https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hromadna-doprava-v-utrechtu-bude-zelena-az-po-strechu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hromadná doprava v Utrechtu bude zelená až po střechu

16.7.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Holandský Utrecht usiluje o to, aby jeho hromadná městská doprava byla do roku 2028 kompletně čistá.
Holandský Utrecht usiluje o to, aby jeho hromadná městská doprava byla do roku 2028 kompletně čistá.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | BrightVibes
Holandský Utrecht usiluje o to, aby jeho hromadná městská doprava byla do roku 2028 kompletně čistá. Tedy alespoň ve smyslu ekologie celého provozu. Pomoci v tom má rozsáhlá obměna vozového parku a na lokální úrovni třeba osazení střech autobusových zastávek vegetací. Této úpravy se teď dočkaly stovky zastávek. Píše o tom EcoWatch.
 

Místo, kde se nezastaví jen lidé čekající na svůj spoj, ale třeba také včely. Tak vnímají radní Utrechtu prvních 316 autobusových zastávek, jejichž střechy byly osazeny vegetací. Jedná se o součást rozsáhlejšího plánu o „ozelenění“ města a ekologizaci modelu hromadné dopravy ve městě. Zatím 316 zelených střech má podpořit biodiverzitu městského prostoru a nalákat opylující včely a čmeláky do centra. Střechy, osazené pestrou směsí suchu a městskému klimatu odolných rozchodníků, mají také sloužit jako lapače prachu a dalších polétavých částic, ochlazovat okolní prostředí a sloužit k částečnému zadržování dešťové vody.

Zeleň v holandském Utrechtu.
Zeleň v holandském Utrechtu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | BrightVibes

Čistší zastávky, čistší provoz

Změny nekončí střechou: místo tvrdého plastu si tu posedíte na bambusových lavičkách, z displeje se dozvíte o kvalitě vzduchu a pokud se tu ocitnete za podvečerního šera, na cestu vám posvítí energeticky efektivní LED světla. V tomto environmentálně nenáročném uspořádání pak můžete čekat, než přijede jeden z 55 nových elektrických autobusů, které se nyní zvolna stávají součástí flotily dopravního podniku. Zatím elektřina jako pohon nahradila desítku dieselových motorů. Plného stavu mají elektrobusy dosáhnout už letos v prosinci. A pokud se decentně vzdálíme od centra Utrechtu, dozvíme se, že veškerá energie na provoz elektrických vozů má pocházet z příměstských větrných elektráren.

K ozelenění se mohou přidat i obyvatelé

Součástí úprav a změn, posouvající utrechtský dopravní podnik k uhlíkové neutralitě, je i nový systém monitorující styl jízdy řidičů MHD. Za k životnímu prostředí šetrnější a spořivý přístup budou prý získávat body, a tím i možnost přijít si k personálním odměnám. To, jak túrují autobus, najíždí do křižovatek na oranžovou nebo jak rychle/agresivně řídí, se totiž může promítnout do celkové spotřeby vozu až o 50 %. Možná tedy nebudou jezdit na čas, ale příjemněji a bezpečněji. Během čekání na včelami bzučící zastávce vám to ani nepřijde.

Ekologické inovace dopravního podniku výrazně podporuje i radnice, která se snaží inspirovat obyvatele. V rámci informační kampaně je teď nabádá, že pokud máte na svém domě, bytě či garáži aspoň 20 metrů čtverečních rovné střechy, měli byste ji také osadit zelení. Rádi vám to usnadní: buď finančním příspěvkem na pořízení, daňovou úlevou nebo můžete přímo o instalaci požádat pracovníky městských služeb, kteří se o vaši střechu rádi postarají.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.7.2019 06:12
Ani to nečtu! Jen se podívám na tu stěnu z čirého skla a dělá se mi blivno. Kolik asi zde zahyne po nárazu ptáků??? Něco takového může naprojektovat jen úplný cement...
Odpovědět
ig

16.7.2019 09:29 Reaguje na Karel Zvářal
Beru to tak, že pro naplnění cíle "vnímat naši firmu jako přátelskou vůči přírodě" stačí jednoduchá povrchní opatření (v tomto případě pozoruhodně doslovně) :-) Lidi budou hýkat blahem a tu úvahu o ptácích si připustí možná tak jeden ze sta...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.7.2019 11:14 Reaguje na
Kdyby tu plochu šesti metrů čtverečních, co dá ta střecha, vytvořili na tom vyhoblovaném trávníku vpozadí, tam ať si včely lákají. Vůkol vybetonované, trávníky bez trávy ("natřené nazeleno"), ale budeme se bít v prsa, jací jsme ekoborci... Nic než divadýlko na vypláchnutí mozku.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.7.2019 18:10 Reaguje na Karel Zvářal
Stoprocentní souhlas s poslední větou. Nicméně ta se dá vztáhnout prakticky na jakékoli ekologické aktivity.
Odpovědět
LL

Lemra Líná

16.7.2019 21:41
Ta zelená střecha je jediný skutečný přínos. Bambus tahají od Bůhví kde místo plastových a odolných laviček z recyklátu. A k tomu skleněná budka, která nejen zabíjí ptáky, ale je to v létě rozpálená pec.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist