https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasicum-v-ceskem-svycarsku-se-dari-dostavat-ohniska-plne-pod-kontrolu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasičům v Českém Švýcarsku se daří dostávat ohniska plně pod kontrolu

1.8.2022 19:17 | HŘENSKO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hasičům v Českém Švýcarsku se daří dostávat ohniska požáru plně pod kontrolu. Plamenné hoření, jaké bylo vidět v prvních dnech, se už neobjevuje. Na místě zasahuje bezmála 1000 hasičů včetně desítek speciálně vycvičených lezců, kteří se pohybují v těžko přístupném terénu. Novinářům to dnes v podvečer řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. Oheň zasáhl plochu 1060 hektarů. Po celý den pomáhají zvládnout požár vrtulníky a letadla. Vrtulníky z Německa se musely dnes odpoledne stáhnout na území sousedního Saského Švýcarska.
 
Jednotky dobrovolných a profesionálních hasičů se dnes v Hřensku vystřídaly. O víkendu tu bylo 780 hasičů, dnes už bezmála 1000. Nasazeno je 200 cisteren a sto kusů další techniky jako čerpadla nebo čtyřkolky. Hasičské záchranné sbory přivezly z krajů další hadice, nataženo je 78 kilometrů hadic pro dálkovou dopravu vody i na dohašování.

Velkou podporou je nadále boj s požárem ze vzduchu. Na místě létají české, slovenské a německé vrtulníky. "V odpoledních hodinách měly ohniska na území Německa, tam odletěly zasahovat německé vrtulníky, pokud se uvolní, budeme je opět využívat tady," uvedl mluvčí. Slovenští hasiči předpokládají podle informací zveřejněných na facebooku, že budou pomáhat do pátku. Vodu čerpají vrtulníky z Labe a také z bazénů napuštěných poblíž ohnisek.

Letadla a vrtulníky létají nad Českých Švýcarskem podle viditelnosti. Piloti o sobě navzájem vědí a podle toho se i koordinují, řekl ČTK mluvčí Řízení letového provozu (ŘLP) Richard Klíma. Samotné ŘLP provoz letounů, které pomáhají s hašením, neřídí, protože v oblasti nemá ani vlastní radary. ŘLP podle Klímy nastavilo provoz takl, aby nad oblastí nelétal nikdo jiný než záchranná letadla a vrtulníky.

Podle mluvčího ústeckých krajských hasičů Lukáše Marvana je velmi důležitá pomoc dvou švédských letadel. Do soboty s hašením požáru pomáhal i polský vrtulník Black Hawk, musel ale domů na servis. Šéf polských hasičů Andrzej Bartkowiak na twitteru uvedl, že posádka strávila ve vzduchu 39 hodin a provedla 489 shozů. Na požár tak polský vrtulník shodil přes 1,46 milionu litrů vody.

Hasiči využívají také drony s termokamerou na průzkum. Dnes ráno se pohybovaly nad soutěskami říčky Kamenice před startem vrtulníků, do terénu se znovu vydají poté, co ustane provoz letecké techniky. Pomocí dronů vyhledávají hasiči skrytá ohniska v místech, kde je nepřístupný terén.

Marvan dnes uvedl, že problémovými místy zůstávají oblasti Hlubokého dolu, Bouřňáku, vrchu Větrovce, Křídelní stěny a v Hřensku. O zrušení evakuace pro Meznou, Mezní Louku a Hřensko se proto nyní neuvažuje. Jejich obyvatelé se budou moci vrátit domů, až budou oblasti bezpečné. Evakuovaní obyvatelé Vysoké Lípy se vrátili do svých domovů v neděli.

K soutěskám v Hřensku se hasiči ale dostali a tamní ohniska likvidují pozemní i vzdušnou cestou. Pravčická brána, jeden ze symbolů Českého Švýcarska, výletní zámeček a restaurace Sokolí hnízdo z roku 1881 a také historická stavba z konce 19. století na horním přístavišti Edmundovy soutěsky požár přestály. Podle strážce parku, který mohl do soutěsek vstoupit, zůstal objekt požárem celkem nedotčen.

Při zásahu se dnes zranili čtyři hasiči, všichni byli ošetřeni přímo na místě, dva z nich museli být převezeni do nemocnice. U jednoho dobrovolného hasiče, který se otestoval, byl zjištěn covid-19. Jednotka, v níž působil, se podle mluvčího nesetkala s nikým jiným, odeslána už byla pryč ze zásahu. Zranění už utrpělo dohromady 56 hasičů, jeden byl převezen na ústecké traumacentrum, je mimo ohrožení života.

Turisté kvůli zásahu nemohou do vybraných lokalit národního parku, platí tam zákaz vstupu do lesů. Zůstává uzavřen i hraniční přechod přes Hřensko do Německa. Na území celého Ústeckého kraje je také zakázáno kouřit či rozdělávat oheň v lesích a za porušení zákazu hrozí pokuta ve správním řízení až 100 000 korun. Přesto strážci přírody podle mluvčího správy parku Tomáše Salova denně nacházejí stopy po táboření a nedopalky cigaret. O víkendu policisté odhalili cyklistu, který se pokusil dostat do evakuované obce, a řešili tři turisty, kteří se chtěli dostat k Pravčické bráně. Věc ukončili domluvou a předali ji stráži přírody, která ji postoupila k projednání ve správním řízení na děčínský magistrát. "Nebudeme už k lidem, kteří nerespektují zákaz, projevovat nějakou toleranci. Ti lidé šli požářištěm, mohli se ocitnout v nebezpečí života a zdraví," řekl dnes ČTK mluvčí krajské policie Daniel Vítek.

Platforma Donio ve spolupráci se senátorem Zbyňkem Linhartem (za STAN) a Národním parkem České Švýcarsko vyhlásila na pomoc lidem v oblasti požáru sbírku. K dnešku se v ní sešlo 8,6 milionu a senátor ČTK řekl, že chce momentálně přispět lidem, kteří zajišťují zasahujícím hasičům občerstvení. Ze sbírky bude podle Linharta pokryto i to, co nezaplatí stát. Premiér Petr Fiala (ODS) minulý týden uvedl, že zatím neví, komu bude pomoc směřována ani v jaké výši. Podle něj to bude možné říct až po uhašení požáru. Linhart doplnil, že nějaké peníze budou také pomáhat ve Hřensku, v jejíž části Mezná požár zničil tři domy a několik dalších poškodil. "Záležet bude také na pojišťovnách," řekl senátor.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Kamil Krabice

Kamil Krabice

1.8.2022 22:05
Naprosto mě fascinuje jak oficiální media útočí na turisty, ale ani slovo o odpovědnosti vedení NP. Které by mělo jít sedět, samozřejmě.
Nicméně nebuďme naivní, od jistého levelu platí doživotní presumpce neviny, jak jsme viděli na případu uschnutí LČR.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.8.2022 07:25 Reaguje na Kamil Krabice
1*
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist