prázdné,---
Inu v kapitalizmu a tržním prostředí je to prostě možné, tak se nedivme. Spíše bychom se měli bavit o tom, kdo aproč ony zásobníky, stejně jako spousty jiného prodal a hnát je k odpovědnosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 12:29 Reaguje na Zan K.
Evropa podcenika gaunerství Putina (a vůbec vedení RF) a chovala se k němu jako k Evropanovi. To byla zásadní chyba nejen v tomhle případě. Já vidím až fatální selhání v OSN, které naprosto ignorovalo ruské vraždění v Čečensku a Dagestánu, v Sýrii i na Donbasu.
Pokud by zavčas nasadilo tvrdé sankce a Putina postavila před soud, žádná Ukrajinská válka a jiný problém by nenastal.
Odpovědět
ZK

Zan K.

22.8.2022 14:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Prosím vás ono OSN má ještě nějakou moc a význam? Viz od válek v Korei, Vietnamu, Kuby, Libyi, Jugoslavii, Syrii i onoho Čečenska, Dagestámu a Gruzie a t.d.? Vždyť všude ten "pořádek" dělali jen velmoci a jejich armády. Nakonec stejně jako dnes....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 20:19 Reaguje na Zan K.
No, už od války OSN používalo na vymáhání svých rezolucí Američany. Korela, Vietnam. Tam Američané ale řekli, že se můžou vymastit na války proti všem gaunerům světa. Jenže jim to neprošlo, byli postaveni do pozice světového policajta. Taky kdo jiný??

Typický příklad: Kaddáfí začal brutálně vraždit vlastní lidi těžkým dělostřelectvem a bombardováním lidnatých čtvrtí, LAS si stěžovala v OSN a nutila Američany, ať zasáhnou. Obama se kroutil, že končí v Iráku a Afgánu a do další války nepůjde, byl obviněn, že je nepřítel arabského lidu a tak svolil s "čistým nebem" s tím, že tam nevstoupí americký voják. A tak se stalo.
Jugoslávie je něco podobného, Miloševič vraždil jak divý a Evropa lomila rukama a bedákala, až Amíci mu zatrhli tipec. OSN to posvětila a ještě nahnala viníky před soud. Ale dnes? Haňba bluť.
Odpovědět
ZK

Zan K.

23.8.2022 10:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Hmm - on snad může někdo USA (a dnes i Čínu, Rusko) postavit do role světového policajta, i když nechce? Nenechte se vysmát. Z velmocí to klidně vezme každej, když na tom získá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 17:23 Reaguje na Zan K.
No, je to složitější. Američani jsou mistři světa amoleta, největší bouráci a zbytek světa sou čučkaři.
S tímhle názorem dělat policajta je zcela logické, ale tím, že na tom silně krváceli, tak se začali škubat.
Poslední lekce byla Afganistán, kde budovali prosperující stát za nepředstavitelní bambilióny a je to celé v dupě.
Dnes vráží další desítky miliard do Ukrajiny, ale spočítají si velmi rychle, že kdyby ji nechali padnout, bude to prohra i jejich.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.8.2022 14:19 Reaguje na Pavel Hanzl
No on Trumph poznal, že to rozvrtáváné v cizině se hezky prodražuje a zisky jsou nulové. To si ovšem nová vláda jaksi nepřipouští a dál se angažuje a tiskne dolar o sto šest. A jak to dopadne můžeme poznat z historie.
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.8.2022 12:03 Reaguje na Pavel Hanzl
To neřeš.Jak to bude v Eu s ruským metanem musíme počkát ,až bílý otec z Washihgtonu pošle kouřové signály Nšoči von Leyenové.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.8.2022 08:57

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

22.8.2022 09:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Copak machačku, fakta ti nejdou pod čumák. Těmi fakty jsou rusácké vyděračské praktiky.
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.8.2022 11:00 Reaguje na
Sláva Gazpromu.Gazpromu sláva.
Odpovědět
sv

22.8.2022 13:12 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

22.8.2022 15:42 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
ZK

Zan K.

22.8.2022 12:04 Reaguje na
Inu - kdo znáí fakta a pravdu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 12:30 Reaguje na Zan K.
Muhehehehehhe Studnička cha cha jak dycky!!!
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 12:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Doporučuji navýšit medikaci Hanzle.
Odpovědět
sv

22.8.2022 13:11 Reaguje na Zan K.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

s v

22.8.2022 19:43 Reaguje na Zan K.
Tak tedy znova. Těžko říct, každopádně platí, že machaček se se k faktům nepřiblížil ani na sto kilometrů.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.8.2022 12:55 Reaguje na
Já zažil dobu, kdy zpravodajství ČST začínalo slovy: Moskva,
No a nyní už poněkolikáté čtu ČTK Kyjev a přitom Gazprom je Ruský a nikoliv Ukrajinský. Navíc se jedná o NS 1 a ten nemá s Ukrajinou nic společného, pokud to nejsou v Kyjevě jimi vymyšlené zprávy o hrůzách chystaných Ruskem. Co povíte na zprávu z ukrajinského bojiště sesmolenou v Praze? Byla z doslechu a nebo pouhou spekulací? To jsou ty fakta? Ale
no tak, fakta jsou od zdroje a nikoliv z druhé ruky jako
ČTK Kyjev!
Odpovědět
sv

22.8.2022 13:26 Reaguje na Břetislav Machaček
Tys "nezažil" tuto dobu, ty ji pořád ve své hlavě zažíváš. Při smolení svých fantasmagorií ti zřejmě nedochází, že zástupce ČTK byl z Moskvy vykopnut, tak jako byla vykopnuta řada dalších českých nebo obecně západních novinářů (viz třeba Miroslav Karas) a že nejbližší zástupce ČTK je holt až v Kyjevě.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.8.2022 15:17 Reaguje na
Jaké může mít zpravodaj ČTK v Kyjevě zprávy o
NS1, když spolu o Rusko a Ukrajina nejednají?
On jezdí z Kyjeva do Moskvy pro informace přes
frontu a pak to odeslat z Kyjeva ? Bral bych,
kdyby to byla informace z Berlína, ale z Kyjeva?
Mimochodem ČTK nezrušila své zastoupení v Rusku.
Odpovědět
sv

22.8.2022 15:49 Reaguje na Břetislav Machaček
O tom jaké má jakýkoli zpravodaj zprávy ty víš kulové machačku a co ty bereš nebo nebereš je irelevantní. Každopádně platí, že kvůli tvým prázdným očím se žádný novinář bez akreditace nebude probíjet přes frontu do Moskvy a zpravodaj z Berlína se kvůli tobě nebude učit rusky, aby mohl přepsat jednoduchý článek z ruského internetu. Od toho je ten v Kyjevě.
Odpovědět
JH

JH

22.8.2022 16:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Jednání dvou států a předávání informací jsou asi 2 odlišné věci. To si myslíte, že se musí potkat prezidenti aby napsali do novin, že se bude opravovat plynové potrubí? Jezdit přes frontu v době internetu asi taky nikdo nebude.
Odpovědět
DB

Darth Bane

22.8.2022 21:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Já zažil dobu, kdy spravodajstvi stanice Hvězda začínalo slovem..... Poslechněte si zprávy.....Managua....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.8.2022 15:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Copak redakci a nebo komu vadí upozornění, že zpráva ČTK je z Kyjeva? Vždyť to redakce sama uvádí pod nadpisem! To přece vypadá
tak, jako by měla ČTK sídlo v Kyjevě, kde určují co psát!
Aha, už chápu, nediskutuji o článku, ale o zdroji, který ho
napsal a to je porušením pravidel diskuse. Prosím všímejte si
napadání diskutérů a jakými slovy se to děje, protože nemíním
upozorňovat na to, co přehlížíte obzvláště rádi u anonymů.
Odpovědět
sv

22.8.2022 15:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Jak už jsem psal výše, anonymní napadající machačku, tvoje fantasmagorie kdo by odkud měl psát, jsou zcela irelevantní.
Odpovědět
JH

JH

22.8.2022 16:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Když vy občas opravdu píšete věci, které dost tahají za uši. Zkuste víc přemýšlet o tom, co píšete a nikdo se do vás nebude navážet. To je asi nejlepší rada, jakou jste dnes dostal.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.8.2022 17:32 Reaguje na JH
Občas???
Odpovědět
JH

JH

22.8.2022 18:07 Reaguje na Petr Eliáš
Snažil jsem se to jemně naznačit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.8.2022 15:20 Reaguje na JH
Diskutovat znamená mít svůj názor a umět ho hájit.
Někomu nadávat za jeho názor je znakem absence mu
jeho názor vyvrátit. Znakem zbabělosti je anonymita,
či se schovat za cizí totožnost. Většina webů dnes zamezila přístup anonymním diskutérům, aby se zbavila právě takových individuí, které se za svůj
názor před veřejností stydí. Je to podlé chování
zbabělců, kteří se bojí nést svoji kůži na trh,
aby se nemuseli za své názory zodpovídat. Tady je jim to umožněno, úroveň je tak čím dál tím více žalostnější a i cenzor musí jejich výlevy stále
mazat. Být cenzorem, tak v prvé řadě zruším anonymitu, potom upozorním na opakované porušení zásad diskuse a následně zruším přístup k diskusi. Tato diskuse už je pouze napadáním oponentů a
nemá to s diskusí k tématu pranic společného.
Odpovědět
JH

JH

23.8.2022 17:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak zrovna já nemám pocit, že bych vás nějak napadal. Ostatní diskutéři k vám mohli být o něco zdvořilejší, to je pravda, ale jinak jejich názory celkem dávají smysl, tedy pokud jde o ČTK Kyjev. Naopak smysl příliš nedává vaše přehnaná starost o zdroje informací ČTK.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.8.2022 09:51
3.září 14 hodin Václavák - se bude konat demonstrace proti vládní politice,
která nás úspěšně vleče do žebroty .

Více zde : https://www.naprvnimmiste.cz/?fbclid=IwAR1grSlaKfT9vlIGryqx3kcRhNu__ek1MemxdrbLV9OVPs7_sTyZ15qrvSE
---------------------------------------------------------------------
Kdo má zájem o skutečně objektivní informace jak jsme na tom s plynem a elektřinou , zde : https://www.youtube.com/watch?v=nauTr0xv3R4
-------------------------------------------------------------------------
Jinak gratuluji panu Hanzlovi k jeho duševnímu vzepětí, které vedlo
k dalším perlám lidového písmáctví.
Odpovědět
sv

22.8.2022 10:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak, to si agent bureš, jenž je svým bezuzdným rozhazováním veřejných prostředků v době konjunktury a přisáváním se k dotačním penězovodům, zodpovědný za lví podíl současné inflace, za rámeček nedá. Jen nebude místo Václaváku pro výlevy aparátčíků zkrachovalých politických stran jako ksč(m), přísavka, pro zkrachovalé komunistické generály, ezomagory a jiné zjevy lepší Praha Chodov.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 10:13 Reaguje na
Zajímavé je, že lidé protestují proti téhle vládě, ale vůbec netuší, jak a hlavně kdo by tu měl teda vládnout lěpe a radostněji.
To mi připadá jako vystupování z EU, kdy si nikdo nedovede představit, co by se stalo hodinu po skutečném vystoupení.

Tak koncentrované blbství je dost děsivá skutečnost, ale my můžeme pouze doufat, že většina lidí je normálních.
Odpovědět
ZK

Zan K.

22.8.2022 12:07 Reaguje na Pavel Hanzl
O té dnešní normálnosti bych pochyboval. Už to, že se v národě vytvořila ona nenávist skoro všude a ve všem je totiž v civilizovaném národě nenormální.
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.8.2022 12:08 Reaguje na Zan K.
1+
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 12:33 Reaguje na Zan K.
Jistě. To je cílem hybridní války, sám Velký liliPutin to sám vysvětloval:
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/podpalime-svet-rusky-moderator-solovjov-znovu-blouznil-40404307#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart

Je tam jen jedna chyba. Chtějí to jako dělat, ovšem to dělají už dávno.
Odpovědět
ZK

Zan K.

22.8.2022 14:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Inu myslím, že vy jste přesnej dnešní vzor.
Odpovědět
sv

22.8.2022 13:30 Reaguje na Zan K.
Přesně, burešovo nenávistné hýkání (minimálně od roku 2014) rozhodně není normální ani civilizované.
Odpovědět
ZK

Zan K.

23.8.2022 10:56 Reaguje na
Jen Burešovo? Já ho dnes vidím všude. A protože je národ i svět rozdělenej, tak to dopadá jak to dopadá.
Odpovědět
sv

23.8.2022 11:36 Reaguje na Zan K.
Kde všude? Konkrétně.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.8.2022 14:21 Reaguje na
Sledujte naše masmedia. A všechny.
Odpovědět
sv

24.8.2022 14:41 Reaguje na Zan K.
Takže nevíš a cucáš si z prstu. Není divu. Jestli "sleduješ naše masmedia. A všechny." pak to s tebou musí být nahnuté.
Odpovědět
DB

Darth Bane

22.8.2022 21:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Mne to přijde racionální.... demonstrant A zapálí barák demonstranti B a ten proletari C. Pokud budou dostatečně aktivní, a zapalenych baráku bude dost, tak tato nadále nebudou spotřebovává energie, sníží se poptávka, a ceny půjdou dolů. Vymyšlené je to dobré :)
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.8.2022 14:13 Reaguje na
Sláva Babišovi,Andreji sláva
Odpovědět
sv

22.8.2022 15:54 Reaguje na karel krasensky
Helemese,krasensky očekává dodávku plynu i z burešova pozadí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 10:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Podívejte se sem, tady to máte celý i s graf spotřeby všeho u nás i v Německu.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-cesi-maji-sanci-plynovou-krizi-prezit-bez-katastrofy-kdyz-zacnou-setrit-209408

Není přece možný, abyste to nepochopil. Ale faktem je, že Studnička už neví, ani kolik je 1+1. Co se vám proboha stalo??
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.8.2022 10:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Na rozdíl od vás nechci mít šanci, že přežiji zimu ve svetru a důchodkách.
Jinak nám všeználku vysvětlete proč Slováci mají nyní 4x levnější elektřinu a 2x levnější plyn ?

Asi proto, že nechtějí přežít, ale žít v důstojných podmínkách.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 10:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tohle je samozřejmě čistě vylhané. Mě zvedli plyn o asi 40% a elektřinu o 30%, takže budu platit asi 7,-kč/kWh a že by Slováci platili 1.75 kč? Tomu můžete věřit jen vy a Studnička.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.8.2022 10:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to jste béčko, Innogy (RWE) - elektřina Optimal 6.169 Kč/kWh
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 11:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Za chvílu pojedu na solár...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 11:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, když na mě chcete reagovat, tak reagujte na moje příspěvky, kde stejně kromě trollování a lží nedokážete jinak reagovat.

Zdražování není konečné. Dodavatelé nakupují na období dopředu. Veškeré navýšení cen se teprve u koncových spotřebitelů projeví hlupáku.

To, že Slováci zastropovali ceny el. energie je fakt.
Např. SEV.EN nabízel státu v první polovině roku 3TWh elektřiny za původní ceny. Ze strany státu bez reakce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 11:26 Reaguje na Jaroslav Studnička
Státu můžou nabízet co chtějí, stát není kšeftař s elektřinou (ani plynem) a lidem to fakt nedodává.
Měli to nabídnout EONu, RWE a dalším desítkám dodavatelům.
Adi to bude celý hoax.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 11:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, děláte ze sebe opět hlupáka :-))).

Tak jako se na Slovensku mohla dohodnout vláda na zastropování cen elektřiny, mohla se naše vláda dohodnout přes ČEZ na zakoupení el. energie od SEV.EN.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 12:03 Reaguje na Jaroslav Studnička
To je už fakt dost odborná otázka a pro jedince, který nedá ani kachňála, je to zcela mimo možnosti....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 12:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to jste dokonale popsal sám sebe...

Jinak opět klasické odklánění od tématu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 12:37 Reaguje na Jaroslav Studnička
Studničku vy trubo. Vy nejste schopen pochopit ani fakt, že Gazrom vyškrtil plyn pro celou Evropu do děsných problémů, tak co proboha radíte profíkům??
Čím blbší jedinec, tí víc rad rozdává.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 12:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to jste opět popsal sám sebe, protože na počet příspěvků jste absolutní vítěz...gratuluji.


Odpovědět
kk

karel krasensky

22.8.2022 11:25 Reaguje na Pavel Hanzl
p.Hanzl výjimčně vážně.Na kolik odhadujete,že vás vyjde topná sezona plynem 2022-2023.Ptám se proto že topím pouze dřívím.Dík za info.
Odpovědět
DB

Darth Bane

22.8.2022 21:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
Raději nám vysvětlete, prc jste mezi Hanušovice a Králíky sežral skoro všechny malé děti.
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.8.2022 05:01 Reaguje na Darth Bane
1+
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 10:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Že zrovna Hanzl tu chce někoho poučovat :-)))).
Ten který má problém ve čtení grafů vkládání vlastních příspěvků apod.
Holt analfabet typu Hanzl nikdy neporozumí elementárním zákonitostem energetiky a tak mu nezbývá než lhát a trollit.

Když už tedy Hanzl tapetuje po několikáté tímto odkazem, tak si z něho dovolím vložit jeden odstavec:

Kvůli vysoké spotřebě plynu jsou Němci po letech své nákladné „Energiewende“ závislí na fosilních zdrojích ze 76 procent, zatímco Česko „jen“ z 68 procent.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 10:38 Reaguje na Jaroslav Studnička
Evropa je ve válce a válečná ekonomika funguje jinak.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 11:07 Reaguje na Pavel Hanzl
whataboutismus Hanzle.
Odpovědět
ZK

Zan K.

22.8.2022 12:12 Reaguje na Pavel Hanzl
To je bohužel asi jediná jasná pravda od toho autora. Ona totiž válka není jen ono střílení a bombardování...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 12:39 Reaguje na Zan K.
Jistě. Zkuste to vysvětlit Vinklerovi a Studničkovi!! Podle mě to nedají nikdy.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 12:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl opět není schopen po několika příspěvcích udržet téma diskuzního vlákna a předvádí klasické kličkování a odklánění...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 10:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tihle mašlonci jsou fakt úžasní, viděl jsem už s nimi více videjí, tohle je jen odvárek.
Ale hezké je, když Noveský nám vysvětlí, že nám nepatří ani truba a vláda nemá možnost udělat vůbec nic a hned nato Štěán vysvětluje, co narhují naší vládě, aby dělala.
Taky hezky lžou, že naše elektřina se prodává přes burzu:
"Polostátní energetická společnost ČEZ prodává 95 procent své produkce elektřiny v České republice, do zahraničí vyveze asi pět procent produkce, a to jen v případě, kdy ji nelze prodat na českém trhu. Primárně prodává ČEZ elektřinu koncovým zákazníkům a ostatním českým obchodníkům jako je PRE či E.ON přímo bilaterálně nebo přes elektronické obchodní platformu."
https://oenergetice.cz/energetika-v-cr/cez-prodava-95-procent-sve-produkce-elektriny-v-ceske-republice
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.8.2022 10:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdyby hloupost nadnášela, tak jste jak vzducholoď Zeppelin.

ČEZ prodeje kopírují ceny na burze, a podle toho vypadá i jejich zisk .
Na rozdíl od vás tihle lidé jsou z branže ,řadu let pracovali ve významných pozicích v energetice a ví, o čem mluví.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 11:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ti lidé pracovali v energetice a skutečně tu problematiku znali, jenže to bylo v době, kdy SSSR byl náš bratr a živil nás energiemi zalevno.
Jenže dnes jsme nepřítel nomero uno a podle toho se k nám Rusko chová.
A tohle už ti mašlonci neráčili pochopit, stejně jako vy.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 11:09 Reaguje na Pavel Hanzl
To jste fakt takový hlupák Hanzle :-)))?

Cena silové elektřiny na burze určuje ceny v celé EU ať už prodáváte přes burzu nebo napřímo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 11:28 Reaguje na Jaroslav Studnička
Totální cypovina jak dycky. Proč teda dnes nekupujete el. za 11 kč silovku a k tomu přenos. tj třeba 16 kč/kWh?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 11:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, nejprve si o tom něco nastudujte a neotravujte tady s elementárními neznalostmi.
Odpovědět
ZK

Zan K.

22.8.2022 12:15 Reaguje na Jaroslav Studnička
Hmm - tak proč jsou ony ceny jinde v EU dost různé?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 13:23 Reaguje na Zan K.
Pokud se ptáte na rozdílné ceny silové elektřiny v rámci jednotlivých států EU, tak např. na burze s el. energií se obchoduje s několika produkty. Různé objemy takto obchodované elektřiny pak v průměru mohou tvořit tyto rozdíly. Dále v rámci obchodování na burze musíte v mnohých případech zaplatit kapacitu na přeshraničních vedeních, což taky ovlivňuje rozdílnou cenu.
Odpovědět
ZK

Zan K.

22.8.2022 14:39 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nemusí se obchodovat na burze. Jiní to tak dělají.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 15:58 Reaguje na Zan K.
Nemusí. Žádné nařízení nenakazuje prodávat el. energii přes burzu.
Např. firma SEV.EN nabízela státu na jaře 3 TWh elektřiny za ceny před touto krizí. Ze strany státu bez odezvy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 18:13 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy vždycky skočíte na každou cypovinu, jen když je proti naší vládě. Takhle vám vymyli koblihu soudruzi z Kremlu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 19:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Zcela objektivní fakt.

To že si nedokážete ověřit fakta, nemáte přehled a ještě napíšete takový blábol z dělá opravdu korunovaného hlupáka...



https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/hn-tykac-nabizi-statu-elektrinu-za-cenu-pred-valkou-na-ukrajine/2201395

https://forbes.cz/elektrina-za-nizsi-cenu-tykac-ji-nabizi-statu/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 19:59 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ono to nebude asi až tak ajnfach. Musí se udělat státní obchodník, musí za něj stát zaplatí emise atd. atd.
nějak to nemá logiku. Proč to nenabídne normálně EONu nebo jiným obchodníkům?
Jak znám Tykače, bude v tom nějaká kulišárna. Naposled vydupal se státem s tím starým uhlákem a težebními prostory, na kterých vylópal miliardy.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 21:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, ušetřete nás svých dojmologií...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 10:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tihle mašlonci už změkli. V minulém videu chtěli po vládě mandát, že jejím jménem pojedou do Moskvy a nakoupí tam bambilión plynu za 6 eur.
Teď už chtějí jen somrovat v Maďarsku, to je fakt posun. Navíc tam lžou, že plyn z Holandska a Dánska je ruský, ovšem Rusi tam nic neposílají. Nechtějí kupovat předražený LNG (před válkou za 11 eur) a chtějí ten ruský levný, dnes za 240 eur.
A dál je to jen další demagogie a lži.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 11:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, opět nechápete souvislosti jak probíhá transport plynu v rámci EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 11:31 Reaguje na Jaroslav Studnička
Bod A) ruské demagogie zní: "z vlastních špinavostí obviníš nepřítele".

Už se vám podařilo vymudrovat, na co jedou naše fabriky, když z Ruska jde max 20% toho, co normálně a to do Německa, k nám vůbec nic?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 11:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Do ČR plyn z Ruska proudí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 12:03 Reaguje na Jaroslav Studnička
Fakt? A kudy?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 12:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Včera jsem vám dával odkaz, abyste místo večerníčku mohl sledovat toky plynu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 16:31 Reaguje na Jaroslav Studnička
Sorry jako, nezachytil jsem to, nemůžete to sem dát znovu? Podíval bych se. dík.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 19:01 Reaguje na Pavel Hanzl
http://extranet.net4gas.cz/gas_flow.aspx
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 19:50 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nepodporovaný prohlížeč, tím končím. ale díky.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 20:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Zcela normálně dohledatelné na stránkách Net4gas.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.8.2022 13:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Bude to super zážitek dle těch řečníků - za dutohlavce z SPD tam bude Kobza a Blaško (sekundovat jim bude štěně Foldyna), za ultrakomouše tam bude Skála, za antiEU tam bude Gregor. Dále tam budou takoví exoti jako dezinformátor Netík, autor otevřisvoumysl Formánek, za ,,odborníky,, tam budou pošahanci z Paralelní lékařské komory a za antivaxery Tesař.

To bude zase gigademonstrace. Pár socek si zařve na námku. Dá si párek, lupne tam desítku a pojede domu. Ale určitě se tam ukažte, s vaší pomocí dosáhne skupinové IQ dvouciferné hodnoty.

Tak pozdravujte a moc se neožerte. ;)
Odpovědět
ZK

Zan K.

22.8.2022 14:37 Reaguje na Petr Eliáš
Inu ona "moderní retorika". Pak se divme oné všeobecné nenávisti.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.8.2022 14:57 Reaguje na Zan K.
Jo no, také se mi nelíbí ta blábolivá rétorika výše jmenovaných ,,odborníku,,. Ale nic s tím neudělám. :(
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.8.2022 15:10 Reaguje na Petr Eliáš
páne Eliaši stejně jako vám,ani mi se nelíbí zavislost na ruském olynu.Proto navhrují,abychom přešli od slov k činum.Vezměme si příklad z německých aktivistek,které se na protest obnažily před kancleřem Scholzem.Navrhují,abychom se domluvili a na protest stahli my dva trenky před šefkou parlamentu Marketou pekarovou adamovou
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.8.2022 19:34 Reaguje na Petr Eliáš
To není myšleno o blábolení, ale o nálepkování. Ono vše se dá říkat s nadhledem a bez nálepek. Ovšem dle toho se poznává úroveň člověka.
Odpovědět
JH

JH

24.8.2022 20:19 Reaguje na Zan K.
Označit některé z výše uvedených jedinců za "dutohlavce", to chce hodně nadhledu. Daly by se použít i méně zdvořilé výrazy.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.8.2022 10:19
To je asi nějaký nesmysl. Jak by se mohla na rutinní údržbě podílet německá firma Siemens Energy, když sankce, které EU udělila na Rusko, obsahují i služby v oblasti energetiky?
Pokud by to tak náhodou bylo, tak jsou manažéři dané firmy pěkní hazardéři, protože případná pokuta může být pro firmu i likvidační.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 10:25 Reaguje na Richard Vacek
Německo se vždy umělo s Ruskem dohodnout.

Navíc přece Německo neopustí své ideologické zelené plány. Se skřípěním zubů tamní vláda souhlasí s prodloužením provozu zbývajících JE.

https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/prodlouzeni-zivotnosti-nemeckych-jadernych-elektraren-se-nevyplati-uvedl-habeck
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 11:34 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zvláště dobře se dokázal dohodnout Stalin s Hitlerem, to je fakt. Jenže Stalin si z něho udělal užitečného idiota, ten to prokoukl až na poslední chvíli a stálo to ve finále asi 20 miliónů mrtvých rudoarmějců.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 10:45 Reaguje na Richard Vacek
Hlupy ghermán si pořád asi myslí, že liliPutin neposílá plyn kvůli technickým problémům.
Jediné řešení je to zablokovat celý. Což se vlastně už děje.
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.8.2022 11:05 Reaguje na Pavel Hanzl
V klidu plyn bereme přes německo a to radějí plyn pouští než zastavuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 11:35 Reaguje na karel krasensky
Navíc ho vůbec nepotřebuje.
Odpovědět
ZK

Zan K.

22.8.2022 12:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale vždyt podle vás je rus i Putin durak, co a jak dělá. Faktem ovšem je, že kdyby to vše zavřel už na začátku války, tak dnes bude situace jiná. Zda lepší či horší a pro koho ovšem neumím říci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 12:46 Reaguje na Zan K.
Rus nás točí a vydírá. Pustí, nepustí, nalže že nepustí a pustí, atd.
PROČ?
Protože burza je vyděšená a zmatky vyhání ceny na maximum.
Kdyby Rusko odstřihla natvrdo, vše se ukladní a může se počítat. Kolik můžem dovézt LNG, kolik máme terminálů a kdy budou ty nové a s jakou kapacitou, kolik máme v zásobnících a kolik to bude stát.
A vsadím gatě, že by šel plyn (a v závěsu elektřina) výrazně dolů.
Odpovědět
ZK

Zan K.

22.8.2022 14:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Hmm - burza může bejt vyděšená? Vždyť ta jede vždy a jen na zisky. A i dnes má jasno, Putin neputin. V ovbchdech a kšeftrch totiž zádné city ani poélitzika neplatí, jen zisky. Příkladů u válek máme dost. Už staří rakušáci kšeftovali za války s Pruskem o sto šest. A dále ani němluvě...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 15:05 Reaguje na Zan K.
Jistě. zisky. A teď máte kupovat a nevíte, jestli bude, nebo nebude a nutně potřebujete. Tak uděláte co? Přeplatíte. Udělají to všichni a cena vyletí, pak je dost a cena by šla dolů, ale dodavatel slíbí, že to zavře celý. Tak přeplatíte preventivně atd. atd. atd.
A řešení? Nakopat do hader.

Doufám, že to vyřeší nové gigaterminály.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.8.2022 14:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Houbelec gigaterminály. Svět je rozes...ej a lidi se svejma náturama a rozhádaností ještě víc. Ono je to totiž vždy o lidech.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.8.2022 12:51
Plyn pro evropský trh opět zdražuje. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku v pondělí ráno vzrostla o téměř 13 procent na bezmála 276 eur (zhruba 6800 Kč) za megawatthodinu.

Tedy 6.80 Kč/kWh a to je cena plynu na burze , bez poplatků, distribuce, daně. Jaká bude výsledná cena u koncového spotřebitele ?

No přece taková, že i pan Hanzl spadne ze židle.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.8.2022 13:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
Čas oprášit starý dieselagregát a vyrábět si teplo i elektřinu samodomo. LTO tak nezdražil a lepší dieselagregát mívá účinnost 300g nafty/kWh.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.8.2022 13:23 Reaguje na Richard Vacek
Problém je v tom, že tenhle werk je na dočasný provoz v řádech hodin. To vám na sv. Štěpána nevydrží . :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 13:53 Reaguje na Richard Vacek
To je řešení z minulého století, za dnešní cenu nafty je to úplná blbost. Dnes to řeší velmi elegantně střešní fve a tepelné čerpadlo doplněné krbáky na dřevo. A hlavně je to nafurt.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.8.2022 14:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Pravděpodobně jste někomu sedl na lep. Sám mám už desátým rokem FV s panely 30 kWp a předevčírem nestačily ani na dobíjení baterií.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 15:10 Reaguje na Richard Vacek
To jste tu už psal, ale já si myslím, že to máte nějaký zdupaný celý. Určitě máte záznamy ze střídače za poslední rok, tak s tím zajděte za někým, kdo tomu rozumí. 30 kWp vám musí dát v průměru 90 kWh denně, to není jinak možný, i kdyby bylo celý den pod mrakem, máme dlouhý den.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.8.2022 16:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Raději to otočíme. Až vám to namontuje odborná firma, tak vám poradím, proč to funguje jinak, než jste si myslel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 17:03 Reaguje na Richard Vacek
A co když to bude fungovat tak, jak si myslím? Jsem realista a vím, že 15 kWp by mělo dát 15 MWh ročně a to asi fakt nedá, i když v Brně je víc slunečních dní, než se normálně počítá. Orientace panelů, ztráty atd. atd. normálka.
Odpovědět
DB

Darth Bane

22.8.2022 20:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Těch 15 MWh je k ničemu udaj, pokud 14 MWh bude použitelné leda tak, že vám to vyhoni včas. Komu chcete v létě tu elektřinu prodat, pokud FV bude mít velká část domácnosti???? A kdo vám tu elektřinu prodá v zimě, když všem ty panely v zimě vyrobí kulové????
Odpovědět
DB

Darth Bane

22.8.2022 20:40 Reaguje na Pavel Hanzl
30 kWp Vám v zimních měsících dá tak 2.5 až 3.5 kW, a to 7 až 8 hodin denně. Takže za den je to max 28 kWh, do baterek, a z baterek tak s bídou 22 KWh max. Vystačíte si v baráku v zimě se dvěma kubiky plynu na celej barak????
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.8.2022 14:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Napiš konečně kolik tě vyjde topná sezona 2022-2023.Nechceš odpovědět tak počítám,že budeš topit socko hrnkem čáje,svetrem a čekát na exekutora za nezaplacené učty.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 16:58 Reaguje na karel krasensky
Já ty vaše kdáky fakt nečtu a tak nereaguju......
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 13:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pan Hanzl tvrdí, že mají liliPutina kopnout do dža a ještě s rozběhem a vše se uklidní a může se počítat a najít optimální řešení, samozřejmě pro CELOU EVROPU.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.8.2022 13:15
Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík a ministr financí Igor Matovič ve středu oznámili, že elektřina pro tamní domácnosti bude stát po tři roky stejně jako nyní, kdy regulovaná cena za jednu megawatthodinu činí 61,21 eur (zhruba 1 490 korun). Informují o tom slovenské zpravodajské weby.

Ale pan Hanzl, rozený samouk, je nadšený ze své ceny 7 Kč/kWh el.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 13:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
A to jsem teda zvědavý, jak to soudruzi zvládnou, kdo to nadotuje a kde na to vezme. Orbán něco takového vytvořil s benzínem a výsledné zmatky to celé krutě prodražily.
Náš ČEZ má místo normálních 3 miliard zisku za stejné období 33 mld., 70% je státních a ještě na něho chtějí nasadit sektorovou daň. A z toho se má platit sociální tarif.
Mně to připadá finančně daleko schůdnější pro všechny.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.8.2022 14:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Zase jste pod vlivem blíže neurčené psychotropní látky.
Slovenská cena je kalkulace nákl. ceny + přiměřeného zisku výrobce, což oněch 1.49Kč/kWh pokrývá.
Např. ČEZ má výrobní ceny elektřiny 0.26 Kč/kWh , SEVEN 0.43 Kč/kWh. Ale to vy nevidíte, protože antropogenní emise CO2 vám zakalily zrak.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 14:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Slovensko má komunistickou vládu, že je nazýváte soudruhy? Nebo to je vaše oblíbené oslovení?

Proč by měla Slovenská vláda něco dotovat? Společnost Slovenské elektrárne, a.s. dostala na výběr, buď dojde k zastropování ceny elektřiny nebo bude tato firma dodatečně zdaněna. Po společném jednání se dohodli na této variantě.

Za to u nás vláda v tomto ohledu zcela tápe a to máme již konec srpna.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-slovakum-elektrina-dva-roky-nezdrazi-jak-s-rustem-cen-bojuji-u-sousedu-207863
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 14:58 Reaguje na Jaroslav Studnička
U nás to asi probíhá stejně, do médií se dostala zpráva, že se udělá sektorová daň.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.8.2022 13:19
Docela dobré zprávy z východu.

"Prohlašujeme prezidenta Putina za uzurpátora moci a válečného zločince, který rozpoutal bratrovražednou válku mezi slovanskými národy a poslal ruské vojáky na jistou a nesmyslnou smrt… Putin bude námi sesazen a zničen," citoval z údajného manifestu bývalý ruský poslanec a opoziční aktivista Ilja Ponomarjov.

K odpovědnosti za smrt dcery prokremelského ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina se přihlásila neznámá ruská partyzánská skupina s názvem Národní republikánská armáda.

Tak snad se jim povede dát dárek pod Aurus Senat L700 a snad se situace uklidní. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 13:43 Reaguje na Petr Eliáš
Jen aby. Ale hýbe se to správným směrem.
Ovšem Vinkler a Studnička by vám vystvětlili, že to spáchal grýndýl a hlupáci ve vedení EU.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 13:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Z vámi vloženého odkazu Hanzle :-)))
"Kvůli vysoké spotřebě plynu jsou Němci po letech své nákladné „Energiewende“ závislí na fosilních zdrojích ze 76 procent, zatímco Česko „jen“ z 68 procent."

Jinak o chybné energetické politice, která ovlivňuje dění v EU mluví nejeden odborník, např. i p. Míl:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-mil-elektrinu-zdrazuje-chybna-nemecka-politika-zmenme-evropsky-trh-193513
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 14:53 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zkusím nejjednodušší test na elementární logiku:
Němci OZE zálohují zemním plynem. 40% ho berou z Ruska. Putin ho zaškrtil a a vytvořil tuhle krizi. Ostaní dodavatelé fungují normálně a ještě zvyšují dodávky.
Otázka zní: Je ten problém způsobený plynem, nebo Putinem?
Já vám věřím, konečně to dáte........!!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.8.2022 15:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzl, oni jsou hlava. Gazprom úzkostlivě veškeré nasmlouvané kontrakty s Němci plní. Pokud ne, tak nám dejte odkaz, ať se můžeme pokochat.

Spotové ceny si vybojovala EK s odůvodněním, že pouze obchod na burze zajistí nejlepší ceny pro koncové odběratele. Dokonce kvůli tomu proběhl soud, který Gazprom prohrál.

Tento bruselský diletantismus nás uvrhl do současné situace. K tomu následná rusofobie , která doslova rozleptala střízlivé a racionální uvažování.

Jinak ČR brala 98.5% plynu z Ruska a ani vy na to nic nezměníte.

Obrovský diletantismus a neschopnost EK a jejich eurohujerů v národních vládách.
Pokud v důsledku jejich zmatečných činů jste ochoten s radostí platit asociální ceny energií, tak si je plaťte.

Přestože Henry Kissinger, bývalý ministr zahraničí USA má 99 roků, naprosto objektivně napsal ,jak by Západ měl s RF dále postupovat. To by ovšem museli v Bruselu chtít dobré radě naslouchat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 16:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud by Gazprom "úzkostlivě plnil smlouvy", tak je v Evropě plynu dost, navíc by se nemusel vylhávat na "vyšší moc" a podobné nesmysly. Protě jen lže jak dycky.

EK není obchodník s plynem, ale spotové ceny byly velmi výhodné. Za 4,8 - 6 eur (třeba v koronáči) by vám nikdo kontrakt nepodepsal. Ale smlouvy mají různé firmy různé, s Gazpromem byli asi všichni opatrní. Vydíral už dávno, třeba Litvu atd. atd.

Rusofobie je zcela normální a zdravá reakce, za války byla hitlerfobie zcela běžná po celé Evropě.

ČR brala 98,5% plynu z Ruska a mě by fakt zajímalo, odkud ho bere dnes.

Ten diletantismus atd. tam fakt nevidím, Putin na nás nasadil naprosto likvidační energetickou válku vabank a výsledky vidím celkem dost pozitivní. Dle jeho záměrů by měla být Evropa dnes už v rozvalu a pomalu občanské válce.

Pan Kissinger je velmi úžasný starý pán, ale vůbec netuší, že tu není dávno SSSR a dobráčtí první tajemníci typu Brežněva a svět se zásadně změnil a v čele Ruska stojí kruťas a přímo zrůda, kopírující ve všem Hitlera. To vy nechápete taky, takže to máte celý naopak.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.8.2022 08:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Přesně tak Vinklere:

„Po tom všem se nyní domnívám, že takovým či onakým způsobem, formálně či ne, se musí s Ukrajinou zacházet jako s členem NATO,“ řekl bývalý americký ministr zahraničí.

:D :D
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.8.2022 08:45 Reaguje na Petr Eliáš
Sorry, to má být výše. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 17:08 Reaguje na Petr Eliáš
V poho, já tomu rozumím a Vinkler to nedá nikdy.
Odpovědět
DB

Darth Bane

22.8.2022 20:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vinklere von ten senioři dědek minulý týden otočil o 180 stupňů, takže jste vedle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 17:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Věříte Putinovi, že plní úzkostlivě smlouvy a proč mu nevěříte, když jasně říká, že chce Evropu zničit, ovládnout a vytvořit z ní Eurasii?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 16:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, kéž byste konečně pochopil, o čem je řeč...

Vydírání Ruska v rámci války na Ukrajině je zcela jasné a logické, ale opakuji speciálně pro vás.
Chybná energetická politika výrazně pomohla tomu, že si Rusko může dovolit dělat s plynem to, co dělá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 16:52 Reaguje na Jaroslav Studnička
Víra v to, že Putin není gauner a zrůda se jmenuje "chybná energetická politika"?? fakt?
A kdyby všechen plyn brali z USA, taky by to bylo chybné?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 19:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak že ani pochopit psaný text nedokážete. Při elementární neznalosti energetiky je jakékoliv pochopení u vás nereálné...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 19:45 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ptám se snad podesáté, vždycky jen plácalismus a jiné kecy.
Nastala by tahle krize, kdyby Evropa nekupovala plyn od Rusů??
Dřív jsem se ptal se stejným výsladkem:
Kde bere náš průmysl plyn dnes, když z Ruska jde minimum?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 21:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, podobné blekotání si řešte s kamošema ze čtvrtý cenový...

Ad1) Evropa dlouhodobě vždy byla a je závislá na ruském plynu. Zároveň snižuje vlastní těžbu a prohlubuje svou závislost na dovozu plynu. Tedy váš dotaz je čirá spekulace.

Ad2) Dával jsem vám odkaz na Net4gas, kde můžete sledovat toky plynu. Ta data jsou dohledatelná přímo na jejich stránkách, tak si to dohledejte.
Další srovnání je např. zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/plyn/r~7f5b0834c60211ec8d900cc47ab5f122/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 10:41 Reaguje na Jaroslav Studnička
Výborně!! Tohle jsou supr grafy, ze kterých je jasně vidět, jak Putin vyškrtil těžce Evropu na plynu. Dnes jede jen Turkey, což nám nepomůže, zbytek je na minimech, plně funkčí Jamal na nule.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 11:22 Reaguje na Jaroslav Studnička
ad 1) Evropa jela na ruském plynu, protože Putin s touhle válkou počítal už začátkem století a snažil se podbízet s cenou s cílem vytlačit konkurenci a vytvořit závislost. Což se do značné míry podařilo.

Jakou teda udělala Evropa chybu?
Uvěřila, že Putin není gauner a zrůda a že se s ním dá obchodovat. Nedá, to dnes pochopili i hlupí ghermáni.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 14:57 Reaguje na Jaroslav Studnička
Otázkou coby kdyby Němčouři z Ruska nebrali ani kubík plynu, jestli by tahla krize vůbec vznikla, vás trápit nebudu, to už je moc...
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.8.2022 15:21 Reaguje na Pavel Hanzl
poslouchej eduarde.Výše píšeš,že máš plyn.A ten metan je ruský.Tak si to přeber ve své hlavě a zruš odběr když jsi takový velký diskusní hrdina.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 16:04 Reaguje na karel krasensky
:-))), tak teď jste na to kápnul, to je pro politruka Hanzla výzva.
To jsem zvědavý, jestli tento internetový hrdina zruší odběr zemního plynu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.8.2022 16:10 Reaguje na Jaroslav Studnička
Já kupuju od zlého Emeričana.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.8.2022 16:14 Reaguje na Pavel Hanzl
No, to víte že jo :-)))
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.8.2022 14:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Kterej to bere i od Rusa žejo. Takže vše je čistý jako naše vláda.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.8.2022 15:04 Reaguje na Zan K.
Fakt jo? Bere to od nějakého Yvana Zarkowova z Texasu, který tam má plynová pole a je potomek ruských imigrantů ze třetího kolena.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist