https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-sokoval-pristup-svedskych-uradu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace šokoval přístup švédských úřadů

14.6.2002 14:01 | NORRKÖPING/PRAHA (EkoList)
Deset dní strávily ve vazbě ve švédském Norrköpingu dvě aktivistky ekologické organizace Greenpeace, které zadržela policie v úterý 4. června při protestu proti ilegálnímu vypouštění motorového oleje do vod Baltského moře rybářskými loděmi. Padesátiletá britská lékařka Liz Rickmanová a sedmadvacetiletá německá studentka Kristina Petersenová byly propuštěny až dnes krátce před polednem po sérii protestních demonstrací Greenpeace po celém světě. EkoListu jejich propuštění potvrdil mluvčí švédských Greenpeace Dan Hindsgaul.
 

Kristina Petersenová. Foto: Greenpeace"Máme samozřejmě obrovskou radost, že už jsou mezi námi," řekl EkoListu několik minut po propuštění obou aktivistek Hindsgaul. "Jsou obě trochu otřesené a mají zákaz odjet ze Švédska až do začátku soudu, který je naplánován na 27. června," dodal Hindsgaul s tím, že oběma ženám hrozí za "neoprávněný vstup na cizí majetek" až dva roky vězení. "Věříme ale, že soud nakonec pro vězení nerozhodne. Poklidná demonstrace nesmí být trestná," doufá Dan Hindsgaul.

Obě ženy byly zadrženy při protestech proti tomu, že rybářské lodi vypouštějí motorový olej přímo do moře, což je ve Švédsku zakázáno zákonem. Konkrétním případem, proti kterému protestovali Greenpeace, včetně Liz Rickmanové a Kristiny Petersenové, byla rybářská loď Fagervick, patřící německému majiteli a plující pod vlajkou ostrova Man. Její posádka byla podle Greenpeace přistižena přímo při činu v únoru 2001 ve švédských pobřežních vodách u rybářského města Västervik. Kapitán i lodní technik byli ovšem v prosinci 2001 pro nedostatek důkazů osvobozeni.

Liz Rickmanová. Foto: GreenpeaceZadržení obou aktivistek vyvolalo negativní odezvu ve světě. "Je to útok na jejich občanská práva a na lidská práva vůbec," reagoval šokovaný ředitel Greenpeace International Gerd Lipold. Na obě aktivistky byla totiž uvalena vyšetřovací vazba, nebylo jim umožněno setkání se zástupci ambasád jejich domovských zemí ani kontaktování právníka.

Proti zadržování aktivistek dnes před švédskou ambasádou v Praze krátce protestovalo i osm členů české pobočky Greenpeace. "Je to o to horší, že se to stalo ve Švédsku, na které se odsud z ČR často díváme jako na jakýsi vzor demokracie," komentoval postup úřadů koordinátor kampaní Greenpeace ČR Jan Haverkamp. "Před dvěma lety byli zadrženi v Japonsku čtyři aktivisté Greenpeace a švédský ministr životního prostředí Kjell Larson tehdy žádal oficiálně japonské úřady, aby zjednaly nápravu. Dnes se švédské úřady zachovaly k účastnicím poklidného protestu ještě hůř," diví se ředitel Greenpeace ČR Jiří Tutter. Spolu s Janem Haverkampem proto předali na ambasádě dopis švédskému velvyslanci Haraldu Falthovi, v němž ho žádají, aby se zasadil o okamžité propuštění Rickmanové i Petersenové. "Byli velmi vstřícní. Celá ta situace je očividně mrzela, a i když zjevně neměli dostatek informací, vyslovili naději, že šlo jen o byrokratický omyl," popisoval přístup úředníků ambasády Jan Haverkamp.

K tomu, že jde o omyl či přílišnou horlivost úředníků se přiklánějí i švédští členové Greenpeace. "Doufáme, že šlo jen o exces místního prokurátora," komentoval dnes situaci pro EkoList mluvčí Greenpeace Švédsko Dan Hindsgaul. Zatím je ovšem podle něj předčasné dělat jakékoli závěry.

Jedna z osmi českých aktivistek Greenpeace před švédskou ambasádou v Praze...
...spolu s dalšími protestuje proti zadržování svých dvou kolegyň ve Švédsku
Protest Greenpeace
Propusťte naše přátele! Propusťte bojovnice duhy! A ještě jednou demonstrace před ambasádou
Deomonstrovat není zločin Komunikace s policií probíhala bezproblémově Před velvyslanectvím Švédského království

Foto: Jakub Kašpar/EkoList


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist