https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hubackova-se-zastala-np-sumava-ohledne-lovu-lani-pripustila-upravu-vyhlasky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hubáčková se zastala NP Šumava ohledně lovu laní, připustila úpravu vyhlášky

4.2.2022 11:34 | PRAHA (ČTK)
Organizace ve výzvě uvedly, že největší problém je v lovu mladých laní oplodněných loni na podzim, v nichž se v současnosti vyvíjí plod.
Organizace ve výzvě uvedly, že největší problém je v lovu mladých laní oplodněných loni na podzim, v nichž se v současnosti vyvíjí plod.
Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) se zastala Správy Národního parku Šumava ohledně lovu laní. ČTK napsala, že nebylo prokázáno, že by se správa dopouštěla chybného postupu. Připustila však možnost úpravy vyhlášky v případě shody ochránců zvířat a myslivců. Některé ochranářské spolky ministryni vyzvaly k zásahu kvůli lovu mladých laní v národním parku. Upozornily na to, že řada laní je nyní březích a vyvíjí se v nich plod. Šumavský národní park pochybení odmítá.
 

"Tuto věc vnímám velmi citlivě. Pokud vím, v případě tohoto nařčení nikdy nebylo prokázáno, že by se správa něčeho takového dopouštěla, naopak se bránila i podáním trestního oznámení," uvedla Hubáčková. "Pokud by to ale byl problém legislativního charakteru a je shoda ochránců zvířat a myslivců na úpravě vyhlášky, jsem ochotna tuto věc otevřít a bavit se o ní společně s kolegy z ministerstva zemědělství," dodala.

Organizace ve výzvě uvedly, že největší problém je v lovu mladých laní oplodněných loni na podzim, v nichž se v současnosti vyvíjí plod. Tvrdí, že mladé březí laně jsou v NP Šumava loveny nejen v únoru, ale i v březnu, dubnu a v květnu. Lov mladých březích laní označili za naprosto neetický. Výzvu podepsali například zástupci spolků Stop sečení srnčat, SOS Animals, Hlas zvířat, ale i někteří přírodovědci nebo bývalí zaměstnanci parku.

Mluvčí NP Šumava Jan Dvořák v pondělí v reakci na výzvu pochybení popřel s odůvodněním, že se správa parku a její zaměstnanci při lovu jelení zvěře řídí platnými zákony a vyhláškami. Cílem parku je podle něj obnova ekosystémů, ke kterým patří i udržování vyváženého stavu mezi zvěří a lesem. Podle správy parku by časem role člověka v tomto procesu měla zcela ustoupit přirozenému vývoji v přírodě.

Na okolnosti lovu laní už loni poukázal bývalý ředitel NP Šumava Jiří Mánek. Zaměstnanci parku podle něj porušovali zákonná pravidla lovu zvěře. Podle mluvčího Dvořáka se tehdy Správa NP Šumava proti tomuto tvrzení ohradila a podala na Mánka trestní oznámení. Věc byla následně vyhodnocena jako přestupek a postoupena městskému úřadu ve Vimperku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

4.2.2022 12:06
Anna Hubáčková se vyjádřila. Jelikož Jiří Mánek předložil fotky a výkazy, je zcela zjevné že paní ministryně lže jak ekologista.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

4.2.2022 12:19
Pravděpodobně vyvážený stav mezi lesem a kůrovcem se parku podařilo nastolit velice rychle. Proč jim nastolení vyváženého stavu mezi lesem a zvěří trvá již pomalu třicet let a nejsou ho schopni dosáhnout? Ku pomoci mají navíc i rysa a vlčí smečky. Zajímá mě, pokud v určité chvíli bude stav prohlášen za vyvážený, stane se například za pět let opět nevyváženým a v rámci NP budou na ukor šelem lovit zase i zaměstnanci parku? Řekl bych, že ta proklamovaná bezzásahovost (příroda si poradí)v některých aspektech hodně kulhá.
No a paní ministryně.... to bude asi zase dílo.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

4.2.2022 13:53 Reaguje na Jarek Schindler
Ekologisti se řídí tezí emeritního poradce lesů České Republiky Ing. Jana Metzla: Zvěř do přírody nepatří, pokud ji někdo chce, ať si ji chová za plotem na zahradě, oboře nebo ZOO. Katedru myslivosti na MENDELU zrušit, a nahradit něčím EKO.
Odpovědět
DA

DAG

4.2.2022 21:58
Tak samozřejmě je odstřel laňek po 31. 1. neticky. Problém je v dobách lovu. A vyberte si. Buď přijdete o práci, když navíc neděláte nic nezakonneho. A pak se chyba může stát každému a střelí se slabá starší laň.
Ministryně NP podržela a využila k tomu presunkci neviny. Kéž by se takto pristupovalo i k ostatním skupinám. Mít průšvih nekdo jiný, tak se hned v pohoršení mění zákony a vyhazuji se ředitelé. Viz. LČR. Ředitel má asi správné politické nazory.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

5.2.2022 16:52 Reaguje na DAG
Ekologisti navíc chtějí vyčlenit část honiteb, kde se nebude lovit. Vidím to tak, že myslivcům se zakáže lov a ten se bude praktikovat pouze v Národních parcích těmi správnými ekologisty.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

6.2.2022 09:36 Reaguje na DAG
Že se změnila vyhláškou doba lovu snad ještě neznamená, že podle toho někdo musí za každou cenu lovit. Času na splnění plánu lovu bylo i v té předchozí vyhlášce dost. Na druhou stranu ani peníze ze " zástřelného" nesmrdí a jsou potřeba celoročně. No a tento systém lovu (myslivosti) chtějí eko.... zavést na všechny honitby v režii státu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist