https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-karibsky-koralovy-utes-nici-hnojiva-a-bahno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Karibský korálový útes ničí hnojiva a bahno

2.1.2007 02:50 | PRAHA/BELIZE CITY (EcoMonitor)
Hnojiva a sedimenty, které se vyplavují z plantáží banánů, cukrové třtiny a ananasů, ničí korálové útesy na celém karibském pobřeží. Kvůli tomu klesá počet turistů, kteří jezdí do Mexika, Belize, Guatemaly a Hondurasu obdivovat krásnou přírodu, píše deník Guardian.
 

Zpráva organizace World Resources Institute (WRI) a dalších skupin ochránců životního prostředí říká, že snížení množství pesticidů a hnojiv a také menší eroze by mohly pomoci zastavit ničení druhého největšího bariérového útesu, který se táhne v délce 600 mil. Zpráva odhaduje, že přes 80 % sedimentů a více než polovina živin z hnojiv, které ničí korály, pochází z Hondurasu. Do Karibského moře totiž proudí voda z největších honduraských řek. „Naše analýza ukazuje, že znečištění pocházející z farem v Hondurasu může neočekávaně zničit celý středoamerický útes, který je důležitým zdrojem pro ekonomiku, jednak díky turistům, jednak díky lovu ryb,“ řekla deníku Lauretta Burkeová, odbornice na pobřežní ekosystémy a jedna z autorů zprávy WRI.

Nánosy bahna dokážou zakalit vodu natolik, že znemožní přístup slunečního svitu, pesticidy dokážou korály zabít a hnojiva zase mohou urychlit růst řas. Ty s korály soupeří o světlo. Podle studie by splachování pesticidů a hnojiv nebo eroze mohly v následujících letech ještě narůst, odhady předpokládají 13% nárůst do roku 2025. Jiné studie zase hovoří o tom, že v posledních padesáti letech odumřelo 30 % známých korálových útesů a dalších 30 % je velmi vážně poškozeno, často právě v důsledku znečištění vody bahnem či pískem a kvůli růstu teploty mořské vody. Liza Karina Agudelová, koordinátorka organizace International Coral Reef Action Network-MesoAmerican Reef Alliance, říká, že studie neviní z ničení korálového útesu Honduras, kde kvůli častým dešťům a vylévání řek dochází k vyplavení plantáží poměrně často, ale naopak chce „oslovit všechny státy v regionu, obvinit jednu zemi nemá cenu“.

Po staletí byly rozsáhlé plantáže cukrové třtiny, ananasu a banánů tím, co vytvářelo bohatství zdejší oblasti. V současné době se však hlavním zdrojem příjmů zdejších lidí stávají spíše turisté a v neposlední řadě také peníze od příbuzných pracujících v zahraničí. Ochránci životního prostředí, včetně Světového fondu ochrany přírody (WWF), se snaží spolupracovat s pěstiteli v Hondurasu a najít takový způsob zemědělství, který by méně škodil okolní přírodě. „Podle závěrů studie se snažíme snížit množství pesticidů a zabránit erozi půdy zejména v důležitých zemědělských oblastech, kde existují rozsáhlé plantáže cukrové třtiny a citrusů,“ říká Jose Vasquez, ředitel zemědělské sekce WWF pro Střední Ameriku.

Podle článku Karly Heusner Vernonové The Guardian 13. 12. 2006


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist