https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hubackova-dohoda-o-turowu-neni-v-rozporu-s-ceskym-ani-evropskym-pravem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hubáčková: Dohoda o Turówu není v rozporu s českým ani evropským právem

4.2.2022 14:29 | PRAHA (ČTK)
Dohodu ve čtvrtek podepsali český premiér Petr Fiala (ODS) a jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki.
Dohodu ve čtvrtek podepsali český premiér Petr Fiala (ODS) a jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki.
Foto | Veronika Rose / Vlada.cz
Mezivládní smlouva o řešení vlivu těžební činnosti v polském hnědouhelném dole Turów není v rozporu s českým ani evropským právem. V reakci na kritiku některých odpůrců dohody to ČTK napsala ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Dohodu ve čtvrtek podepsali český premiér Petr Fiala (ODS) a jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki. Podle organizace Greenpeace a expertní organizace Frank Bold ale smlouva dostatečně nezaručuje ochranu českého příhraničí, čímž odporuje českým i unijním zákonům.
 

"V žádném případě dohoda není v rozporu s českým nebo evropským právem, to je absurdní pohled. Jedná o smlouvu mezivládní, u ní nelze jít nad rámec platných zákonů ani České republiky, ani Polska. Smlouva je koncipována tak, aby respektovala zákony obou států," uvedla Hubáčková.

Ministryně smlouvu označila za úspěch, který znamená lepší budoucnost pro české obce v blízkosti polského dolu. "Podepsaná dohoda nám přináší peníze na vodovody, podzemní bariéru proti odtoku podzemních vod, zelený val proti prachu i hluku, to vše s právní zárukou," poznamenala ministryně. Jako zásadní přínos pak zmínila to, že těžební práce se podle smlouvy nebudou přibližovat českým hranicím a důl nebude zahlubován do doby, než budou vybudována ochranná opatření minimalizující negativní vlivy těžby.

"Díky dohodě budeme mít v ruce to, o čem se nám ani nesnilo – transparentní monitoring – tedy přístup ke všem relevantním datům mapujícím vlivy těžební činnosti. Takže bude moci daleko dříve a lépe reagovat na možný blížící se problém. ČR tak má nyní v ruce mechanismy i možnosti, jak kontrolovat činnosti v dole Turów," míní ministryně.

Greenpeace a Frank Bold ve čtvrtek zopakovaly, že budovaná podzemní bariéra je nedostatečná a její budoucí dostavba či prodloužení by trvaly příliš dlouho na to, aby ochránily zásoby vody na českém území. Premiér Fiala ve čtvrtek uvedl, že smlouva garantuje, že stěna bude funkční a pokud ne, tak smlouva umožňuje zastavení těžby.

Zástupci Česka a Polska se dohodly na náhradě 45 milionů eur (zhruba 1,09 miliardy korun) za škody způsobené těžbou v dole. Jde o kompromis, protože Česko původně požadovalo až 50 milionů eur a Polsko nabízelo 40 milionů eur.

Polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová pak ve čtvrtek uvedla, že Polsko po podpisu dohody převedlo finanční náhradu za škody způsobené těžbou v dole Turów. Češi podle ní už dostali i potvrzení o převodu peněz.

Česko se kvůli Turówu loni v únoru obrátilo na Soudní dvůr Evropské unie poté, co polské úřady schválily prodloužení těžby v dole do roku 2026. Podle české vlády se tak stalo bez dostatečného posouzení vlivu dalších prací na životní prostředí, což je i názor Evropské komise. Varšava veškeré námitky Prahy i Bruselu k povolovacímu řízení odmítala. Fiala ve čtvrtek uvedl, že Česko stáhne žalobu u unijního soudu poté, co obdrží od Polska domluvené peníze. Premiér sdělil, že by to pak mělo být v řádu hodin, nejpozději dnů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

rl

rýpal lesní

4.2.2022 20:30
Věřte nebo nevěřte :

Hubáčková: Dohoda o Turówu není v rozporu s českým ani evropským právem

reakce jednoho občana na vládní tiskovou zprávu vydanou ČTK dne 4.2.2022 14:29 v Praze



Mezivládní dohoda o řešení vlivu těžební činnosti v polském hnědouhelném dole Turów není podle ministryně Ing. Bc. Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) v rozporu s českým ani evropským právem. Tuto dohodu ve čtvrtek 3.2.2022 po utajeném jednání vlády a bez projednání s občany regionu, kterého se dohoda týká, podepsali český premiér Petr Fiala (ODS) a jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki (PiS). Organizace Greenpeace a expertní organizace Frank Bold míní, že smlouva nedostatečně ochrání český zájem v příhraničí, čímž odporuje českým i unijním zákonům. Stejného právního názoru je generální advokát při Evropském soudním dvoru, a názor o poškození zájmů České republiky prošel projednáváním Evropským soudním dvorem s výrokem o povinnosti zastavit těžbu uhlí a vyplatit pokutu uloženou na účet EU.

Podívejme se blíže na samotné tvrzení paní ministryně. Tvrdí, že "V žádném případě dohoda není v rozporu s českým nebo evropským právem, to je absurdní pohled. Jedná o smlouvu mezivládní, u ní nelze jít nad rámec platných zákonů ani České republiky, ani Polska. Smlouva je koncipována tak, aby respektovala zákony obou států," uvedla Hubáčková.

Zkusíme se na to podívat jinak. Předně, zákony Evropské unie jsou v jistých okolnostech nadřazeny nad legislativu místní, státní, což paní bakalářka práva veřejné správy, které studovala, zcela jistě ví. Smlouva může být sice koncipována tak, že v textu navozuje zdání, že je vše právně v pořádku, ovšem je nutné brát také v úvahu úmysl zákonodárců i nadřazené legislativy, a tam zájem na další nepoškozování životního prostředí, eliminování zdrojů znečištění ovzduší spalováním fosilních paliv, nehuntování dalších ploch na českém území odvodněním v půdním i geologickém horizontu, stejně jako vytváření zdravého prostředí pro obyvatele regionu (a také i eliminace dopadů provozu dolu i elektrárny na českém, německém i polském území), stejně jako ochránění vodního prostředí povrchových i podzemních vod na území státu Česká republika (když se již tak nestalo již na území Polska).

Tato paní, pocházející z vesnice Ratíškovice na hodonínském okrese, kde byly v minulosti dlouze exploatovány uhelné zdroje lignitu, naštěstí podpovrchovým dobýváním, byla jako podniková vodohospodářka oblastního závodu Jihomoravských vodovodů a kanalizací s.p. Brno se sídlem v Hodoníně dlouhodobě v kontaktu jak s kolegy lidovci z Jihomoravských lignitových dolů Hodonín, tak i s báňskými odborníky, a s výsledky jednání a rozhodování, stejně jako pozdějšího působení na Okresním úřadu v Hodoníně jako referentky, později i vedoucí referátu životního prostředí, a ještě později jako vedoucí odboru životního prostředí Krajského úřadu v Brně, se region potýkal i soudně. Přitom zanedbala, či nechala zanedbat nejednu záležitost (vzpomenu neregistrovanou skládku komunálního odpadu ve Veselí nad Moravou - Zarazicích, kde skončily i tekuté kaly ze závodu JTT Veselí n/Mor s obsahem ropných látek a těžkých kovů a která díky postupu OkÚ Hodonín i politiků KDU-ČSL a ODS nebyla sanována, a dlouze ani brána na vědomí, a dále těžby štěrkopísku v prostoru PHO vodního zdroje, který sama sice pomáhala a připravovala stanovit a vyhlásit, ovšem opět udělala "zadní vrátka pro těžební společnost" k možnosti dobývání onoho ložiska, tentokrát již jako vedoucí referátu na okrese.

Ministryně smlouvu označila za úspěch, který údajně znamená lepší budoucnost pro české obce v blízkosti polského dolu. "Podepsaná dohoda nám přináší peníze na vodovody, podzemní bariéru proti odtoku podzemních vod, zelený val proti prachu i hluku, to vše s právní zárukou," poznamenala ministryně. Jako zásadní přínos pak zmínila to, že těžební práce se podle smlouvy nebudou přibližovat českým hranicím a důl nebude zahlubován do doby, než budou vybudována ochranná opatření minimalizující negativní vlivy těžby.

Jako vystudovaná inženýrka stavební fakulty vysoké školy v Brně, v oboru, připravující odborníky na vodní hospodářství a vodní stavby, by se měla poněkud důkladněji podívat do skript a trochu si doplnit znalosti, a a také se lépe seznámit s daným stavem. Předně - zmíněná dohodnutá částka s obtíženi vystačí na zajištění zásobování vodou pitnou pro daný region, což je sice správně řešeno jako prvořadý, ovšem nikoliv jediný problém. Souhlasím, že i finance na nějaké doprovodné aktivity kraje (nějaké zlepšení a zkulturnění návsí a míst) se hodí. Co však oné paní inženýrce, i jejím poradcům na MŽP ČR zřejmě uniklo, je fakt, že podzemní bariera, tak, jak je představována polskou těžební organizací PGE, slouží toliko k zamezení přítoku do jámy dolu, nikoliv ke komplexnímu řešení daného problému snižování hladin v horizontu několika zvodní (v řezu terénem na českém území jsou několikanásobné polohy zvodněných vrstev, které se běžně plní filtrací vody od spodních poloh z úbočí a české části žitavské uhelné pánve, tj. z bočních poloh i Ještědsko-kozákovského hřbetu a Jizerských hor. Nevěřím, že by tato informace byla zodpovědným činitelům MŽP ČR a paní ministryni utajena. Současně mám za prokázané, že monitoring, který si objednávalo Ministerstvo životního prostředí České republiky od časů ministra Bursíka, a který uvedené rizika a skutečnosti jasně a nezpochybnitelně doložil, byl nějak zpochybněn. Uvedenou lokalitu znám osobně od roku 2010 a věci k důlní činnosti jsem sledoval svým zájmem od roku 1980. Mimochodem, onen důl byl otevřen ještě o mnoho dříve, a na našem území geologický průzkum zásob proveden v roce 1967. To jen na okraj.

Uvedená podzemní bariera odtoku spodních vod řeší přetěžení zlomu, kterým se odkryla volná cesta odtoku vody z vrstev zvodněných z našeho území, které tlačily na stěnu to té míry, že nastalo vyvalení části stěny a tím také i otevření cesty odtoku, a to polskou těžební organizací již po roce 1990. Již tehdy bylo nutné tuto okolnost řešit, ale tyto aspekty se neobjevují ani ve veřejném, ani politickém monitoringu, a tím méně u médií pro občany. Ptá se občan proč ? Protože otevírají možnost další těžby a postupu i rozšiřování dolu a jeho hloubení do další uhelné vrstvy, a zejména, zajišťují skutečnost, že se postupně odvodní území, kam bude důl dále rozšiřován, protože zmizí důvod - čeští obyvatelé. Že má současně toto vliv i na ceny nemovitostí, pozemků, zemědělství, vodárenství i na přírodu, snad ta paní také ví. Jestliže však paní ministryně jedním nádechem tvrdí, že "těžební práce se nebudou přibližovat českým hranicím" a současně že "důl nebude zahlubován do doby než se vybudují těsnící stěny (100 m hloubky)", pak se jako technicky zdatný člověk ptám, kde se bude brát to další uhlí, které má důl dodávat. Nabízí se lokalita východně od Turów I a to Turów II, čímž se problém odloží, přesune a počká na řešení, které bude zase tak hloupé, jako je postup tento. Postižení budou tentokrát obce Frýdlantského výběžku, Andělka, Loučná, Saň, Filipovka, Michalkovice, Višňová, Poustka, Minkovice, Kunratice, Heřmanice, Frýdlant, Dětřichov, CHKO Jizerské hory, a to stejnými vlivy, jako obce u Hrádku nad Nisou, Oldřichov, Uhelná, Václavice, Horní a Dolní Vítkov, Chrastava a Vysoká. Dopady z vodního prostředí pochopitelně zasáhnou i vzdálenější území, které budou pokles vod vyrovnávat.

Korunu tomu všemu dává zveřejněné tvrzení paní Hubáčkové : "Díky dohodě budeme mít v ruce to, o čem se nám ani nesnilo – transparentní monitoring – tedy přístup ke všem relevantním datům mapujícím vlivy těžební činnosti. Takže bude moci daleko dříve a lépe reagovat na možný blížící se problém. ČR tak má nyní v ruce mechanismy i možnosti, jak kontrolovat činnosti v dole Turów," míní ministryně. Jako ministr svéprávného, svébytného, informovaného a právně schopného státu bych přece ihned řešil stav, kdy bych o dané záležitosti neměl dostatek informací, ovšem toto není pravdou. Pravdou je, že v minulosti spolupracovaly komise i odborníci na stanovení a vyčíslení dat v daném prostoru. Pokud se, dle slov paní ministryně, tak přestalo, či nedělo, je potřeba se ptát, proč, kdo s tím svolil, kdo to zavinil. Ale zde se hraje spíše hra na mrtvého brouka tam, kde má být v datech jasno. Odklánění zodpovědnosti se tomu říká.

Ekologická iniciativa Greenpeace a právní kancelář Frank Bold ve čtvrtek zopakovaly, že budovaná podzemní bariéra je nedostatečná a její budoucí dostavba či prodloužení by trvaly příliš dlouho na to, aby ochránily zásoby vody na českém území. Premiér Fiala ve čtvrtek oproti tomu uvedl, že smlouva garantuje, že stěna bude funkční a pokud ne, tak smlouva umožňuje zastavení těžby.

Pan premiér mi připadá jako myslivec, který šel s kulovnicí na zajíce a přitom se střelil do nohy. Na první pohled to tak vypadá. Ale zdání klame.

Fiala si za peníze škody na české straně udělal nerozborného přítele v polském premiéru Morawieckim, jelikož je předpoklad, že by mu hrozilo vyšetřování proč Polska musí platit tak vysoké pokuty. Proto Péťa přispěchal s dopomocí, aby nevznikl skandál názorově blízké straně a prodloužené ruce USA, a ustoupil takovým způsobem, že znemožnil jak prosazení oprávněného zájmu občanů České republiky v žitavské pánvi, na Hradecku a okolí Uhelné, ale otevřel stejnou možnost škod i v oblasti Frýdlantska, a to v celkové výši, na kterou ČR nemá ani finanční zdroje.

Mimo to zřejmě kalkuluje, že se zbaví u komunálních voleb zástupců hájících obce a budou zde obdobným postupem instalováni kývalové ve prospěch těžby.

V otázce kompenzací vyměnil kompenzace za šidítko, a to ještě jen slíbené, a zbavuje se možnosti ochrany ESD ve věci Turówa. Objem dohodnutý zcela jistě není dostatečným ani zčásti, 1 mld Kč není dostatečná pro řešení dopadů těžby na ekologii na území ČR ani náhodou. Nikde nezazněly finanční náklady celkové, ke kterým je polská strana zavázána, nikde nebylo slyšet uznání poláků o tom že uznávají škodu, nikde (TK) nebylo řečeno (ba popřeno), že Polsko uznává důvodnost českých požadavků.

Hraje se zde tedy stejná špinavá politika, jak ji známe z časů Klause, Topolánka, bez názorů obcí, občanů, bez připuštění aktivit a informování o stavu vyjednávání, padají jakési utajené dohody, o kterých nejsou informace a text smlouvy nebyl ani zveřejněn. Jen se vágně popisuje, jak je pro nás výhodná.

A premiér Fiala zdá se, trénuje na Mnichov.

Zástupci Česka a Polska se tedy dohodli na náhradě 45 milionů eur (zhruba 1,09 miliardy korun) za škody způsobené těžbou v dole. Jde o kompromis, protože Česko původně požadovalo až 50 milionů eur a Polsko nabízelo 40 milionů eur. Moje babička říkala, že cesta do pekel je dlážděna dobrými přecevzetími. Já k tomu dodávám, že hloupost není dobrá vůle.

Polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová pak ve čtvrtek uvedla, že Polsko po podpisu dohody převedlo finanční náhradu za škody způsobené těžbou v dole Turów. Češi podle ní už dostali i potvrzení o převodu peněz. Opravdu se ptám, proč se tak spěchá. Nastává ovšem toto rozuzlení :

A k dovršení všeho, generální advokát Evropského soudního dvora právě v čase schůzky nejvyššího představitele Našeho SPOLUpremiéra magistra práv Petra Fialy vydal právní názor (obecně je tento názor přijímán orgány EU za určující, neboť je právně přesný dle platných předpisů EU), že pokračující těžbou došlo k porušení práva EU, a tedy je důvodné předpokládat, že následky vůči Polsku ve věci dotací i platby pokuty budou právně účinné i bez toho, aniž by je podporovala Fialova vláda (bere se podřízené postavení obdobně jako u oběti a pachatele který něco v rámci svého činu požaduje). A ukazuje se, že polská strana má velmi dobré právníky, kteří radí postup, a naši mají záměrně zakryté oči a zalepené uši.

Odhaduji, že vláda Petra Fialy byla úkolována. K umožnění takového řešení, které co nejvíce zašmodrchá situaci a nebude zjevné, kdo pochybil. Ti, kteří znají historii této těžby, však vědí své.

Ryze hypoteticky však by to mohly být také poskytnuté zúčtovatelné finanční zdroje polskou stranou na výkupy českých pozemků od českých občanů a firem, s cílem získání vlastnictví oněch pozemků prom umožnění těžby společností PGE, SPOLU se zástupci ODS a KDU-ČSL a dalších "podnikatelů" v očekávání, že takovým způsobem si zajistí potřebné zdroje i právní titul k těžbě za peníze Polské republiky, při profitování současného těžaře, PEG, s očekávaným horizontem vstupu těžby na české území za 5 let, přičemž se uvedené získané finanční prostředky "proinvestují" s vyúčtováním za 5 let, kdy již budou jednak spotřebovány, jednak to, co mělo být postaveno, bude již hranicemi dolu překonáno, a tedy "nebude chybět". A tím také odpadnou problémy s nesouhlasem prohloubení dolu o dalších 30 metrů, a také se umožní přípravná těžba - skrývka - na české straně včetně těžeb písků a štěrků, a tihle aktéři tohoto kolosálního podvodu na českého voliče se budou lidem smát (i když si lidé budou myslet, jak dostali za znehodnocené pozemky a nemovitosti pěkně zaplaceno). Současně tím, že české území si budou poškozovat Češi sami, odpadnou i řešené důlní škody, bude se moci argumentovat proč neplatit pokutu EU, politicky bude vše pěkně správně, a šíbři zase budou slavit.

Jenže to má háček. Zničenou krajinu.

A pan Morawiecki dostaje prezent ładnie zapakowany w dedykację od europejskiej prawicy, która tak dobrze się rozumie w Parlamencie Europejskim.

Tak jak se vám to líbí, občané voliči ?



PS :

V reklamě společnosti Seznam.cz jsem se dozvěděl, že čerti vlastně neví, zda vlevo, vpravo, kde a jak, že bloudí, a opravdu jsou zcela zásadní Mapy.cz (toto prosím není záměrná placená reklama, ale nezbytný úvod závěrečného odstavce). Policie ČR má nyní již ve všech služebních autech nejen GPS, ale i mapové aplikace, dokonce i s vyhledáním ktrasya naváděním, takže lidově řečeno : čerti by již bloudit neměli.

Být na jejich místě, šel bych na jisto.

<rýpal lesní>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist