https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-podle-vedcu-je-vysoky-narust-mozkovych-onemocneni-zpusoben-imisemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Podle vědců je vysoký nárůst mozkových onemocnění způsoben imisemi

18.8.2004 10:04 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vědci zjistili, že za posledních 20 let v západních zemích prudce vzrostl výskyt mozkových onemocnění jako jsou Alzheimerova a Parkinsonova choroba a neuromotorické poruchy. Alarmující nárůst je spojován se zvyšujícím se množstvím pesticidů, průmyslových odpadních vod, komunálního odpadu, výfukových zplodin a dalších znečišťujících látek, píše se v časopise Public Health.
 

Na konci sedmdesátých let na výše uvedená onemocnění mozku zemřelo v Anglii a Walesu okolo 3000 lidí ročně. Koncem devadesátých let však jich bylo již 10 000. "Opravdu mě to vystrašilo," říká profesor Colin Pritchard z university v Bournemouthu, který je jedním z autorů zprávy. "Jsou to ošklivé nemoci, lidé jimi trpí čím dál častěji a ve stále mladším věku. Musíme se zamyslet nad životním prostředím a uvažovat o tom, co děláme."

Zpráva, kterou Pritchard sepsal s kolegy z university v Southamptonu, mapuje výskyt onemocnění mozku ve Velké Británii, Spojených státech, Japonsku, Austrálii, Kanadě, Francii, Německu, Itálii, Nizozemí a Španělsku v letech 1979 až 1997. Vědci poté srovnali četnosti úmrtí v prvních a posledních třech letech sledovaného období a objevili, že demence - zejména Alzheimerova, ale i jiné formy senility - se v Anglii a Walesu u mužů více než ztrojnásobila a u žen vzrostla o téměř 90 procent. Zasaženy byly také všechny ostatní sledované země.

Počet ostatních onemocnění jako Parkinsonova choroba a neuromotorické poruchy vzrostl u mužů i u žen o 50 procent ve všech sledovaných zemích vyjma Japonska. Nárůst počtu úmrtí způsobených neurologickými chorobami zrcadlí také nárůst onemocnění rakovinou v západních zemích.

Tým vědců zdůraznil, že analýza brala v úvahu fakta, že lidé žijí déle a že se zlepšila diagnostika uvedených onemocnění. Dále Pritchard uvádí, že genetické příčiny mohou být vyloučeny, protože jakékoliv změně DNA by trvalo stovky let, než by se projevila. "Musí to být životním prostředím," říká.

Příčinou jsou pravděpodobně chemikálie, od výfukových zplodin až po pesticidy a průmyslové chemikálie užívané v téměř každém aspektu moderního života, od zpracování po zabalení jídla, od elektrospotřebičů k pokrývkám na pohovky, dodává Pritchard.

Hlavní obavy vzbuzuje jídlo. Jídlo je také prokazatelné vysvětlení, proč se Japonsku vyhýbá řada těchto trendů. Jen pokud se Japonci přestěhují do jiných zemí, vzroste počet případů jejich onemocnění.

Podle vědců má jídlo a potravinové obaly velký vliv na lidské zdraví.
Ilustrační foto: Martin Mach/EkoList

"Nárůst onemocnění mozku však nemá jedinou příčinou. Neexistují například žádné studie o interakcích a kombinacích různých chemikálií a prostředí. Mohu k tomu jen říci, že s největší pravděpodobností k nárůstu počtu onemocnění přispělo mnohonásobné znečištění."

Pritchardova studie přispěla k rostoucím obavám z vnosu chemických látek do prostředí. Mnoho výzkumů ukázalo, že jde o vážný problém. Například užívání TBT jako lodní barvy bylo zakázáno poté, co se zjistilo, že způsobuje změnu pohlaví u měkkýšů, což způsobilo dramatické snížení jejich počtu. A testování provedené WWF objevilo nepřirozené substance jako například samozhášecí přísady v každé osobě, která se zúčastnila výzkumu.

WWF zmínil chemické znečištění jako jedno ze dvou velkých, světových ohrožení životního prostředí, spolu s globálním oteplováním. Je zvláště znepokojen "persistentními a akumulativními" průmyslovými chemikáliemi a endokrinními substancemi.

"Začínáme pozorovat změny na plodnosti, imunitním systému, neurologické změny a vlivy na chování," říká Matthew Wilkinson, vedoucí dobrovolného programu proti toxinům. Pesticidy a farmaceutické chemikálie se nyní před tím, než je jejich používání povoleno, musí podrobit testování. Ale odhadem existuje okolo 80 000 průmyslových chemických látek a velká většina nemá bezpečnostní regulaci a neprochází testováním, uvádí Wilkinson.

Avšak chemický průmysl striktně odmítá stížnosti s tím, že jde často o nepotvrzené obavy. To, že jsou chemické látky přítomny, neznamená, že jsou v nebezpečných koncentracích. Kritiky to ovšem neuklidňuje. "Je pravda, že když najdeme chemikálii, neznamená to, že je nebezpečná," říká Wilkinson. "Ale je stejnou měrou pravda, že o velké většině chemických látek nemáme spolehlivé údaje, takže regulační orgány nemohou posoudit, jaká koncentrace je ještě bezpečná."

Královská chemická společnost také sdělila, že množství pesticidů klesá. "Zdokonalení v analytické chemii znamenají, že mohou být detekovány stále nižší a nižší koncentrace pesticidů," říká Brian Emsley, mluvčí společnosti. "Přestože můžete něco prokázat, nemusí to znamenat, že je to nebezpečné."

Podle textu Guardian 09. 08. 2004


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist