https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/globalni-ochlazeni-nemusi-prijit-opravuji-svou-zpravu-americti-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Globální ochlazení nemusí přijít, zpřesňují svou zprávu američtí vědci

20.6.2011 10:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Prý by bylo příliš zjednodušující tvrdit, že nízká aktivita slunce povede ke „globálnímu ochlazení“
Prý by bylo příliš zjednodušující tvrdit, že nízká aktivita slunce povede ke „globálnímu ochlazení“
Licence | Volné dílo (public domain)
Sluneční aktivita podle amerických vědců ze Národní sluneční observatoře (NSO) klesá a zřejmě během dalšího období bude významně nižší. Neznamená to prý, že nutně nastane ochlazení Země, jak tuto zprávu interpretovala některá média. Podle šéfa výzkumu z NSO je dosud vztah mezi sluneční aktivitou a klimatem prozkoumán jen chabě.
 

Podle vědců z NSO se přibližuje období slunečního maxima, které má kulminovat kolem roku 2013. Zřejmě ale bude velmi slabé a na slunci vznikne podstatně méně skvrn, než je obvyklé. Případně prý nebudou žádné. Stejně slabé bude i další období. Jako kdyby se slunce chystalo ke spánku. „To je velmi neobvyklé a také neočekávané,“ říká Frank Hill z NSO.

Počet skvrn a další sluneční aktivita roste a zase klesá každých jedenáct let, což je polovina slunečního dvaadvacetiletého období, kdy se mění polarita slunečních pólů. Právě během jednoho takového období klidu, nazývaném Maunderovo minimum v letech 1645–1715, došlo k jednomu ze tří nejchladnějších období během takzvané malé doby ledové. Právě v této době se Grónsko pokrylo ledem nebo zamrzaly všechny velké evropské řeky. Díky tomu vznikly známé obrazy Holanďanů bruslících na zamrzlých kanálech.

Klíčovou otázkou je, zda absence slunečních skvrn bude také znamenat ochlazení Země.„Nepředvídáme malou dobu ledovou, jen se snažíme predikovat chování slunečního cyklu,“ prohlásil Frank Hill poté, co se téma nové doby ledové začalo probírat v médiích. Podle něj by bylo příliš zjednodušující tvrdit, že nízká aktivita slunce povede ke „globálnímu ochlazení“. „Stále velmi málo rozumíme souvislosti mezi sluneční aktivitou a klimatem,“ tvrdí Hill. Navíc prý podle posledních výpočtů by šlo o pokles o 0,3 Celsia, „což je příliš málo na dobu ledovou“.

Hill a jeho tým použil data Globální sítě pro výzkum oscilací (Global Oscillation Network Group - GONG), která sdružuje šest pozorovacích stanic na celém světě. GONG téměř nepřežitě sleduje aktivity slunce a analyzuje změny slunečních oscilací zaznamenávaných na povrchu Slunce. Podle těchto dat se ukazuje, že aktivita slunce je menší, než vědci v tomto období očekávali. Podle NSO vedle slabých slunečních skvrn chybí také sluneční erupce a slábne magnetická aktivita. Právě kvůli ní se nevytvářejí sluneční skvrny. Podle vědců se tak možná odkládá začátek dalšího slunečního cyklu na období 2021 či 2022.

Pokud jsou naše odhady správné, zažíváme na delší dobu poslední období slunečního maxima, tvrdí NSO. Možná prý na desítky let.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist