https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasici-v-ceskem-svycarsku-stale-nachazeji-mista-se-zvysenou-teplotou?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasiči v Českém Švýcarsku stále nacházejí místa se zvýšenou teplotou

16.8.2022 00:59 | HŘENSKO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hasiči v Českém Švýcarsku stále nacházejí pomocí dronů, termokamer či dalekohledů místa se zvýšenou teplotou. S kontrolami po požáru, který se rozhořel 24. července, jim pomáhají i strážci parku, na pomoc se vypravili také pracovníci z národních parků na Šumavě, v Krkonoších či Podyjí, řekl mluvčí správy parku Tomáš Salov. Objevená ložiska, většinou doutnající půdu, hasiči prolévají vodou a rozhrabávají motykami, informoval ČTK mluvčí hasičů Milan Rudolf. Doplnil, že částečně pomohl slabý déšť.
reklama

 

Místa se zvýšenou teplotou objevily drony už ráno, byla v okolí Pravčické brány, Gabrieliny stezky a Borového dolu. Přes den se ložiska vyskytla i u Křídelní stěny. Od pátku, kdy si správa převzala poslední hašené území, se objevilo několik míst, která byla potřeba dohasit, řekl Salov. Hasiči například podchytili jedno takové místo na pravém břehu Edmundovy soutěsky.

Nejrozsáhlejší požár v České republice vznikl 24. července, vystřídalo se u něj zhruba 6000 hasičů. Od počátku minulého týdne záchranáři postupně opouštěli České Švýcarsko. Předané oblasti hlídají dobrovolní hasiči, které si zajistila správa parku. Na Mezní Louce, kde vznikla provizorní zbrojnice, je 40 profesionálních hasičů. Mluvčí hasičů ČTK řekl, že se střídají po 24 hodinách.

Rezervaci střeží policie i strážci, hlídají, aby do míst, kde hořelo, někdo neoprávněně nešel. "Nezaznamenali jsme vážnější incidenty. Lidé nevstupují, kam nemají," řekl Salov. Dodal, že o víkendu přistihli dobrovolní strážci tři výletníky, kteří se chtěli vydat za Šaunštejn, kde už pro ně může být pohyb nebezpečný. Ministerstvo životního prostředí prodloužilo v pátek omezení vstupu do národního parku České Švýcarsko až do konce prázdnin. Přes noc je park zcela zavřený, od 21:00 do ranních 6:00 je tam vstup zakázán.

Pracovníci správy parku prochází částmi poničenými od požáru. Škody zatím správa nevyčíslila. Zřejmě to ještě potrvá, řekl Salov. Podle jeho vyjádření se Pravčická brána a soutěsky do konce srpna neotevřou, musí se udělat kontrola stromů a skal. Porosty jsou místy značně poničené a stromy by mohly popadat.

Od sobotního rána se mohou do evakuované obce Hřensko a jejích částí Mezná a Mezní Louky vracet místní, nutná je ale povolenka. V oblasti Mezná a Mezní Louka je asi 80 domů, dvě třetiny z nich obývají chalupáři. Silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou, kterou by za běžných podmínek lidé k návratu využili, ale zůstává zavřená. Jsou tam nebezpečné stromy a vozovka je poškozená těžkou technikou hasičů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist