https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/himalajske-ledovce-mohou-do-roku-2100-ztratit-tri-ctvrtiny-objemu-uvadi-zprava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Himálajské ledovce mohou do roku 2100 ztratit tři čtvrtiny objemu, uvádí zpráva

21.6.2023 01:40 | Béngalúru (Indie) (ČTK)
Nepálská krajina
Nepálská krajina
Ledovce v pohořích Hindúkuš a Himálaj by do konce století mohly ztratit až 75 procent svého objemu, pokud nebudou výrazně omezeny emise skleníkových plynů. Uvádí to nová zpráva Mezinárodního střediska pro integrovaný rozvoj horských oblastí (ICIMOD) sídlícího v Nepálu. Tání ledovců může zvýšit pravděpodobnost nebezpečných záplav a sesuvů lavin a postupně omezit dostupnost pitné vody pro 240 milionů lidí žijících v horských oblastech a dalších 1,65 miliardy lidí, kteří jsou závislí na říčních systémech pramenících ve zmíněných pohořích, píší agentury AP a Reuters s odvoláním na zprávu ICIMOD.
 

Pohoří Hindúkuš a Himálaj se táhnou v délce 3500 kilometrů přes Afghánistán, Bangladéš, Bhútán, Indii, Barmu, Nepál a Pákistán. Pokud se teplota zvýší o 1,5 až dva stupně Celsia ve srovnání s předprůmyslovou érou, ledovce v celém regionu do roku 2100 ztratí 30 až 50 procent objemu, píše ve zprávě ICIMOD. Při oteplení o tři stupně Celsia oproti časům před průmyslovou revolucí, k čemuž svět při současné klimatické politice v podstatě směřuje, ledovce ve východní části Himálaje zahrnující Nepál a Bhútán přijdou až o 75 procent ledu. Jestliže globální teplota vzroste o čtyři stupně, zmizí v oblasti 80 procent objemu ledovců, konstatuje zpráva.

Himálajské a hindúkušské komunity pociťují změny ledovců, sněhu a trvale zmrzlé půdy již nyní. Například indické město Džošimath se letos začalo propadat a část obyvatel musela být během několika dnů přestěhována jinam.

"Lidé žijící v těchto horách, kteří nepřispěli téměř vůbec ke globálnímu oteplování, jsou klimatickými změnami vysoce ohroženi," uvedla odbornice na migraci a jedna z autorek zprávy Amina Maharjanová. "Obáváme se, že bez větší podpory tyto komunity nebudou schopné přežít," dodala.

Řada dřívějších zpráv, včetně těch vypracovaných Mezivládním panelem OSN pro změnu klimatu (IPCC), upozorňuje, že regiony pokryté sněhem a ledem patří k těm, které jsou klimatickými změnami zasaženy nejvíce.

Dopady klimatických změn na oblast Hindúkuše a Himálaje bylo pro vědce donedávna těžké posoudit, protože na rozdíl od evropských Alp či amerických Skalnatých hor chyběly dlouhodobé údaje. Situace se částečně zlepšila, když Spojené státy v roce 2019 odtajnily špionážní satelitní snímky sahající až do roku 1970, na nichž jsou patrné ledovce v regionu. Posun přinesl i další rozvoj satelitních technologií v posledních pěti letech a posílení práce v terénu, uvádí agentura Reuters.

"Ve srovnání se zprávou z roku 2019 chápeme nyní mnohem lépe, jak může ztráta ledu pokračovat do roku 2100 při různé míře globálního oteplování," prohlásil Philippus Wester, vedoucí týmu vědců, kteří zprávu ICIMOD vypracovali.

"I když se může zdát, že díky tání ledovců budeme mít víc vody... bude to často nikoli ve formě stálého přítoku, ale spíše nárazových záplav," uvedl Wester. Řeky jako Ganga, Indus či Mekong budou podle zprávy kulminovat v polovině století a pak v nich bude vody ubývat. Podle zprávy himálajské ledovce od roku 2010 tály až o 65 procent rychleji než v předchozím desetiletí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

21.6.2023 05:35
Obdobně jsme i u nás přišli o ledovce z doby ledové. Zůstaly nám tady na ně různé památky, například bludné balvany, které ledovce přemístily i o tisíce kilometrů.
Odpovědět
va

vaber

21.6.2023 08:27
co budou odborníci na historii klimatu dělat ,když jim roztají ledovce,
zrovna nedávno jsem četl jak vrty do ledovců a interpretace výsledků jim neseděla s představami ,tak dělali další a další vrty a vymýšleli další a další ,vysvětlení rozdílů, až se jim nakonec podařilo různé vrty napasaovat na jejich představy o minulém klimatu a jsou spokojeni, že znají klima v minulosti,
nicméně já považuji tání ledovců ,hlavně hodně starých ledovců za problém ,který říká ,že planeta se opravdu neobvykle otepluje a co to způsobí , o tom můžeme jen spekulovat i když odborníci nám řeknou ,že to ví přesně
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

21.6.2023 09:55 Reaguje na vaber
Myslím, že něco se dá odhadnout docela přesně, o něčem nezbývá, než spíše spekulovat. Oba vámi zmíněné póly jsou špatně.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

21.6.2023 10:42
Mně se zdá hloupá argumentace, že redukcí množství ledovců přijdou lidé o vodu. Při ubývání ledovců mají naopak lidé vody více a až ty ledovce přestanou ubývat, budou mít lidé vody zase právě tolik, kolik v Himalájích za rok nasněží a naprší. Změní se asi rozložení vodnatosti řek během roku.
Odpovědět
pk

pepa knotek

21.6.2023 11:43
Guru klimaalarmistů Al Gore varoval již mnoha lety, že ledovec v severním ledovím oceánu do 5 let roztaje. Aktuálně H.Harding- jeden s osazenstva té ponorky co se jede podívat na vrak Titaniku pravil, že letos bude jen 1 expedice, protože na Newfoundlandu je nejhorší zima za posledních 40 let. Co bude za sto let nikdo neví, jsou jen spekulace. Hlavní vlivy na klima jsou naštěstí člověkem neřiditelné.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

21.6.2023 11:46 Reaguje na pepa knotek
"Hlavní vlivy na klima jsou naštěstí člověkem neřiditelné." To je vaše dojmologie nebo neznalost?
Odpovědět
pk

pepa knotek

21.6.2023 15:05 Reaguje na Jiří Svoboda
Nejspíš ta neznalost, ale můžete nás poučit - jak člověk bude řídit např. sluneční aktivitu nebo sopečnou činnost. To bude na úvod stačit.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

21.6.2023 15:19 Reaguje na pepa knotek
To jsou faktory, které nelze řídit, ale jaký tyto měly na změnu klimatu v posledních 40 letech vliv? Jsou tu i jiné faktory ovlivňující globální klima, které jsou s činností člověka přímo spojené. Zkuste si na úvod najít, které to jsou.
Odpovědět
pk

pepa knotek

21.6.2023 17:13 Reaguje na Jiří Svoboda
jsem zvědav jak si člověk poradí s další dobou ledovou, když má na klima tak zásadní vliv
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.6.2023 12:06 Reaguje na pepa knotek
Tak jsme moc rádi, že jste nám odhalil souvislost mezi Gorem, Hardingem, ponorkou a ledovci v Himalájích. :D :D
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.6.2023 12:21
Výrok " Himálajské ledovce mohou do roku 2100 ztratit tři čtvrtiny objemu " má stejnou vypovídací schopnost jako výrok " Češi mohou být do roku 2100 nejbohatší lidé v EU."

Tyhle bláboly nemá cenu ani číst.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.6.2023 15:23 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já vím, ve vašem světě naopak argumnet žádnou váhu nemá a protáhnout graf teplot tvořený asi 200 let o kousek dál, je mimo vaše možnosti chápání.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.6.2023 17:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Do r. 2100 to máme 77 roků. Před 77 roky se psal rok 1946 , byl rok po II. světové a národy odpřísáhly , že už nikdy více.

Jaká byla realita ví dnes už i pan Hanzl , a to bezpečně víme, že sebe (homo sapiens) ,známe dobře.
Neumíme ani předvídat další vývoj v Evropě na více než dvacet let , a prognostika klimatu v mainstreamovém podání vychází ze statistické pravdpodobnosti modelů založených na rovnici o níž ani nevíme zda má obecné řešení.
To i sázka do Eurojackpotu má obdobnou pravděpodobnost v případě, že si p. Hanzl vsadí a utrhne hlavní cenu. :-)
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.6.2023 12:51
Pokud by to někoho zajímalo, tak přikládám odkaz na zprávu od ICIMOD:

https://lib.icimod.org/record/36322

Zajímavá je třeba pasáž z úvodu:
,,The mean temperature is significantly increasing in all the regions of the HKH (high confidence) with an average observed trend of +0.28°C per decade (range +0.15°C per decade to +0.34°C per decade for individual basins) for the period 1951–2020. The highest trends are observed for the Tibetan Plateau, Amu Darya, and Brahmaputra basins and headwaters of the Mekong and Yangtze basins (up to +0.66°C per decade in parts of these river basins).,,

A je tam opravdu spoooooousta zajímavých informací o regionu.

Ale předpokládám, že místní odborníci (kteří o tom přeci ví nejvíc) budou považovat zprávu za bláboly. :-)
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

21.6.2023 16:32 Reaguje na Petr Eliáš
ICIMOD je nepochybne skvelá a moderná organizácia. Zamestnávajú napríklad aj špecialistku na rodovú rovnosť: https://www.icimod.org/team/kosar-bano/
Nepochybujem, že Himalájske ľadovce sa vplyvom rodovej rovnosti prestanú roztápať :-)
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.6.2023 16:41 Reaguje na Vladimir Mertan
Překvapuješ. Myslel jsem že tvé mentální schopnosti ti nedovolí ani ten odkaz otevřít. Toto jsem opravdu nečekal. :-)

No každopádně zkus postoupit ještě trochu dál, stáhni zprávu a popros třeba souseda aby ti na obrázcích vysvětlil co je ve zprávě napsáno. :-)
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.6.2023 16:24
Řekl bych, že od té doby, co pohoří Himaláj vzniklo, už mnohokrát o ledovce přišlo a zase je získalo.

Takže jen pokračuje něco, co tu už dávno bylo.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist