https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/haseni-u-hrenska-komplikuje-pocasi-prsi-malo-a-nemohou-vzletnout-letadla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hašení u Hřenska dnes komplikovalo počasí. Zranilo se osm hasičů Aktualizováno

30.7.2022 15:41 | HŘENSKO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Zásah hasičů v Národním parku České Švýcarsko dnes komplikovalo počasí i úrazy. Kvůli špatným povětrnostním podmínkám se do akce nemohla zapojit letadla, z výšky tak s požárem bojovaly pouze vrtulníky. Nepomohl ani déšť, v noci se výraznější srážky okolí Hřenska vyhnuly, odpoledne pak vydatně pršelo pouze půl hodiny. Zranění utrpělo osm hasičů, jeden z nich vážné, někteří skončili v nemocnici. S požárem dnes bojovalo asi 750 hasičů, v plánu měli přejít z požární obrany do útoku, a zmenšit tak plochu zasaženou ohněm.

 

Švédské letouny Air Tractor, z nichž každý pojme až 3000 litrů vody, zůstaly kvůli nízké oblačnosti od rána na letišti ve Vodochodech. Nelétaly ani antonovy. Výpadek pomáhala nahradit čtveřice německých vrtulníků. "Mají k dispozici vaky až o objemu 10.000 litrů, takže myslím, že ten letecký výpadek je dnes saturován naplno," uvedla mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pak ocenil jako velmi účinné slovenské vrtulníky, které čerpají vodu do vaků z připravených bazénů, což je rychlejší. Stát uvažuje o možném pořízení jednoho letadla na hašení lesních požárů. Rakušan se ale domnívá, že ještě smysluplnější by byly sdružené a promyšlené evropské nákupy. Česko by si mohlo nákupy dělit například se Slovenskem.

V sousedním Saském Švýcarsku se dnes s ohněm potýkalo 13 vrtulníků, a to včetně čtyř strojů, které hasily i v Česku. Kromě toho bylo s Českou republikou dohodnuto, že vrtulníky mohou nabírat vodu v jiné oblasti a přelétávat přes české území na místo požáru v co nejkratším čase.

V Česku v noci na dnešek sice silně pršelo, ale Českému Švýcarsku se vydatný déšť vyhýbal. Výjimkou byla zhruba půlhodina dnes odpoledne. Ani to ale příliš nepomohlo. V nižších vrstvách podle Götzové zůstává půda velmi suchá.

Osm hasičů dnes utrpělo zranění. Jeden z nich spadl ze skály, vrtulník ho převezl na traumacentrum ústecké nemocnice. Neměl by být v bezprostředním ohrožení života. Dva hasiči skončili v děčínské nemocnici. Jednoho z nich poštípaly vosy a včely, druhý utrpěl středně těžké zranění nohy. Při srážce hasičské cisterny a čtyřkolky se později zranili i dva dobrovolní hasiči. Oba jeli na čtyřkolce, skončili v péči záchranářů. Tři další hasiči pak utrpěli lehká zranění.

Rakušan novinářům řekl, že náklady na likvidaci požáru dosáhnou stovek milionů korun. Stát uvolní v první fázi 100 milionů korun na obnovu národního parku. Zásah hasičů se bude hradit z rezervy státního rozpočtu, která činí sedm miliard korun. Větší škody na hasičské technice zatím nevznikly, hasiči evidují například jen drobná poškození vozů. O kompenzacích škod podnikatelům se zatím debata podle Rakušana nevedla, na řadu má přijít až v dalších týdnech.

Les v národním parku začal hořet v neděli a požár se rozšířil i přes hranice do Saska. Podle satelitních snímků požár zasáhl území o rozloze 1060 hektarů. Ode dneška platí zákaz vstupu do lesa na vybraném území národního parku, který vydal děčínský magistrát. Zákaz se týká vstupu do lesů na území obcí Hřensko, Mezná, Janov, Růžová, Kamenická Stráň, Srbská Kamenice, Jetřichovice, Rynartice, Všemily a Vysoká Lípa. Výjimku mají správci parku, myslivci či hasiči, policisté a zdravotníci.

Britský levicový deník The Guardian napsal, že v České republice se mění nálada politiků a veřejnosti vůči změnám klimatu, zatímco je oblast zalesněných hor v plamenech. Zápach spáleniny, který se od pondělního rána začal šířit v až 200 kilometrů vzdálených městech, by podle listu mohl být bodem zvratu od hluboké skepse ke klimatickým změnám k plnému uznání globální krize.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

30.7.2022 16:47
Kdysi, kdyz jsem byl mlady a blby, byli mi tihle ekologove sympaticti. Vystrizlivel jsem ale hned po listopadu 1989 - kdyz jsem uvidel, jakymi demagogickymi prostredky zacali tihle "zeleni" bojovat napr. proti jaderne energetice. Nebo to jejich krizacke tazeni poslednich 30 let proti zivotodarnemu plynu CO_2 a totalni "klimaticke" zhloupnuti medii i "vedcu" v demagogickem popisu promen pocasi a klimatu kolem nas. Adorovani "architektu lesa" jako jsou vetrne uragany a kurovcove kalamity. Nyni je videt, ze tihle "zeleni" jsou mimo jine take spis pyromani, kdyz jde o ohodnoceni vlivu pozaru na prirodu. Kde jsou ty jejich davne, letite vyzvy a vyhrozovani proti paleni stare travy atd. Dramaticke popisy, kolik nenahraditelnych jedincu rostlinne a hmyzi rise pri tom zahyne apod. najednou ale vlastne o nic nejde. Kecy zahalene do jakoby vedeckych pojmu "disturbance" apod.

Ono to souvisi i s politikou. Mam li hodnotit Sumavu a Labske piskovce
podle toho, jak skvele budou - udajne - vypadat za 50 let a nevnimat tu soucasnou zkazu, proc se timhle prizmatem nepodivat i na "disturbance" typu valek? Nedbat aktualniho niceni a zkazy ale hodnotit, jaky ozdravny vliv bude prislusna disturbance mit na dane uzemi za tech 50 let....
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

30.7.2022 17:09 Reaguje na Miloš Zahradník
Nejsem sam, kdo si polozil tuhle otazku. Dobre - a smirliveji - to pise Ivan Hoffman
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ivan-Hoffman-Les-po-katastrofe-lidstvo-po-katastrofe-A-my-si-myslime-ze-jsme-prirodu-prerostli-709898 Tím se dostáváme k choulostivé otázce, zda přírodní zákonitost, kdy po období růstu přichází zmar a na spáleništi se výtečně daří novému životu, platí také pro živočišný druh, který sám sebe pojmenoval homo sapiens sapiens
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.7.2022 19:36 Reaguje na Miloš Zahradník
Za totáče byli ochranáři skuteční ochranáři. Ono totiž nešlo na socialistický systém tlačit tak jako to dělají dneska neziskovky. Proto se věnovali jenom ochraně přírody a nebyli z nich takoví dojiči systému jako dnes. A proto Vám tehdy byli sympatičtí.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

30.7.2022 23:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jenže nezřídka pokud chcete chránit, musíte i do správních řízení, do připomínkování stavebních zásahů do krajiny do územního plánování apod.
Pokud neohlídáte územní plán, zástavba má zelenou.
A nemusí to být hned zákaz další plochy na zástavbu, ale vydiskutovat podmínky jak taková plocha může být zastavěna, kam s vodou, zda snížit tepelný ostrov zástavby atd.
Ne všichni ochránci visí na bagrech, respektive, většina právě makají trpělivě i v nekonečných lejstrech, a nepodílí se na mediálně zajímavých akcích.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

30.7.2022 22:58
The Guardian se hluboce plete.

Týden po uhašení požáru, Čech už na nic nebude pamatovat.

Jediné co s Čechem pohne, tak když ve sklepě na 7 schodu bude pivo jako horké kafe, a další schody dolu už nebudou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist