https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-emise-metanu-z-produkce-fosilnich-paliv-se-zvysily-je-mozne-jim-predejit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IEA: Emise metanu z produkce fosilních paliv se zvýšily, je možné jim předejít

14.3.2024 01:09 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Celosvětové emise metanu, který je významným skleníkovým plynem, z produkce fosilních paliv se loni mírně zvýšily. Ukazují to údaje, které zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Velké části těchto emisí přitom bylo možné předejít, dodala agentura, která očekává v příštích letech pokles množství vypouštěného metanu kvůli klimatickým závazkům.
 

Podle nových údajů IEA produkce a využití fosilních paliv způsobily v loňském roce vypuštění zhruba 120 milionů tun metanu do ovzduší, což byl mírný nárůst ve srovnání s rokem 2022. Na bioenergetické zdroje připadá dalších deset milionů tun emisí metanu. Podle IEA je množství emisí stále příliš vysoké na splnění závazku zamezit oteplení planety o více než 1,5 stupně ve srovnání s předprůmyslovou érou.

"Snížení emisí metanu z produkce fosilních paliv o 75 procent během této dekády je zásadní pro zastavení oteplování planety na nebezpečnou úroveň," uvedl šéf IEA Fatih Birol. Podle jeho agentury bylo možné předejít 40 procentům emisí metanu z paliv, jako jsou ropa, plyn či uhlí, bez dodatečných nákladů. Náklady na snížení emisí metanu o 75 procent do roku 2030 IEA odhaduje na 170 miliard dolarů (3,9 bilionu korun), což je méně než pět procent příjmů odvětví fosilních paliv v roce 2023.

Pokud by státy a firmy dodržely již přijaté závazky, tak by snížily emise metanu do roku 2030 o polovinu. IEA očekává, že se od letošního roku zvýší snahy na snížení emisí tohoto plynu z fosilního sektoru.

Na metan podle odhadů připadá zhruba 30 procent nárůstu teplot spojeného s lidskými aktivitami. Zhruba 60 procent emisí metanu je způsobeno lidskými činnostmi. Největším lidským zdrojem emisí je zemědělství, následují fosilní paliva.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TS

Tonda Selektoda

14.3.2024 04:58
Další z dílny negativních zpráv, jak to zlotřilé lidstvo vypouští methan do ovzduší a nejenže tím způsobuje skleníkový efekt, ale zejména ohrožuje splnění svých klimatických cílů a závazků k záchraně Země!
Zdá se, že lidstvo nejlépe únikům methanu předejde tím, že nebude provádět sabotáže na plynovodech, a jako jejich náhradu pak zkapalňovat, obřími tankery přepravovat a druhé straně světa opět zplyňovat zemní plyn, pro jeho konečné využití.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist