https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/honda-a-lg-energy-postavi-v-usa-zavod-na-baterie-za-4-4-miliardy-usd
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Honda a LG Energy postaví v USA závod na baterie za 4,4 miliardy USD

15.11.2022 10:30 | TOKIO (ČTK)
Výrobci baterií se snaží zvýšit výrobu v USA, protože by se zde mohl zrychlit přechod k elektromobilům za pomoci přísnějších regulací a nároku na daňové úlevy. Americká vláda se svojí politikou snaží přilákat více výrobců baterií a elektromobilů.
Výrobci baterií se snaží zvýšit výrobu v USA, protože by se zde mohl zrychlit přechod k elektromobilům za pomoci přísnějších regulací a nároku na daňové úlevy. Americká vláda se svojí politikou snaží přilákat více výrobců baterií a elektromobilů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Japonská automobilka Honda Motor a jihokorejský výrobce baterií LG Energy Solution postaví závod na výrobu baterií pro elektromobily ve Spojených státech. Celková investice má činit 4,4 miliardy USD (108,7 miliardy Kč). Oznámily to na konci srpna zástupci obou společností.
 
Výstavba závodu má začít na počátku příštího roku. Sériová výroba pak má být spuštěna do konce roku 2025. Roční výrobní kapacita má činit přibližně 40 GWh a baterie se budou dodávat výhradně do závodů Hondy v Severní Americe, pro elektromobily značky Honda a Acura. Umístění závodu zatím nebylo definitivně stanoveno, podle listu Nikkei firmy uvažují o Ohiu, kde se nachází hlavní závod Hondy.

Výrobci baterií se snaží zvýšit výrobu v USA, protože by se zde mohl zrychlit přechod k elektromobilům za pomoci přísnějších regulací a nároku na daňové úlevy. Americká vláda se svojí politikou snaží přilákat více výrobců baterií a elektromobilů. Prezident Joe Biden v srpnu podepsal zákon, podle kterého by elektromobily montované mimo Severní Ameriku neměly mít nárok na daňové úlevy.

Kalifornie v létě představila plán, podle kterého by do roku 2035 měly být všechny vozy prodávané ve státě elektrické nebo hybridní.

Honda a LG Energy před zahájením stavby závodu vytvoří společný podnik. LG, která se zabývá vývojem materiálu pro lithium-iontové baterie a baterie nové generace, podepsala již dohody o společném podniku s automobilkami General Motors, Hyundai Motor a Stellantis.

V červenci firma Panasonic Energy, která je předním dodavatelem automobilky Tesla, oznámila, že postaví nový závod na výrobu baterií v Kansasu. Investice má činit až čtyři miliardy USD.

Honda si na začátku roku stanovila za cíl vyrábět do roku 2030 ročně zhruba dva miliony elektromobilů a uvést na trh po celém světě 30 modelů elektromobilů, napsala agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist