https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-odvetvi-technologii-pro-ciste-energie-ceka-do-konce-desetileti-vyrazny-rust
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IEA: Odvětví technologií pro čisté energie čeká do konce desetiletí výrazný růst

12.1.2023 15:16 | PAŘÍŽ (ČTK)
Zpráva se zabývá výrobou technologií pro obnovitelné zdroje, včetně větrných turbín, tepelných čerpadel, baterií pro elektromobily, solárních panelů a elektrolyzérů na vodík.
Zpráva se zabývá výrobou technologií pro obnovitelné zdroje, včetně větrných turbín, tepelných čerpadel, baterií pro elektromobily, solárních panelů a elektrolyzérů na vodík.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odvětví technologií pro výrobu takzvané čisté energie čeká do konce desetiletí výrazný růst a vzniknou v něm miliony pracovních míst. Ve zprávě nazvané Energy Technology Perspectives 2023 to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Globální trh s důležitými masově vyráběnými technologiemi pro čistou energii bude mít podle ní do roku 2030 hodnotu zhruba 650 miliard USD (14,5 bilionu Kč) ročně, což je proti dnešku více než trojnásobek.
 

Zpráva se zabývá výrobou technologií pro obnovitelné zdroje, včetně větrných turbín, tepelných čerpadel, baterií pro elektromobily, solárních panelů a elektrolyzérů na vodík. Výhled ale počítá s tím, že země na celém světě budou v plném rozsahu plnit závazky týkající se energie a klimatu, což bude vyžadovat jak politickou vůli, tak finanční prostředky.

Počet pracovních míst v odvětví produkce čisté energie by se měl do roku 2030 více než zdvojnásobit na téměř 14 milionů ze současných šesti milionů. Další rychlý růst odvětví a zaměstnanosti se očekává i v následujících desetiletích.

IEA ale také upozornila na rizika spojená s dodavatelskými řetězci, což je dlouhodobý problém, který v posledních letech vyhrotilo zvýšené geopolitické napětí a pandemie nemoci covid-19. Zpráva upozorňuje na případnou rizikovou koncentraci dodavatelských řetězců, a to jak u výroby technologií, tak u dodávek materiálu a surovin, na kterých je odvětví čisté energie závislé.

Zpráva ukazuje, že Čína dominuje jak výrobě, tak obchodu s většinou technologií pro čisté energie. U masově vyráběné technologie, jako jsou baterie, solární panely, větrníky, tepelná čerpadla a elektrolyzéry, mají tři největší producentské země na výrobní kapacitě každé technologie podíl nejméně 70 procent. Z toho Čína v každé z nich dominuje.

Také velká část těžby hlavních nerostných surovin je soustředěna v malém počtu zemí. Například Kongo se na celosvětové produkci kobaltu podílí více než 70 procenty. Na světové produkci lithia se pak více než 90 procenty podílejí pouhé tři země - Austrálie, Chile a Čína.

Výkonný ředitel IEA Fatih Birol uvedl, že planetě by u čistých technologií prospěla větší diverzifikace dodavatelských řetězců. "Jak jsme viděli v případě závislosti Evropy na ruském plynu, když jste příliš závislí na jedné firmě, jedné zemi nebo jedné obchodní cestě, riskujete, že v případě narušení zaplatíte vysokou cenu," dodal Birol.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 17:33
To je zvláštní názor, místní ropáčci stále bečí, že Evropa kvůli OZE zchudne do bídy a zbytek světa není tak blbý, aby ji kopíroval.
Asi celý svět bere gigantické dotace za nic (OZE nefungují, je to jen harapak) a to asi z Paroubkova Marsu, jiný zdroj nějak nemáme.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist