https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hodnota-trhu-s-emisnimi-povolenkami-loni-stoupla-na-rekordnich-850-mld.eur
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hodnota trhů s emisními povolenkami loni stoupla na rekordních 850 miliard eur

8.2.2023 10:25 | LONDÝN (ČTK)
Zelená ekonomika EU
Zelená ekonomika EU
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hodnota globálních trhů s emisními povolenkami v loňském roce stoupla o 14 procent na rekordních 850 miliard eur (20,2 bilionu Kč). Na trzích změnily majitele povolenky na zhruba 12,5 miliardy tun emisí oxidu uhličitého, což bylo o 20 procent méně než v předchozím roce. Hodnota trhu se však zvýšila kvůli růstu cen. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na údaje analytiků společnosti Refinitiv.
 

Systém obchodování s emisními povolenkami je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět subjekty v jeho působnosti. Pokud vypouštějí méně emisí, mohou své povolenky prodat těm, kteří naopak vypouštějí více. Když se cena povolenek zvyšuje, roste i motivace firem snažit se omezovat emise.

Největším světovým trhem pro obchodování s emisemi je evropský systém EU ETS, který byl spuštěn v roce 2005. Jeho hodnota loni činila zhruba 751 miliard eur, meziročně se zvýšila o deset procent. Ceny emisních povolenek v systému EU ETS stouply o 50 procent na 80 eur za tunu, protože po invazi na Ukrajinu prudce vzrostly ceny energií. Zvýšily se ceny také na trzích v Británii a Severní Americe.

V loňském roce unijní zákonodárci pracovali na reformě systému, která je součástí snahy EU o zpřísnění klimatické politiky. Odsouhlasili proto snížení počtu povolenek v systému, což také přispělo k růstu cen.

"Všechny oči se budou upírat k implementaci této legislativy v roce 2023 a masivní jednorázové snížení povolenek je naplánováno na rok 2024," uvedli analytici společnosti Refinitiv. Na druhé straně budou vydány dodatečné povolenky na financování plánu REPowerEU, jehož cílem je snížení závislosti unie na ruských dodávkách V rámci plánu budou prodány dodatečné emisní povolenky, a takto získané peníze mají pomoci s jeho financováním. Důležité pro vývoj cen povolenek budou podle analytiků ceny plynu.

Dva regionální trhy s emisními povolenkami v Severní Americe měly loni dohromady hodnotu více než 60 miliard eur.

V roce 2021 byl také spuštěn čínský národní systém obchodování s emisemi, jehož hodnota loni činila 504 milionů eur. To bylo o 61 procent méně než v předchozím roce. V rámci systému se však loni obchodovalo pouze v omezené míře kvůli pandemii nemoci covid-19. Vláda také nezveřejnila nový plán přidělování povolenek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.2.2023 12:08
Nádherná ukázka ,jak se z původně dobře míněné věci - zdroje investic na snížení emisí CO2 , stal ráj spekulantů díky slaboduchosti Evropské komise.
Je to doslova katastrofa . A to gryndýl vlastně ani pořádně nezačal.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.2.2023 15:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět

Viktor Šedivý

8.2.2023 17:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ale zase když si představím, jak by to bylo krásné, kdyby se všechny povolenky zrušily ... a že by na to stačil "škrt pera".

Anebo nerušily, to by mohli zelení spekulanti protestovat, stačilo by vydat jich řádově víc, než se zatím vydává.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2023 20:17 Reaguje na Viktor Šedivý
A pak by mohli zrušit emise i u aut, zákaz lít jedy do řeky a fučet nečištěné čmoudy úplně ze všeho do vzduchu. A to by bylo úžasné, to bych se vrátil do dětství, kdy v Brně byl čerstvě napadený sníh od rána černý.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2023 20:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Víte, jak ty povolenky fungují? Kdo je vydává a za kolik, kdo bere z nich příjem, kdo to kupuje a prodává a kdo to platí a proč?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.2.2023 20:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Emisní povolenky , přesněji jejich část, byly dány k dispozici finančním trhům.
A stejně jako s akciemi se hraje spekulativně na jejich vzestup či pokles. Někdo zchudne, někdo zbohatne. A někomu zdraží energie, protože firmy m.j. emisní povolenky nakupují a jejich cenu promítnou do ceny své služby - např. výroby elektřiny či tepla.
A platí to i Hanzl, i kdyby nechtěl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.2.2023 08:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
"byly dány k dispozici" znamená co? Kdo je vypsal a za kolik je prodával (nebo byly zadarmo)?? Jsou ale příjmem státu. Tak jak je to zmanažované?? A co ty, co na trhu nejsou? Kolik jich je a kolik stojí??
Odpovědět
RP

Radim Polášek

9.2.2023 12:19
Tak ono to zatím vypadá, že hlavním cílem zeleného Brusele je povolením spekulací s emisními povolenkami vytahovat co největší objem peněz z kapes Evropanů. Chudý Evropan, kterému stačí peníze sotva na základní životní potřeby, totiž potom nevynakládá další peníze, když je nemá, na zábavu, na koníčky nebo na "nadbytečné" vzdělávání, které všechno emituje navíc onen ošklivý sodovkový plyn. A sekundárním cílem je z "šikovných" finančních spekulantů s povolenkami , vedle jiných zelených spekulantů, vytvářet zbohatlíky, kteří jsou díky původu svého bohatství závislí na pokračování Green Dealu a dalších zelených podrazů na lidi. A silou svého nabytého bohatství tato nově vzniklá zelená evropská oligarchie bude chtít už sama dále ždímat evropské občany od "přebytečných" financí a udržovat zelené směřování evropské ekonomiky, i když to bude směřování strmě dolů do ekonomického pádu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2023 07:33 Reaguje na Radim Polášek
Napište, jak ten trh s povolenkami vůbec funguje. Ptal jsem se hned v příspěvku nahoře Vinklera, výsledk nula. Nebo taky nadáváte a nevíte na co?
Odpovědět
Robert Häusler

Robert Häusler

9.2.2023 16:25
Každý server má svého trolla. Ekolist má svého Hanzla. Ten bude hájit i tu největší špinavost, jakými jsou emisní povolenky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2023 07:31 Reaguje na Robert Häusler
Bo tutani nikdy nepochopili, k čemu je to oné jako dobré.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist